میتوان درخصوص اقدام «حیدر العبادی» به دو دلیل ظاهری و واقعی اشاره کرد. دلیل ظاهری همان چیزی است که خود «العبادی» به آن اشاره کرده و گفته است «الفیاض» بهدنبال امور سیاسی در کشور است و بر اساس قانون اساسی عراق افراد برجسته نظامی نباید در امور سیاسی نقش داشته باشند.
اما بدون تردید، این دلیل تنها ظاهر قضیه است و دلیل واقعی چیز دیگری است.
میتوان گفت یکی از دلایل واقعی همان موضوعی است که جنبش «الفتح» در بیانیهای که در واکنش به اقدام «العبادی» صادر شد، به آن اشاره کرد.
«الفتح» دراین بیانیه اعلام کرد؛ دلیل برکناری «فالح الفیاض» این است که «حیدر العبادی» تلاش میکند برای بار دوم به کرسی نخست وزیری عراق برسد، اما «الفیاض» با نخست وزیری وی برای بار دوم مخالف است و حاضر به پذیرش این موضوع نیست و آنرا به مصلحت عراق نمیداند.
به گزارش برخی منابع، «العبادی» برکناری «الفیاض» را با دستور واشنگتن انجام داده است. آمریکا و متحدانش تلاش زیادی برای کنار زدن حشد الشعبی در عراق و همچنین روی کار آوردن دولتی وابسته به واشنگتن انجام میدهند.
«خبرگزاری الغد» به نقل از یک منبع مطلع اعلام کرد، واشنگتن به «الفیاض» پیشنهاد داد در صورتی که به ائتلاف «حکمت» وابسته به «عمار حکیم» و «سائرون» وابسته به «مقتدی صدر» بپیوندد، واشنگتن نیز از نخست وزیری وی حمایت میکند، اما «الفیاض» این پیشنهاد را رد کرد. در واقع، پیشنهاد آمریکا به «الفیاض» با هدف ایجاد اختلاف میان «العبادی» و «الفیاض» انجام شد که گویا موفق به محقق کردن این هدف نیز شد.
اگرچه هنوز نمیتوان گفت دلیل قطعی اقدام «العبادی» در برکناری «فالح الفیاض» کدام است، اما این اقدام پیامدهای مهمی میتواند داشته باشد. از مهمترین این پیامدها، تداوم تاخیر در معرفی نخست وزیر جدید عراق است.
انتخابات پارلمانی عراق در 12 مه 2018 برگزار شد، اما با گذشت بیش از صد روز از برگزاری این انتخابات، هنوز گروههای سیاسی این کشور نتوانستند نخست وزیر جدید را معرفی کنند. اقدام «العبادی» میتواند این فرآیند را طولانیتر کند.
پیامد دیگر این است که این اقدام «العبادی» میتواند شانس وی را برای تصدی مجدد پست نخست وزیری کمتر کند زیرا از آنجایی که «العبادی» و «الفیاض»، هر دو از رهبران برجسته فهرست انتخاباتی «النصر» هستند، اقدام «العبادی» در برکناری «الفیاض» شدت گرفتن اختلافها در درون فهرست النصر را در پی خواهد داشت و همین موضوع نیز سبب کمتر شدن شانس نخست وزیر کنونی برای تصاحب مجدد این پست میشود.
سومین پیامد اقدام «العبادی» این است که این اقدام سبب افزایش تسویه حسابهای سیاسی در عراق میشود و با توجه به شکنندگی امنیت عراق، تاثیرات منفی برای امنیت این کشور خواهد داشت. در بیانیه «الفتح» آمده است که برکناری «فالح الفیاض» یک اقدام خطرناک است که حشد الشعبی و دستگاه امنیتی را وارد درگیریهای سیاسی و تسویه حسابهای شخصی میکند. 139/120
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
واکنش ائتلاف فتح بهبرکناری رئیس سازمان بسیجمردمی عراق
براثا: دخالت سفارت آمریکا در فرانید تشکیل دولت جدید عراق
العامری: دولت دستنشانده آمریکا در عراق دو ماهه سرنگون میشود
مخالفت ها با مداخلات آمریکا در روند تشکیل دولت جدید عراق/ تحلیل