ایران پرس - روی کارآمدن "جایر بولسونارو" به عنوان رئیس جمهوری جدید برزیل که کارش را از اول ژانویه 2019 آغاز کرده، با واکنش های متفاوتی همراه بوده است.

بولسونارو که خود زمانی نظامی بوده، راستگرای افراطی است. سخنان، شعارها و وعده های بولسونارو در دو حوزه داخلی و خارجی باعث شده تا به وی لقب "ترامپ برزیل" داده شود.

با توجه به مشابهت‌های زیاد مواضع "دونالد ترامپ"، رئیس جمهوری آمریکا و بولسونارو، وی سیاستی نزدیک و هم‌جهت با سیاست‌های ترامپ در پیش گرفته است. از جمله درباره مساله فلسطین، بولسونارو بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، مواضعی در حمایت از اسرائیل اتخاذ کرد.

بولسونارو پس از به قدرت رسیدن در اوایل سال 2019 اعلام کرد که از تصمیم ترامپ درباره قدس پیروی خواهد کرد. در این راستا،  انتظار می رفت تا بولسونارو به پیروی از اقدام ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس در مه 2018 ، وی نیز سفارت برزیل را از تل آویو به قدس منتقل و سفارت فلسطین در برزیل را تعطیل کند.

بولسونارو در تابستان 2018 به طعنه گفته بود: "فلسطین کشور است؟ فلسطین کشور نیست بنابراین نباید اینجا سفارت داشته باشد." رئیس جمهوری برزیل روز یکشنبه به فلسطین اشغالی سفر کرد. اما به رغم اظهارات و قول های وی به آمریکا واسرائیل ، بولسونارو در این سفر تنها به افتتاح یک دفتر تجاری در قدس بسنده کرد.

به نوشته رسانه‌های صهیونیستی، دولت جدید برزیل که با رژیم صهیونیستی روابط نزدیکی دارد، بخش مربوط به رایزن اقتصادی در سفارتخانه خود در تل‌آویو را به قدس اشغالی انتقال داده است. تل‌آویو این ساختمان را یک دفتر دیپلماتیک اعلام کرده و دولت برزیل نیز گفته که این بخشی از سفارتش است و وظیفه رسیدگی به امور تجاری، سرمایه گذاری، فناوری و اختراعات را دارد.

این مساله بر خلاف انتظارات مقامات اسرائیلی به ویژه "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر رژیم صهیونیستی است. بولسونارو پیش تر گفته بود که همزمان با سفرش به فلسطین اشغالی یک دفتر تجاری متعلق به برزیل در قدس افتتاح خواهد شد.وی درخصوص انتقال سفارت برزیل به قدس نیز گفته بود که این موضوع درحال بررسی است. 

بدین ترتیب به رغم اینکه بولسونارو وعده انتقال سفارت کشورش به قدس را داده، اما سخنان ابهام‌آمیز بین دو طرف اسرائیلی و برزیلی از به واقعیت پیوستن چنین اقدامی از سوی برزیل حکایت نمی‌کند. پیشتر بولسونارو اعلام کرده بود که برزیل به جای انتقال سفارت خود به قدس، در این شهر دفتر تجاری افتتاح می‌کند. در واقع بولسونارو از موضع قبلی خود آشکارا عقب نشینی کرده است.

به نظر می رسد مخالفت های جهانی فزآینده با اقدامات ترامپ در راستای منافع و خواسته های رژیم صهیونیستی که آخرین آن به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان اشغالی بود و نیز ملاحظات تجاری و اقتصادی باعث شده تا رئیس جمهوری برزیل که آشکار مواضع هواداری از اسرائیل و ضد فلسطینی دارد ، ناچار شود تا با احتیاط بیشتری در زمینه عملی کردن وعده های قبلی خود به صهیونیست ها عمل کند. در واقع جز یکی دو کشور از متحدان واشنگتن، هیچ کشوری حاضر به انتقال سفارت خود به قدس نشده است.

به گفته «یلنا سوپونینا» مشاور رئیس انستیتو تحقیقات راهبردی روسیه: "دونالد ترامپ"، رئیس جمهوری آمریکا با به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل با آتش بازی می کند. بولسونارو اکنون متوجه شده که اگر وی پا جای پای ترامپ بگذارد ، چیزی جز محکومیت جهانی و اقدامات متقابل از جانب کشورهای اسلامی و عربی برای وی باقی نخواهد ماند.

"هامیلتون موراو" معاون رئیس جمهوری برزیل در فوریه 2019 ایده انتقال سفارت برزیل به قدس را بد و نامناسب خوانده و تاکید کرده بود که چنین اقدامی به صادرات گوشت برزیل به کشورهای عربی که حدود 5 میلیارد دلار است، ضربه خواهد زد. 114/120

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

مخالفت افسران نظامی برزیل با انتقال سفارت این کشور به قدس