ایران پرس: دهها هزار نفر از حامیان حزب اصلی مخالف ملی گرای بنگلادش در داکا پایتخت علیه دولت «شیخ حسینه» نخست وزیر این کشور شعار دادند و خواهان انتخابات زودهنگام شدند.

معترضان در حالی که در یک زمین ورزشی در گلاپ باغ تجمع کرده بودند، شعار می دادند و موجی از جمعیت نیز خیابان های اطراف را فراگرفته بود. 

به نظر می رسد، آنچه که مخالفان خانم "شیخ حسینه" رهبر حزب حاکم عوامی لیگ از آن به عنوان فشارهای جدید بر احزاب مخالف یاد می کنند، باعث آغاز دور جدیدی از اعتراض های ضد دولتی در بنگلادش شده است. حزب ملی گرای بنگلادش به رهبری خانم "خالده ضیا"، خانم "شیخ حسینه" را به استفاده از زور و تقلب در انتخابات به منظور حفظ قدرت متهم می کند.

در این مسیر خانم "شیخ حسینه" از سوی مخالفان به استفاده از دستگاه قضایی برای حذف مخالفان از عرصه سیاست نیز متهم است . حمله گاه و بیگاه پلیس و نیروهای امنیتی به ساختمان مخالفان و بازداشت عوامل ان در همین راستا ارزیابی می شود.

شریفی پور کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: «خانم "شیخ حسینه" با استفاده از قدرت نظامی و تلاش برای تضعیف مخالفانش چندین سال است که حاکمیت در بنگلادش را در اختیار گرفته است. این در حالی است که احزاب مخالف از جمله حزب ملی گرای خانم "خالده ضیا" همچنان از موقعیت خوب اجتماعی برخوردار است».

واقعیت امر این است که خانم "شیخ حسینه" و خانم "خالده ضیا" رهبران احزاب عوامی لیگ و ملی هستتد که به طور سنتی برای تصاحب قدرت با هم رقابت دارند و هر یک، از پایگاه اجتماعی خوبی نیز برخوردار هستند اما در سالهای اخیر حزب عواملی لیگ توانست با حمایت های نظامی و امنیتی و کشاندن مخالفان به دادگاه از جمله شخص خانم "خالده ضیا" شرایط سیاسی را به نفع خود به پیش ببرد. با این حال بنگلادش واقع در جنوب اسیا مانند پاکستان این ظرفیت حزبی را دارد که احزاب مخالف هوادران خود را به خیابان بکشاند و اعتراض های بزرگ خیابانی به راه بیاندازد.

علی مجاهد کارشناس مسایل منطقه در این باره می گوید: «شاید بتوان گفت، نقطه قوت دولت خانم "شیخ حسینه" در سالهای اخیر رشد اقتصادی و کاهش مشکلات آن بوده که تا حدی باعث شده است، در سال های اخیر بنگلادش کمتر شاهد اعتراض های مخالفان باشد. با این حال از سرگیری اعتراض ها می تواند روند بهبود وضعیت اقتصادی بنگلادش را دچار مشکل کند».

در هر حال بنا به ادعای مخالفان به خصوص حزب ملی بنگلادش، شمار فعالان و طرفدارانی که از 30 نوامبر، در چارچوب تلاش دولت خانم "شیخ حسینه" برای جلوگیری از برگزاری تجمعات، دستگیر شده اند، به حدود دو هزار نفر می رسد.

وضعیتی که از دیدگاه محافل سیاسی در بنگلادش نه تنها ثبات بخش نیست بلکه می تواند موجب تحریک مخالفان برای دامن زدن به اعتراض های عمومی شود. به گونه که معترضان خواستار برکناری نخست وزیر و برگزاری انتخابات زودهنگام شده اند.

اگر چه خانم "شیخ حسینه" این درخواست مخالفان را قاطعانه رد کرده است اما ابراز نگرانی محافل بین المللی از جمله سازمان ملل در مورد پیامدهای ادامه اعتراض های ضد دولتی در بنگلادش نشان می دهد که نخست وزیر بنگلادش نمی تواند آغاز دور جدید اعتراض های ضد دولتی در بنگلادش را نادیده بگیرد به خصوص آنکه می تواند برنامه تداوم رشد افتصادی بنگلادش را دچار وقفه کند.

نویسنده : مجید وقاری

 112