این حمله نوعی قدرت نمایی گروه تروریستی داعش که مسئولیت آنرا بر عهده گرفته است در برابر طالبان محسوب می شود.در سالهای اخیر رقابت میان طالبان و گروه تروریستی داعش برای کسب جغرافیا آغاز شد که عمدتا در ولابت ننگرهار که به پاکستان نزدیک است متمرکز بود.اما از سال گذشته که طالبان مجددا به حاکمیت در افغانستان بازگشت حملات داعش ضد طالبان شدت گرفته است .این در حالی است که طالبان با اعلام داعش به عنوان خوارج زمان ،هر گونه همکاری با آن را غیر شرعی اعلام کرده است .
این موضع طالبان پس از آن صورت گرفت که گفته میشد برخی افراد جدا شده از طالبان به گروه تروریستی داعش می پیوندند. از اینرو طالبان با غیر شرعی خواندن هر گونه ارتباط با داعش راه را بر اعضای خود برای پیوستن احتمالی به داعش مسدود کردمحسن پاک ایین کارشناس مسایل افغانستان در این باره می گوید:گروه تروریستی داعش با کمک امریکا در افغانستان ایجاد و تقویت شد.زیرا تنها راه انتقال تروریستها به این کشور راه هوایی بود که امکان آن نیز تنها در اختیار آمریکا و ناتو بود.
نقش آمریکا در تداوم بحران های امنیتی در افغانستان
بنابراین عامل تداوم بحران های امنیتی در افغانستان آمریکا است "در یک سالی که از بازگشت مجدد طالبان به قدرت در افغانستان می گذرد گروه تروریستی داعش چندین عملیات خونین در این کشور انجام داده و هر بار طالبان وعده داده است با این گروه تروریستی به شدت مقابله نماید و برخی از مقامات طالبان موقعیت گروه تروریستی داعش را رو به تضعیف اعلام کردند.
از اینرو گروه تروریستی داعش که همچنان از سوی حامیان آن یعنی امریکا و سایر کشورهای غربی و همچنین برخی کشورهای عربی حمایت می شوند درتلاش برای قدرت نمایی در افغانستان است .با توجه به اینکه این گروه در سوریه و عراق شکست خورد و مضمحل شد درصدد است وانمود کند که دارای پایگاه و موقعیت جغرافیایی در افغانستان است و به اصطلاح برای ایجاد خراسان بزرگ در حال جنگ است.
داعش مساله ای وارداتی در افغانستان
محمد راجستانی کارشناس افغان مسایل امنیتی در این باره می گوید: داعش مساله ای وارداتی در افغانستان است و عمده اعضای ان خارجی هستند که به عنوان مزدور برای اربابانشان کار می کنند .پس از شکست داعش در سوریه و عراق تعداد اعضای ان در افغانستان افزایش یافت در هر حال، اگر چه برخی محافل بین المللی براین باورند در ماههای اخیر امنیت نسبی در افغانستان ایجاد شده است اما به گفته مقامات پیشین افغانستان بیش از بیست گروه تروریستی در افغانستان فعال هستند که گروه تروریستی داعش به نظر می رسد از امکانات بیشتری برای ناامن کردن افغانستان بر خوردارند .
ایجاد بستر و زمینه لازم برای تشکیل دولت وحدت ملی
اما آنچه که می تواند به تثببت صلح و امنیت در افغانستان کمک کند ایجاد بستر و زمینه لازم برای تشکیل دولت وحدت ملی در این کشور است. توجه طالبان به حقوق اجتماعی و شهروندی مردم افغانستان بخصوص زنان و دختران نه تنها می تواند زمینه حمایتهای داخلی از طالبان را فراهم نماید بلکه موجب شناسایی بین المللی آن نیز خواهد شد.
پیامد مثبت تقویت روحیه و همکاری ملی در افغانستان بدون تردید موجب تحکیم پایه های صلح و امنیت می شود.در این صورت همه گروههای خشونت طلب و تروریستی به حاشیه رانده خواهند شد. و افغانستان خواهد توانست برنامه ها و طرح های خود را برای سازندگی و حل مشکلات مردم اجرایی کند.
113
نویسنده: علی محمدی