ایران پرس: الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس اعلام کرد: با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای تشکیل نیروی مشترک مرکب از نظامیان روسیه و بلاروس توافق کرده است.

لوکاشنکو افزود: با وخیم‌تر شدن اوضاع در مرزهای غربی کشور ما توافق کردیم که یک گروه منطقه‌ای از نیروها را مستقر کنیم. از کانال‌های غیررسمی به ما درباره حمله قریب الوقوع به بلاروس از خاک اوکراین هشدار دادند.

به گفته رئیس جمهور بلاروس، روسیه و بلاروس از دو روز پیش گردآوری نیروها را آغاز کرده‌اند. این تحول پس از انفجار و آتش‌سوزی در پل کریمه که روسیه، اوکراین را مسئول آن می‌داند، اعلام شده است. برخی منابع خبری نیز اعلام کرده اند، «الکساندر لوکاشنکو» دستور میزبانی نیروهای روس در بلاروس را صادر و اعلام کرده که  شمار آن‌ها بیش از ۱۰۰۰ نفر خواهد بود.

تشکیل یک نیروی مشترک منطقه ای متشکل از نیروهای نظامی روسیه و بلاروس تازه ترین تحول نظامی در اروپای شرقی محسوب می شود که البته با توجه به تشدید جنگ اوکراین در روزهای اخیر  معنا پیدا می کند. حمله خرابکارانه به پل کریمه که روسیه را به شبه جزیره کریمه متصل می کند و حملات موشکی و پهپادی گسترده روسها به شهرهای اوکراین از جمله کی یف پایتخت این کشور به تلافی خرابی پل کریمه موجب شده تا جنگ کنونی ابعاد بی سابقه ای پیدا نماید.

در عین حال بلاروس به عنوان متحد مسکو در اروپای شرقی اکنون مدعی است که در معرض تهدید جدی حمله نظامی از جانب اوکراین قرار دارد. تشکیل نیروی مشترک منطقه ای از جانب بلاروس و روسیه نیز در واکنش به این تهدید صورت گرفته است. لوکاشنکو می گوید : پیام دریافتی از کانال های غیر رسمی این بود که اوکراین در حال برنامه‌ریزی برای ایجاد سناریوی حمله‌ای به بلاروس به سبک حمله به پل کریمه است.

تشکیل نیروی مشترک نظامی را می توان تازه ترین کنش این دو کشور در قبال تشدید جنگ اوکراین و تهدیدات احتمالی حاصل از آن دانست.روسیه و بلاروس از زمان آغاز جنگ اوکراین زیر فشار شدید اقتصادی و تحریم های مالی غرب قرار گرفته اند. اقدامی که البته از سوی روسیه بی پاسخ نمانده است.

رئیس جمهور بلاروس بارها از توطئه های غرب علیه این کشور خبر داده و آن را محکوم کرده است. بلاروس درمقابله با فشارهای مستمر سیاسی ، اقتصادی و اکنون نظامی و امنیتی غریی ها که با هدف تضعیف این کشور و لوکاشنکو صورت می گیرد از حمایت های گسترده روسیه برخوردار است. حمایت مسکو از بلاروس درراستای کمک به یک دولت مخالف سلطه غرب و نیز مقابله با اهداف تهاجمی غربی ها است.

مقامات ارشد روسیه به ویژه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور به خوبی از نیات ناتو در راستای گسترش به سوی شرق با هدف مهار و تضعیف روسیه با خبر هستند . مقاومت شدید بلاروس در برابر تحریم های گسترده و تشدید فشارهای سیاسی و امنیتی غرب اجرای این سناریو را در باره این کشور اروپای شرقی که موقعیت ویژه ژئوپلیتیکی دارد با موانع جدی روبرو کرده است.

اهمیت بلاروس به‌ویژه خود را در موقعیت ژئوپلتیکی این کشور نشان می‌دهد. این کشور از یک‌سو با اتحادیه اروپا هم مرز است و از سوی دیگر از شرق همسایه روسیه است و در جنوب اوکراین را دارد.

روسیه و بلاروس از اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی هستند که با هدف برقراری امنیت کشورهای همسود در سال 1992 تشکیل شد و هم اکنون روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان عضو این سازمان هستند. هدف رسمی سازمان پیمان امنیت جمعی ، دفاع از تمامیت ارضی و منافع اقتصادی کشورهای عضو، با استفاده از نیروی نظامی مشترک و ارتش کشورهای عضو است.

طبق اساسنامه این سازمان ، هرگونه حمله به هر یک از اعضای آن به منزله حمله علیه همه اعضا و مستلزم اتخاذ "اقدامات مناسب" با استفاده از تمام نیروها و ابزارهای در اختیار کشورهای عضو برای برخورد با متجاوز است. بدین ترتیب می توان پیش بینی کرد که در صورت وقوع هر گونه حمله هوایی یا موشکی و یا تهاجم زمینی به بلاروس از جانب اوکراین ، روسیه اقدامات متقابلی را از طریق خاک بلاروس علیه اوکراین صورت دهد. 

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112