الهام علی اف در نشست خبری مشترک با «کولیندا گرابار کیتاروویچ» (Kolinda Grabar Kitarovich) همتای کروات خود در زاگرب، گفت: جمهوری آذربایجان علاقمند به توسعه تجارت با کرواسی است و حجم گردش تجاری فعلی را رضایت بخش نمی داند.
رئیس جمهوری کرواسی نیز مذاکرات با همتای آذری خود درباره آینده روابط دوکشور را ثمربخش خواند و افزود: کرواسی برای گسترش همکاری با جمهوری آذربایجان در بخش های انرژی، داروسازی، کشاورزی و کشتی سازی آمادگی دارد.
روابط جمهوری آذربایجان و کرواسی عمدتا در چارچوب اتحادیه اروپا مطرح است، اما در پی مطرح شدن صادرات گاز طبیعی جمهوری آذربایجان به اتحادیه اروپا، باکو و زاگرب درصدد امضای چندین سند همکاری دوجانبه بر آمده اند. به طوری که ، جمهوری آذربایجان در سال 2011 میلادی، در 25 کشور جهان از جمله کرواسی سفارتخانه دایر کرده است.
در حقیقت، با تقویت قدرت اقتصادی جمهوری آذربایجان، مقام های باکو درصدد تقویت هرچه بیشتر روابط با کرواسی به عنوان یک کشور واقع دراروپای مرکزی برآمدند. درعین حال، درپی بیش از دو دهه پس ازاستقلال جمهوری آذربایجان، دوکشور سند همکاری راهبردی امضا کردند.
الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در جریان سفر ماه مارس سال 2013 میلادی به زاگرب با «ایو یوسی پوویچ» (Ivo Josipovic) رئیس جمهوری وقت کرواسی دیدار و در پایان آن سفر، باکو و زاگرب دوسند همکاری امضا کردند.
این اسناد که درپی گفتگوهای طولانی سران باکو و زاگرب به امضا رسید، سند «مشارکت راهبردی و روابط دوستانه میان جمهوری آذربایجان و کرواسی» را شامل می شود.
مقام های باکو این واقعیت را دریافته اند که دراختیار داشتن بازارهای مصرف جدید نظیر کرواسی، می تواند برای جمهوری آذربایجان در شرایط خاص راهگشا باشد.
دولت باکو برای اجرای طرح ایجاد دالان گازی جنوب جهت انتقال گاز طبیعی جمهوری آذربایجان به اروپا بسیار فعال است و خود را مبتکر این طرح انرژی بزرگ قلمداد می کند.
به همین دلیل، الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان، در نشست خبری مشترک با همتای کروات خود، اعلام کرد: «طرح احداث خط لوله انتقال گاز طبیعی جمهوری آذربایجان به اروپا موسوم به «مسیر جنوبی انتقال گاز»، انرژی هفت کشور را به هم پیوند می زند و شامل ساخت خط لوله انتقال گاز به طول ۳۵۰۰ کیلومتر از بخش آذری دریای خزر در خاک جمهوری آذربایجان تا جنوب اروپا است».
درعین حال، کرواسی از جمله کشورهایی است که درصورت احداث خط لوله انتقال گاز جمهوری آذربایجان به بازارهای مصرف دراروپا، می تواند به عنوان یکی از کشورهایی که خط لوله انتقال گاز طبیعی از آن کشور عبور خواهد کرد، نامزد باشد.
البته اجرای کامل این طرح انتقال گاز مشروط به موافقت ضمنی روسیه است. زیرا جمهوری آذربایجان تلاش می کند برای فروش گاز طبیعی به اتحادیه اروپا، جایگزین روسیه شود.
در مجموع، سفر رئیس جمهوری آذربایجان به کرواسی را باید یکی دیگر از تلاش های جدید باکو به منظور تقویت هرچه بیشتر رابطه با کشورهای اروپایی و گسترش حضور در جامعه جهانی قلمداد کرد.
141/118
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی