درنشست بیشکک، که پشت درهای بسته برگزار شد، مسائل مربوط به «نقشه راه جامع» برای پیشبرد مذاکرات صلح با گروه طالبان و راهکارهای گسترش رابطه میان افغانستان و اعضای سازمان همکاری شانگهای بررسی شدند.
برگزاری نشست بیشکک از اهمیت زیادی برای اعضای سازمان شانگهای برخوردار است، بویژه که در این نشست مانند دو نشست پیشین، موضوع برقراری امنیت درافغانستان، نابودی تروریسم و مقابله با افراط گرایی در دستور کار گفتگوهای گروه تماس سازمان همکاری شانگهای - افغانستان قرار داشته است.
سازمان همکاریهای شانگهای (Shanghai Cooperation Organisation- SCO) یک سازمان بین المللی بین دولتی است که در روز 15 ژوئن سال 2001 میلادی در شانگهای چین تاسیس شد. روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان اعضای اصلی این سازمان محسوب می شوند و شکی نیست که روسیه و چین نقش اصلی و رهبری را در این سازمان بین المللی به عهده دارند.
گروه تماس سازمان همکاری شانگهای - افغانستان در سال 2005 میلادی تاسیس شد، اما این گروه فعالیت اصلی خود را از سال 2015 میلادی و بر اساس تصمیم شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای آغاز کرده است.
دونشست قبلی گروه تماس سازمان همکاری شانگهای - افغانستان درسال 2017 درشهر مسکو و درسال 2018 میلادی درشهر پکن برگزار شده بود.
برگزاری منظم نشست های گروه تماس سازمان همکاری شانگهای - افغانستان نشان دهنده اهمیت تصمیم گیری های این نشست ها برای اعضای این سازمان بین المللی است.
این نخستین نشست گروه تماس سازمان همکاری شانگهای و افغانستان است که دریک کشور آسیای مرکزی برگزار شده است.
موضوعات نشست بیشکک دغدغه های مشترک دولت کابل و اعضای گروه تماس سازمان همکاری شانگهای - افغانستان است.
«داود مرادیان» کارشناس مسائل سیاسی درافغانستان در این باره گفت: "افغانستان ازسازمان شانگهای انتظار دارد، به عنوان یک مکانیزم منطقه ای، بسترهای تقویت همکاری میان کشورهای منطقه برای مبارزه با تهدیدهای مشترک را فراهم کند."
اهمیت سازمان شانگهای برای افغانستان
«رضا پارسا» یک تحلیلگر مسائل سیاسی افغانستان نیز اهمیت سازمان شانگهای را برای افغانستان در دومحور خلاصه کرده است.
نخست، در حال حاضر میان افغانستان و سازمان همکاری شانگهای منافع مشترک وجود دارد و دوم، با گسترش جنگ در شمال افغانستان، این احتمال وجود دارد که ناامنی در آسیای مرکزی و در امتداد مرزهای روسیه و چین امتداد یابد و به این ترتیب، میان افغانستان و کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای تهدیدهای مشترک نیز وجود دارد.
برخی اعضای سازمان همکاری شانگهای نظیر قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان به صورت مستقیم درمعرض تهدیدهای ناشی از تروریسم و افراط گرایی وارداتی از افغانستان قرار دارند.
روسیه و چین به عنوان اعضای اصلی این سازمان نیز به صورت غیرمستقیم درمعرض این تهدیدها قرار دارند. به همین دلیل است که مقابله با این پدیده های وارداتی بویژه جدایی طلبی، افراط گرایی، تروریسم و ناامنی به دغدغه های اصلی و مشترک اعضای سازمان همکاری شانگهای تبدیل شده است.
نویسنده: محمدعلی طالبی
139/116
بیشتر بخوانید:
برگزاری اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگ های در دوشنبه
ورود میهمانان اجلاس سازمان همکاری شانگهای به دوشنبه