تحلیل:

ایران پرس: چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، برای تعیین نهمین رئیس جمهور، صبح روز (جمعه - 8 تیر) در 59 هزار شعبه اخذ رای در داخل و 95 شعبه خارج از کشور، برگزار شد.

تعداد واجدین شرایط رای گیری در این دوره از انتخابات، ۶۱ میلیون و ۴۵۲ هزار و ۳۲۱ نفر اعلام شده است. مدت زمان قانونی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران 10 ساعت است که از ساعت هشت صبح روز جمعه به طور رسمی روند رای گیری آغاز شده و براساس قانون، این زمان قابل تمدید است.

در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران شش نامزد از طیف ها و جریان های مختلف سیاسی حضور داشتند که علاوه بر تبلیغات متنوع مجازی و میدانی در پنج برنامه مناظره تلویزیونی برنامه های خود را به مردم معرفی کردند.

با کناره گیری دو تن از نامزدها در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ایران، محمد باقر قالیباف، سعید جلیلی، مسعود پزشکیان و مصطفی پور محمدی، چهار نامزدی هستند که در عرصه رقابت حضور دارند.

«سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهور و جمعی از همراهان روز یکشنبه - 30 اردیبهشت در مسیر بازگشت از مراسم افتتاح یک طرح عمرانی در شمال غرب ایران، دچار سانحه شد که بر اثر آن، رئیس جمهور به همراه «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه و چند تن دیگر از همراهان، به شهادت رسیدند.

به همین دلیل طبق اصول 131 و 132 قانون اساسی، «محمد مخبر» معاون اول رئیس‌جمهور با حکم رهبر معظم انقلاب به‌عنوان سرپرست ریاست‌جمهوری و مدیر قوه مجریه منصوب و مأمور شد تا با همراهی سران قوای مقننه و قضاییه، انتخابات زودهنگام را نهایتاً در مدت 50 روز برگزار کنند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی همچون دوره های گذشته، در نخستین دقایق آغاز رأی‌گیری چهاردهمین دوره‌ انتخابات ریاست جمهوری صبح امروز با حضور در محل صندوق سیار ۱۱۰ در حسینیه‌ امام خمینی (رحمه‌الله)، رأی خود را به صندوق انداختند.

ایشان در بیاناتی تاکید کردند که برای اثبات صحت و صداقت نظام جمهوری اسلامی حضور مردم لازم و واجب است. 

ایشان با اشاره به قوام جمهوری اسلامی ایران به واسطه حضور مردم در انتخابات، تاکید کردند: مردم ایران موضوع رأی‌دادن و حضور در این آزمون مهم سیاسی را جدی بگیرند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، حضور پرشور مردم در انتخابات را یک نیاز قطعی برای جمهوری اسلامی دانستند و گفتند: جمهوری اسلامی ایران همان‌گونه که از نام آن مشخص است، حضور مردم در ذات آن لحاظ شده است، بنابراین عزت و آبروی جمهوری اسلامی ایران در دنیا متوقف به حضور مردم است.

به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزاری انتخاباتی گسترده، با شور و شوق و نشاط، سالم و همراه با امنیت، ذخیره‌ای برای انقلاب و نظام جمهوری اسلامی است که به کشور مصونیت بسیاری خواهد داد.

بر اساس این دیدگاه، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران تبلور عینی مردمسالاری دینی است و مردم با حضور در پای صندوقهای رای با عزم و اراده خود، رئیس جمهور را برای یک دوره چهارساله انتخاب می کنند.

رئیس جمهوری طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پس از مقام معظم رهبری دومین شخصیت تاثیر گذار در کشور محسوب می شود و به همین دلیل اهمیت این انتخابات در قیاس با انتخابات مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و انتخابات شوراهای شهر و روستا، برکسی پوشیده نیست.​

در همین راستا، استفاده بهینه از امکانات کشور به انتخاب رئیس جمهوری توانمند وکارآمد با توجه به مسئولیت های مهم رئیس قوه مجریه  بستگی دارد تا بتوان ظرفیت های موجود را برای پیشرفت کشور در بالاترین سطح بکار گرفت. در واقع احاد مردم با یک انتخاب سنجیده می توانند به تحقق این هدف ملی کمک کرده و درجهت اعتلای کشور گام بردارند.

از اینرو هردو سوی جریان انتخابات یعنی هم مردم و هم نامزدهایی که خود را در معرض رای انتخاب  کنندگان قرار داده اند، در این زمینه نقش دارند و تاثیر گذارهستند.​​​​​​تجربه برگزاری انتخابات متعدد در ایران هم نشان می دهد که هرزمان شکوه و شوکت انتخابات نمایان تر بوده،  تاثیرات سیاسی،اجتماعی واقتصادی آن نیز بیشترشده و ملت ایران هم بارها نشان داده  که با آگاهی  و بصیرت وبا انتخابی شایسته به سمت پیشرفت گام برداشته است. 

از اینرو پیش بینی می شود چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران با استقبال قابل توجه مردم روبرو شود و نظر سنجی ها هم از مشارکت گسترده واجدین شرایط رای در پای صندوقهای رای حکایت دارد.

نویسنده: علی محمدی

117