ایران پرس: ژاپن و فیلیپین با امضای توافقنامه،‌ همکاری‌های دفاعی - امنیتی خود را گسترش می دهند.

فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن و فردیناند مارکوس جی آر رئیس جمهوری فیلیپن پس از امضای این توافقنامه در توکیو، بر عزم دو کشور برای گسترش و تقویت مناسبات دفاعی دو جانبه تاکید کردند. پس از تغییر رئیس جمهوری فیلیپین، سیاست خارجی این کشور کاملا به سمت گسترش روابط با آمریکا و متحدان آن در منطقه سوق یافته است.

"دوترته" رئیس جمهوری قبلی فیلیپین با تلاش برای توسعه روابط با چین کوشید با پرهیز از مناقشات منطقه ای روابط متوازنی را پیگیری کند. اما "مارکوس" رئیس جمهوری فلیپین گام ‌بلندی را برای توسعه همکاری های امنیتی و دفاعی با آمریکا و متحدان راهبردی آن بر می دارد که مهمترین‌ بخش ان، استقرار نیروهای طرف قرار داد در خاک فیلیپین است. "جفری تالیافرو" کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید:

«دولت فیلیپین در حال بازگشت به دوره یک دهه قبل است که خاک این کشور به پایگاه های امریکا و متحدان آن تبدیل شده بود. اگر چه "دوترته" رئیس جمهوری قبلی فیلیپین تلاش کرد از مداخلات و حضور نظامی خارجی در ان کشور بکاهد اما "مارکوس" دقیقا برخلاف دولت قبلی در این زمینه حرکت می کتد».

قوانین دولت توکیو درخصوص عدم امکان اعزام نیروی نظامی به خارج از مرزهای خود

با توجه به اینکه ژاپن در سال های اخیر فرایند تقویت قدرت نظامی خود را آغاز کرده است از هر فرصتی برای پیشبرد این سیاست خود استفاده می کتد. این در حالی است که دولت توکیو براساس قانون اساسی ژاپن نمی تواند نیروی نظامی به خارج از مرزهای خود اعزام  و یا در ماموریت های خارج از ژاپن شرکت کند.

اما دولت ژاپن بدون توجه به آن صرفا با رضایت و حمایت های آمریکا گام های بلندی را برای داشتن ارتش قوی برمی دارد و برای توجیه اعزام نیرو به خارج از ژاپن بر مسایل زیست محیطی و انسان دوستانه تاکید می کتد. از اینرو توافق سران ژاپن و فیلیپین بر استقرار شماری از نظامیان ژاپن در فیلیپین، و برگزاری رزمایش‌ مشترک امداد و نجات در فجایع طبیعی و ماموریت‌ های بشردوستانه، در همین راستا قابل توجه و تامل است. "اسماعیل بشری" کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید:

«در حالی فیلیپین بر توسعه همکاری های نظامی با ژاپن تاکید دارد که کشورهای منطقه از جمله چین و کره جنوبی با قدرت یابی مجدد نظامی ژاپن به شدت مخالف هستند و آنرا گامی در جهت تقویت روحیه استعماری و کشورگشایی دولت ژاپن می دانند. زیرا مردم منطقه هنوز جنایات نیروهای ژاپن در چین و فیلیپین را فراموش نکرده اند».

دولت ژاپن در حال نقش گیری منطقه ای در چارچوب سیاست های امریکا بر ضد چین است

در هر حال، به نظر می رسد، دولت ژاپن در حال نقش گیری منطقه ای در چارچوب سیاست های امریکا بر ضد چین است و در همین راستا درصدد است به تقویت ائتلاف منطقه ای آمریکا بر ضد دولت پکن نیز کمک کند. از این رو تحلیلگران مسائل دفاعی و امنیتی بر این باورند که هدف از امضای توافقنامه میان ژاپن و فیلیپین، تقویت همکاری‌های نظامی دو کشور در مواجهه با نفوذ فزاینده چین در منطقه آسیا می‌باشد.

به خصوص آنکه دولت "مارکوس" در فیلیپین، با کنار گذاشتن سیاست آشتی‌ جویانه مانیل با چین عملا وارد اردوگاه ضد چینی آمریکا شده و تمرکز خود را بر گسترش روابط امنیتی با آمریکا قرار داده است. در همین راستا، دولت ژاپن هم درصدد است با استفاده از فرصت تنش آمریکا با چین روابط نظامی منطقه ای خود را توسعه دهد.

نویسنده: مجید وقاری

113

بیشتر بخوانید:

امضای توافقنامه نظامی بین ژاپن و انگلیس