موارلس تاکید کرد که سیاستهای آمریکا در منطقه شکست خورده و هژمونی واشنگتن در آمریکای لاتین از دست رفته است.مورالس می گوید: هنگاهی که اوضاع یک امپراطوری رو به وخامت میرود، به خشونت و وقتی هژمونیاش از دست میدهد، به سلاح و گلوله متوسل میشود. آمریکا در حال طراحی کودتا در کشورهای آمریکای لاتین است.هشدار مورالس با توجه به تحولات اخیر در کشورهای آمریکای لاتین به ویژه اقدامات علیه مقامات و روسای جمهورمترقی و یا چپگرا با هدف ترور فیزیکی و یا کنار نهادن آنها از مناصب خود است.
به گفته مورالس «واشنگتن ماه گذشته کودتای قضائی علیه کریستینا کرشنر، معاون رئیسجمهور آرژانتین به راه انداخت و پس از آن کودتای پارلمانی در کشور پرو و هماکنون در تلاش برای کودتا در برزیل است.» اوو مورالس خود نیز در سال ۲۰۱۹ در پی اعتراضات خیابانی و با فشار ارتش بولیوی ودر واقع در اقدامی شبه کودتایی که از حمایت واشنگتن برخوردار بود مجبور به کنارهگیری از قدرت شد.ایالات متحده آمریکا از اوایل قرن نوزدهم میلادی در چارچوب"دکترین مونرو" همواره آمریکای لاتین را به منزله حیاط خلوت خود تلقی کرده است.
مداخله قدرتهای خارجی در سیاست قاره آمریکا اقدامی بالقوه خصمانه علیه آمریکا
دکترین مونرو هرگونه مداخله قدرتهای خارجی در سیاست قاره آمریکا را اقدامی بالقوه خصمانه علیه آمریکا می داند و بهانه هایی را برای اعمال کنترل بر آمریکای لاتین برای واشنگتن فراهم کرده است.«جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق آمریکا با اشاره به "دکترین مونرو" به صراحت آمریکای لاتین را حوزه نفوذ خصوصی واشنگتن دانسته و گفته بود: ایالات متحده حق دارد برای دستیابی به اهداف دکترین مونرو، در امور داخلی کشورهای آمریکا لاتین دخالت کند.در واقع واشنگتن هنوز خود را قیم و صاحب امریکای لاتین می داند و به همین دلیل همواره رویکرد برخورد خصمانه و تلاش برای براندازی سران و دولتهای چپگرا در این منطقه که بر خلاف خواست و منافع واشنگتن عمل می کنند را سرلوحه سیاست خود قرار داده است .
این رویکرد نشانه ای از خوی استکباری و سلطه گرانه آمریکا محسوب می شود.با این حال اعمال این رویکرد در قبال ونزوئلا ، کوبا و نیکاراگوئه وبولیوی با شکست آشکار مواجه شده و در عین حال اکنون در کشورهایی مانند مکزیک ، کلمبیا ، برزیل، آرژانتین و شیلی نیز روسای جمهور چپگرا که برخلاف خواسته واشنگتن عمل می کنند روی کار آمده اند.این سران جدید آمریکای لاتین خواهان خودداری آمریکا از تداوم سیاست مداخله جویانه خود در این منطقه هستند .
اعمال شدیدترین تحریم ها علیه کشورهای مترقی آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا ، کوبا و نیکاراگوئه
آمریکا به ویژه در دوره جنگ سرد در چارچوب مقابله با شوروی و به بهانه مقابله با گسترش کمونیسم ، با کمک فرماندهان ارتش های شماری از کشورهای آمریکای لاتین مبادرت به کودتا در این کشورها از جمله شیلی و گواتمالا و آرژانتین کرد. ضمن اینکه واشنگتن همواره سیاست های خصمانه علیه کشورهای مترقی آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا ، کوبا و نیکاراگوئه را دنبال کرده و شدید ترین تحریم ها را علیه آنها اعمال نموده است.
آمریکا در دوره پسا جنگ سرد به ویژه در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق این کشور ، تلاش گسترده ای برای تضعیف و سرنگونی سیاستمداران و ودولتهای چپگرا در آمریکای لاتین به ویژه با اعمال شدیدترین تحریم ها صورت داد اما با ناکامی های مکرری روبرو شده است.
اکنون بار دیگر چپگرایان در برخی کشورهای مهم این منطقه روی کار آمده و یا هم چنان در مصدر قدرت باقی مانده اند.دولتمردان چپگرا در مقابل فشار آمریکا و عوامل داخلی آنها به حمایت از یکدیگر برخاسته اند. به رغم این واقعیات ، اما واشنگتن در راستای تداوم سلطه و هژمونی دیرینه خود بر آمریکای لاتین هم چنان سیاست های خصمانه و براندازنه علیه روسای جمهور و دولتهای مترقی و مخالف سلطه و هژمونی ایالات متحده را در آمریکای لاتین دنبال می کند که اعمال تحریم ها و نیز انجام کودتا ها از جمله این اقدامات است.هشدار اوو مورالس رئیس جمهور سابق بولیوی نیز با توجه به همین مساله ابراز شده است.
نویسنده: سید میرطاهر
113