ایران پرس- نشست یک روزه وزیران دفاع کشورهای مستقل مشترک المنافع (همسود)- امروز (چهارشنبه - 30 اکتبر) در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار شد.

در نشست باکو، وزیران دفاع جمهوری آذربایجان، روسیه، بلاروس، قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان و نیز «راییمبردی دویشنبییف» رییس ستاد کل ارتش قرقیزستان و «سرگئی لبداف» رییس کمیته اجرایی جامعه همسود حضور داشتند.

وزیران دفاع کشورهای عضو جامعه مستقل مشترک المنافع - همسود - (Commonwealth of Nations) نتایج همکاری های نظامی درسال ۲۰۱۹ میلادی را ارزیابی و همکاری های مشترک شورای وزیران دفاع کشورهای همسود درسال آینده میلادی (۲۰۲۰) و نیز برنامه همکاری نظامی مشترک تا سال 2025 میلادی را بررسی کردند.

با توجه به گزارش های مستند منتشر شده مبنی برافزایش ناامنی ها درجمهوری های آسیای مرکزی و قفقازجنوبی و تلاش های بی وقفه آمریکا و متحدانش دراروپا برای انتقال بازماندگان گروه های تروریستی شکست خورده نظیر داعش ازسوریه و عراق به این مناطق، برگزاری نشست شورای وزیران دفاع کشورهای عضو جامعه مستقل مشترک المنافع - همسود - درباکو ازاهمیت زیادی برخوردار است.

بویژه که به دلیل رفت و آمدهای سران و مقام های بلندپایه کشورهای جهان به جمهوری آذربایجان طی ده روز گذشته، براهمیت نشست باکو افزوده است. مقابله با نفوذ و سلطه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو- و آمریکا به مناطق همسایه روسیه درآسیای مرکزی، قفقاز جنوبی، اروپای شرقی و مرکزی، ازجمله اهداف تاسیس جامعه مستقل مشترک المنافع همسود در روز 21 ماه دسامبر سال 1991 میلادی بوده است.

درطول سال، نشست های متعدد جمهوری های مستقل مشترک المنافع - همسود - (Commonwealth of Nations) درکشورهای عضو برگزار می شود. ازجمله می توان به نشست های سران، شورای وزیران امور خارجه ، دفاع ، کشور و نهادهای امنیتی جمهوری های همسود اشاره کرد.

برغم اهمیت برگزاری نشست های همسود، برخی محافل سیاسی به آینده اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع - همسود - چندان خوشبین نیستند.

به عنوان مثال، «فرهاد ابراهیم‌ا‌ف» کارشناس علوم سیاسی آکادمی ملی علوم روسیه با اشاره به وضعیت فعلی سازمان همسود، گفته است: "اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع بستر خوبی برای بررسی مسائل مشترک است، اما این نهاد منطقه ای به اصلاحات جدی نیاز دارد. بویژه که، به مرور زمان نقش این سازمان کمرنگ شده است و اعضای آن وظایف خود را درچارچوب این نهاد به خوبی ایفا نمی کنند".

در واقع، به نظر می رسد رهبران برخی از کشورهای عضو جامعه مستقل همسود، درچارچوب این سازمان اولویتی برای همکاری های مشترک قائل نیستند.

واقعیت آن است که رهبران برخی از کشورهای عضو جامعه همسود گرایش های غربی دارند و به منظور همگرایی با غرب و حتی سازمان نظامی ناتو، همه مساعی خود را به کار گرفته اند. این دسته ازکشورها براین باورند که پیش ازاستقلال، همگرایی با شرق و روسیه را بیش ازهفته دهه تجربه کرده اند.

به همین دلیل، می بایست همگرایی با غرب را در دستور کار قرار دهند. این درحالی است که کشورهای آسیای مرکزی آسیب­ پذیری بالایی نسبت به خطر تروریسم و افراط گرایی دارند. اما بی ثباتی درافغانستان و برخورداری ازمرز مشترک برخی ازجمهوری های آسیای مرکزی با افغانستان، همواره خطر گروه های ستیزه جو و افراط گرا را به رهبران این کشورها یادآوری می کند.

درعین حال، کشورهای آسیای مرکزی خود از وجود جمعیت بالقوه ای رنج می برند که نشان داده است ازآمادگی لازم برای پیوستن به تشکل های تروریستی و افراطی برخوردار است. به همین دلیل است که کشورهای عضو می بایست همکاری مشترک در چارچوب جامعه همسود را مغتنم بدانند. 

نویسنده: محمد علی طالبی

133/118

بیشتر بخوانید:

آغاز اجلاس وزیران دفاع کشورهای مستقل همسود در باکو