ایران پرس: ژنرال «آیمریک بونمِزون» رئیس فرماندهی دفاع سایبری فرانسه به کشورهای اروپایی هشدار داد در صورت نظارت فرماندهی دفاع سایبری آمریکا بر شبکه‌های این کشورها در معرض خطر جمع آوری اطلاعات از سوی واشنگتن قرار می‌گیرند. او تاکید کرد، کشورهای اروپایی چنانچه اجازه نظارت تیم‌های دفاع سایبری واشنگتن بر این شبکه‌ها را بدهند، ریسک جاسوسی آمریکا علیه خود را پذیرفته‌اند.

آیمریک بونمِزون معتقد است که افزایش فعالیت های تیم های دفاع سایبری آمریکا در شبکه های اروپایی "سوالاتی را به وجود می‌آورد." این ژنرال مسئول دفاع سایبری فرانسه، ماه گذشته میلادی در یک نشست پشت درهای بسته با کمیته دفاعی مجلس ملی فرانسه، عملیات های آمریکا را "نسبتاً تهاجمی" توصیف کرد.

این نگرانی در حالی مطرح شده که آمریکا برنامه‌ای برای تقویت استقرار نیروهای سایبری خود در خارج از این کشور، با توجه به عملیات نظامی روسیه علیه اوکراین به اجرا درآورده است. بر اساس اعلام فرماندهی سایبری آمریکا، کشورهای شریک واشنگتن می‌توانند از این فرماندهی درخواست کنند که تیم‌هایش ،عملیات‌های کاملا دفاعی موسوم به «عملیات های شکار خط مقدم» را در شبکه کشور میزبان اجرا کنند.

بزرگترین تیم عملیات شکار آمریکا برای کمک به اوکراین

براساس بیانیه ای که در وبسایت این فرماندهی منتشر شده است، فرماندهی سایبری آمریکا تا اوت 2022، 35 عملیات از این دست را در 18 کشور اروپایی از جمله استونی، لیتوانی، مونته نگرو، مقدونیه شمالی و اوکراین انجام داده است. فرماندهی سایبری آمریکا در نوامبر2022 اعلام کرد که "بزرگترین تیم عملیات شکار خود را تاکنون" برای کمک به اوکراین در زمینه ردیابی فعالیت‌های به اصطلاح"شرورانه"صورت داده است.

اکنون با مجوز رسمی کشورهای اروپایی، فرماندهی سایبری آمریکا می تواند به راحتی به اطلاعات محرمانه موجود در شبکه های سایبری کشور درخواست کننده دسترسی یابد واین مساله ریسک دستیابی واشنگتن به گستره وسیعی از اطلاعات کشور هدف را بشدت افزایش می دهد. آمریکا از بزرگترین قدرتهای سایبری جهان محسوب شده و سابقه طولانی در زمینه جاسوسی سایبری از دیگر کشورها اعم از شنود الکترونیک و نفوذ در شبکه های دولتی و نظامی دیگر کشورها با هدف خرابکاری و نیز جمع آوری اطلاعات را دارد از جمله در اواخر مه 2022 رسانه رسمی دانمارک موسوم به رادیو وتلویزیون دانمارک در گزارشی افشا کرد که آژانس امنیت ملی آمریکا از طریق کابل های ارتباطی دانمارک از «آنگلا مرکل»، صدراعظم وقت و «فرانک والتر اشتاین مایر» رئیس جمهور آلمان و دیگر مقامات ارشد اروپایی جاسوسی کرده است.

عدم اعتماد آمریکا به شرکای اروپایی خود

افشای جاسوسی دستگاه های اطلاعاتی آمریکا از متحدان اروپایی واشنگتن نشان می دهد که آمریکا نه فقط اعتمادی به شرکای خود ندارد، بلکه همواره در تلاش است تا از جزییات گفت و گوها، طرح ها و اهداف سران و مقامات کشورهای مهم اروپایی آن هم از طریق شنود الکترونیک و جاسوسی تلفنی مطلع شود. این گزارش رسانه دانمارکی نشان داد که دستگاه اطلاعاتی دانمارک متحد و همسایه نزدیک آلمان، با همکاری با یک نهاد اطلاعاتی آمریکا، صدر اعظم وقت و رئیس جمهور آلمان را هدف شنود و جاسوسی قرار داده بود.

این در حالی است که نه مرکل و نه اشتاین مایر هیچ اطلاعی از عملیات جاسوسی توسط سازمان اطلاعاتی دانمارک نداشته اند. افشای جاسوسی آمریکا از متحدان خود برای اولین بار درسال 2013 آشکار شد،اما اکنون جزییات بیشتری از آن افشا شده است. نخستین بار در این سال «ادوارد اسنودن» کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا به افشای جاسوسی گسترده این نهاد اطلاعاتی ایالات متحده از مردم آمریکا و هم چنین شهروندان کشورهای اروپایی و سران و مقامات آنها پرداخت.

«گلن گرینوالد»خبرنگاری که با اسنودن همکاری داشته، می گوید: اسنودن تمام خطرها را به جان خرید تا افکار عمومی را در مورد «اقدامات نادرست دولت آمریکا در مقیاسی باورنکردنی» روشن سازد. 

افشای جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا از مقامات اروپایی ضربه سختی به اعتماد بین بروکسل و واشنگتن وارد آورد. مقامات اروپایی دریافتند که آمریکا نه فقط اعتمادی به آنها ندارد بلکه به دقت همه کنش ها و سخنان آنها را رصد می کند. اکنون با هشدار رئیس فرماندهی دفاع سایبری فرانسه در باره خطر جاسوسی فرماندهی سایبری آمریکا از کشورهای اروپایی به بهانه حفاظت از آنها، بار دیگر مساله جاسوسی واشنگتن از متحدان اروپایی اش در مرکز توجه قرار گرفته است. 

نویسنده: سید رضا میرطاهر

113