در این راستا هزاران نفر از طیفهای مختلف سیاسی، با تجمع در برلین، آغاز گفت و گوها برای صلح و پایان جنگ اوکراین را خواستار شدند. این اعتراض در حمایت از طومار موسوم به «مانیفست صلح» ارائه شده توسط واگن کنشت، روزنامه نگار آلمانی برگزار شد. همچنین صدها نفر ازشهروندان اسپانیا و بریتانیا در اعتراض به سیاست های جنگ طلبانه ناتو به عنوان عامل اصلی بروز و طولانی شدن جنگ اوکراین تظاهرت کردند.
طولانی شدن جنگ اوکراین و تاثیرات منفی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ناشی از آن بر زندگی شهروندان اروپایی سبب شده است تا اعتراضات از عملکرد دولت های اروپایی در جنگ اوکراین شدت گیرد. در واقع حدود یک سال است که کشورهای اروپایی با ارسال تجهیزات تسلیحات و تصویب بسته های تحریمی علیه روسیه، اوکراین را تقویت کرده اند. این سیاست های البته مشکلات اقتصادی و اجتماعی برای شهروندان اروپایی به همراه آورده است.
افزایش قیمت سوخت، کمبود مواد غذایی و تورم روبه افزایش در این کشورها سبب افزایش نارضایتی شهروندان از عملکرد دولت ها و رویکرد جنگ طلبانه آنها شده است. در سالگرد شروع جنگ اوکراین در کشورهای مختلف اروپایی، شماری از شهروندان، سازمان های ضد جنگ، نهادهای حقوق بشری و فعالان مدنی تجمعات پرشماری برگزار کردند . شرکت کنندگان در این تجمعات با حمل پلاکاردهایی که روی برخی از آن ها نوشته شده بود «نه به جنگ نه به ناتو، جنگ را با توقف ارسال سلاح متوقف کنید» توقف حمایت های تسلیحاتی غرب از اوکراین و پایان جنگ در این کشور را خواستار شدند.
«دالیا سانچز» یک فعال ضد جنگ می گوید: افراد زیادی جان خود را از دست داده اند، صرف نظر از این که در کدام طرف هستند. من با ارسال تسلیحات به اوکراین موافق نیستم، این اقدام جنگ را طولانی می کند».
به رغم نارضایتی ها، سران کشورهای اروپایی بر ادامه سیاست های حمایت گرایانه از جنگ اوکراین تاکید داشته و همچنان با اهدای جنگ افزارهای پیشرفته به کی یف،عملا به این جنگ دامن می زنند. بنابر گزارش های منتشر شده، اتحادیه اروپا حدود 12 میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین ارائه کرده است.
این درحالی است به جز تاثیرات اقتصادی و اجتماعی ناشی از جنگ، بسیاری از شهروندان اروپان نگران هستند تامین سلاحهای تهاجمی برای نیروهای نظامی اوکراین، این جنگ را به یک جهانی یا حتی، یک جنگ اتمی میان قدرت های بزرگ جهان بدل سازد.
ماری لوپن سیاستمدار فرانسوی در این زمینه می گوید: این درگیری تاکنون منجر به قطع روابط اروپا و روسیه شده و مسکو را به شریک ممتاز پکن و دهلینو تبدیل کرده است؛ وقت آن فرا رسیده است که اقدامات خود را در سمت و سوی برقراری صلح در اوکراین هدایت کنیم.
به هر حال، نگرانی ها بابت تداوم جنگ اوکراین و خطر گسترش دامنه آن و طولانی شدن آن افزایش یافته است. به رغم اقدامات سیاستمداران اروپایی در ادامه مداخله در جنگ اوکراین؛ گروهی از شهروندان اروپایی خسته از این اقدامات، پایان مداخلات را خواستار هستند. به نظر می رسد در صورت ادامه این روند و تشدید اختلافات، کشورهای اروپایی با مشکلات جدید سیاسی و اجتماعی روبرو شوند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
یکسالگی جنگاوکراین؛ چشمانداز تاریک بازی قدرتها
یکسالگی جنگاوکراین؛ «نه» بهجنگ و ناتو در بریتانیا
تظاهرات مردم اسپانیا علیه سیاست ناتو در قبال اوکراین