ایران پرس- با ادامه و گسترش بحران ناشی از ویروس کرونا در اکثر کشورهای جهان، اکنون تاثیرات اقتصادی این شرایط دل نگرانی های بسیاری را ایجاد کرده است به طوری که "کریستالینا جورجیوا" رئیس صندوق بین‌المللی پول در تازه ترین موضع گیری خود، از ورود جهان به مرحله رکود اقتصادی به دلیل شیوع ویروس کرونا خبر داد.

شیوع ویروس کرونا در جهان تاثیرات منفی قابل توجهی بر اقتصاد جهانی گذاشته است. شیوع این ویروس در همه کشورهای اروپایی  و آمریکا سبب شده تا نگرانی ها درباره شرایط اقتصادی به ویژه احتمال رکود اقتصادی و عواقب اجتماعی و سیاسی ناشی از آن افزایش یابد.

در اروپا  تعطیلی گسترده مراکز تولیدی و کارخانجات، کاهش خرید، بیکاری به ویژه در قدرتمند ترین اقتصاد این قاره یعنی آلمان زنگ خطر جدی را برای مقامات قاره سبز به صدا درآورده است.

موسسه اقتصادی ایفو در مونیخ اعلام کرد: تولید ناخالص داخلی آلمان بسته به مدت زمان ماندگاری کرونا از 5 تا 20 درصد کاهش خواهد داشت و شدیدترین افت اقتصادی پس از وحدت دو آلمان در سال 1989 در پیش است.

برای مقابله با این شرایط، رهبران کشورهای گروه 20 در نشست مجازی (ویدئو کنفرانس) اعلام کردند 5000 میلیارد دلار برای مهار همه گیری ویروس کرونا در جهان و حمایت از اقتصاد جهان اختصاص خواهند داد.

به جز این برنامه مشترک برخی از کشورها چون فرانسه از کمک های دولت به بنگاه های کوچک و برخی بخشودگی های مالیاتی خبر داده اند.

در آمریکا نیز رکود اقتصادی خطری جدی است.

برخی برآوردها حکایت از آن دارد که اگر اقدامات عاجلی انجام نگیرد، بحران اقتصادی 2008  بار دیگر در آمریکا تکرار خواهد شد.

حتی گفته شده است که پیامدهای ناشی از ویروس کرونا می تواند آمریکا را با بحرانی بزرگتر و عمیق تر از بحران 12 سال پیش مواجه کند.

برای پیشگیری از بحران اقتصادی ناشی از کرونا، "دونالد  ترامپ" رئیس جمهور آمریکا مصوبه 2.2 تریلیون دلاری را  امضا کرد.

به موجب این مصوبه صدها میلیارد دلار پول نقد میان شهروندان آمریکایی، کارگران، دارندگان کسب و کارهای کوچک و در نهایت، شرکت های بزرگ آسیب دیده از کرونا توزیع خواهد شد.

به رغم این اقدامات و وعده های اقتصادی مقامات اروپا و آمریکا، نگرانی دست اندرکاران بازارهای مالی از شیوع ویروس کرونا در جهان باعث شد  بازار های مالی و بورس بار دیگر در وضع قرمز قرار گیرند و این گونه به طرح های حمایتی که کشورها و بانک های مرکزی برای دفع پیامدهای ناشی از شیوع ویروس کرونا در جهان بر اقتصاد به اجرا گذاشته اند، اهمیتی ندهند.

به طوری که شاخص بورس پاریس در پایان ‏معاملات ‏روز جمعه  نسبت به پایان معاملات روز کاری پیشین کاهش یافت. بورس فرانکفورت  و شاخص سهام بورس فوتسی 100 لندن نیز روند کاهشی را تجربه کردند.

در آمریکا نیز بسیاری از کارشناسان و دست اندرکاران نسبت به کارامدی بودجه 2.2 تریلیون دلاری خوش بین نیستند.

از نظر آنها بی اعتمادی و ناامیدی ناشی از شرایط کنونی سبب شده تا بازارها و صاحبان کسب و کار این اقدامات را کافی ندانسته و دل نگران آینده باشند.

"جف چپمن"، مدیر پروژه سلامت مالی در موسسه پیو گفت: "ایالت ها انتخاب های بسیار محدودی پیش روی خود دارند. آنها باید بودجه های خود را متوازن نگه دارند، در نتیجه زمانی که درآمدها به طور ناگهانی سقوط می کند، درست مانند آنچه اکنون روی می دهد، آنها مجبور می شوند یا مالیات ها را افزایش دهند یا هزینه ها را کاهش. که هر دو گزینه به اقتصاد آسیب می رساند."

 "جیمز بولارد" رئیس صندوق فدرال سنت لوئیس نیز گفت: "احتمال دارد میزان بیکاری در ماه های آتی به 30 درصد برسد."

شرایط در کشورهای در حال توسعه وخیم تر است. گزارش های بین المللی نشان می دهد بازار کشورهای در حال توسعه به رقمی حدود 2.5 تریلیون دلار نیاز خواهد داشت.

بر اساس اعلام صندوق بین‌المللی پول،  تاکنون 80 کشور برای دریافت کمک‌‌های صندوق بین‌المللی پول درخواست داده‌اند.

طی چند هفته گذشته، ویروس کرونا و قرنطینه میلیون ها نفر، اقتصاد جهانی را به بحرانی جدی دچار کرده است؛ به رغم همه اقدامات، اقتصاددانان انتظار دارند شدیدترین رکود اقتصادی تاریخ مدرن رخ دهد که حتی شاید بدتر از دوران رکود بزرگ باشد، از این رو به نظر نمی رسد اقدامات کنونی بتواند اقتصاد ناامید و نگران جهان را نجات دهد بلکه تنها مسکنی برای گذر از این دوران محسوب می شود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

133/117

بیشتر بخوانید:

هشدار صندوق بین المللی پول درباره تاثیر کرونا بر اقتصاد جهانی

سازمان ملل: کرونا دشمن مشترک همه انسان هاست

سازمان ملل: کرونا می‌تواند 25 میلیون نفر را در جهان بیکار کند