هدف از سفر دو روزه رئیس جمهوری قرقیزستان به ترکیه، دیدار با مقام های دولت آنکارا و امضای شش سند همکاری در حوزههای ورزشی، کشاورزی، سرمایهگذاری، تأمین اجتماعی و رسانه، اعلام شده است.
اهمیت قرقیزستان و ترکیه برای هر دو طرف
قرقیزستان از جمله مهمترین شرکای تجاری و اقتصادی ترکیه در منطقه آسیای مرکزی محسوب می شود به همین دلیل، هم برای مقام های دولت بیشکک و هم برای دولتمردان آنکارا تلاش متقابل برای تداوم رابطه حائز اهمیت است. از زمان استقلال جمهوری های آسیای مرکزی، دولت مردان ترک توانسته اند بیشترین روابط را با قرقیزستان و قزاقستان برقرار سازن.
این در حالی است که گفته می شود، در برخی موارد رهبران دولت آنکارا با همتایان آسیای مرکزی خود از زاویه برادر بزرگتر سخن گفته اند. در واقع پیش از این، مقام های دولت آنکارا در دیدار با همتایان قرقیزستانی خود، به حالت تحکم آمیزی سخن می گفته اند.
ملاحظات اقتصادی دو کشور، کلید بی اثرشدن تنش ها
این موضوع موجب واکنش منفی سیاستمداران آسیایی مرکزی بویژه قرقیزستان شد. با وجود این، برخی ملاحظات اقتصادی و مالی مانع تخریب روابط این کشورها با ترکیه شده است. به عنوان مثال سیاستمداران قرقیز پول های خود را به بانک های ترکیه منتقل و در آن کشور سرمایه گذاری می کنند. در عین حال، مدارس و مراکز آموزشی وابسته به ترکیه در کشورهای آسیای مرکزی که از آن ها با عنوان مدارس گولنی یاد می شود به دلیل شرایط درس خواندن و ادامه تحصیل، همچنان از محبوبیت فراوانی برخوردار است.
در این زمینه ، "الکساندر توکماتوف" AlexanderTkamatov یکی از کارشناسان قرقیزستان گفته است: موسسات آموزشی ترکیه در قرقیزستان در ردیف موسسات آموزشی بینالمللی sebat عمل میکنند.
تا به امروز آن ها دارای 16 موسسه و 2 مدرسه بینالمللی و یک دانشگاه هستند که در مجموع آنها 11000 دانش آموز و دانشجو مشغول به تحصیل هستند. در این موسسات به زبانهای ترکی، قرقیزی، روسی و انگلیسی تدریس میشود. با وجود این، پس از کودتای 15 ژوئیه سال 2016 میلادی در ترکیه، درخواست استرداد «فتح الله گولن» از آمریکا و تعطیلی نهادهای آموزشی و تبلیغاتی وابسته به جریان گولن در کشورهای مختلف جهان، از جمله رویکردهای دولت آنکارا در عرصه دیپلماسی بوده است.
جمهوری های آسیای مرکزی و در راس آن ها قرقیزستان، در این زمینه تا حدود زیادی دچار تردید شدند در واقع، تعطیلی این مدارس به دلیل تحمیل بار مالی ناشی از حذف آموزشگاه های وابسته به جریان گولن بر اقتصاد کشورهای میزبان، انتقاد برخی محافل این کشورها را برانگیخته است.
علاوه بر این، پذیرش این خواست دولت ترکیه به معنای نقض استقلال کشورهای میزبان مدارس گولن نظیر قرقیزستان ارزیابی می شود.
در مجموع، باید گفت: سفر جاری رئیس جمهوری قرقیزستان به ترکیه از چند جهت حائز اهمیت است. در واقع این سفر فرصتی برای مقام های دوطرف فراهم می کند تا به بازسازی روابط دوجانبه بپردازند. 134/110
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
توسعه همکاریهای روسیه و قرقیزستان/ تحلیل
تاکید نخستوزیران ازبکستان و قرقیزستان بر گسترش روابط دوجانبه/ تحلیل