نشست کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری آذربایجان و قطر در حالی برگزار شده است که پیش از این و طی چندسال گذشته، باکو و دوحه پذیرای هیات های متقابل دوطرف بوده اند.
درعین حال، سران باکو و دوحه در ماه مارس سال 2016 میلادی در باکو، اسناد همکاری های متقابل امضا کرده اند.
در جریان سفر هیات قطری به باکو، در حضور سران دوکشور هشت سند همکاری میان مقام های جمهوری آذربایجان و قطر امضا شد.
تسهیل مقررات روادید، همکاری در زمینه تربیت کارکنان حرفه ای گمرک، یادداشت تفاهم همکاری میان وزارت حمل و نقل جمهوری آذربایجان و وزارت حمل و نقل و ارتباطات قطر، همکاری وزارت دارایی دوکشور در امور مالی، همکاری وزارتخانه های آموزش جمهوری آذربایجان و قطر، همکاری قضایی و توافق نامه همکاری دولت های دوکشور برای تشکیل کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی و تجاری و فنی مهمترین اسناد امضا شده میان مقام های دوکشور بود.
تلاش دولت قطر برای گستری روابط با کشورهای آسیای مرکزی
دولت قطر طی چند سال گذشته، بویژه طی سال هایی که مشکلاتش در روابط با رژیم سعودی و سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس آشکار شده، تلاش کرده است با جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی رابطه برقرار کند.
از جمله این که می توان به تلاش های متقابل قطر با ارمنستان و ترکمنستان به منظور تقویت و تحکیم روابط دوجانبه اشاره کرد. درماه می سال 2017 میلادی، «سرژ سرکیسیان» رئیس جمهوری سابق ارمنستان در راس یک هیات سیاسی و اقتصادی به دوحه سفر و با مقام های قطر دیدار کرد.
هدف از این سفر، برقراری روابط رسمی و تقویت توریسم و جذب سرمایه گذاری قطر در ارمنستان اعلام شد. در حقیقت باید گفت، مناسبات دیپلماتیک میان ارمنستان و قطر از سال 1997 میلادی برقرار شده است.
دولت جمهوری آذربایجان در جریان بروز اختلاف های رژیم سعودی و قطر، به تاسی از ترکیه به طوری ضمنی، به حمایت از قطر اقدام کرد.
در این ارتباط ، «طاهر کریملی»، نماینده مجلس ملی جمهوری آذربایجان در گفتگو با خبرنگاران در باکو، گفته بود:
"علیرغم پایان همکاری های برخی کشورها، از جمله عربستان و امارات، جمهوری آذربایجان نباید روابط خود را با قطر قطع کند. زیرا اولا، جمهوری آذربایجان در برقراری ارتباط سیاسی با دیگر کشورها آزاد است. ضمن آن که جمهوری آذربایجان عضو جنبش عدم تعهد است، در روابط خود با قطر هیچ تصمیمی نگرفته و دچار تاثیرات منفی و جوسازی سیاسی نخواهد شد."
در واقع، برای سیاستمداران آذری برقراری و تحکیم رابطه با قطر حائز اهمیت بوده است. علاوه بر این، جمهوری آذربایجان و قطر روابط دیپلماتیک خود را از سال ۱۹۹۴ میلادی برقرار کرده اند و در سال جاری میلادی، بیست و پنجمین سالگرد برقراری روابط دوجانبه را جشن می گیرند. دراین شرایط، مقام های آذری از دولت دوحه انتظار نداشته اند که به برقراری و تحکیم هرچه بیشتر رابطه با ارمنستان اقدام نماید.
درمجموع، باید گفت: برگزاری نشست کمیسیون مشترک جمهوری آذربایجان و قطر بهانه خوبی است تا مقام های آذری موضوعاتی نظیر جذب سرمایه گذاری دولت قطر در بخش های اقتصادی و نفتی جمهوری آذربایجان را در دستور کار قرار دهند.
نویسنده: محمدعلی طالبی
135/116