به گزارش خبرگزاری ایران پرس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی الاربعین، آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور در این کنگره بینالمللی که عصر امروز به صورت مجازی از سوی حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت برگزار شد، حج را قصهای ریشهدار، کهن، تاریخی، سرنوشتساز و بسیار پر رمز و راز جریان توحید و اسلام اسلام توصیف کرد.
آیتالله اعرافی امت اسلام را در خیزشی نو و جهشی تازه ارزیابی کرد و ابراز داشت: در پرتو گفتمان اسلامی، محور مقاومت، بیداری امت اسلام که به دست جوانان و نخبگان امت اسلام رقم خورده است، شاهد هجمهها و تعرضها به کیان جهان اسلام و وحدت امت اسلام و همبستگی آن هستیم.
وی رژیم صهیونیستی را خنجری بر قلب عالم اسلام توصیف کرد و گفت: اشغال، جنگافروزی، اختلاف افکنی، دامن زدن به گرایشهای تند افراطی برای به جنگ کشاندن مذاهب و اقوام و نژادهای اسلامی و همچنین از هم گسیختگی امت اسلام، دردهای بزرگ امت اسلام است.
حجتالاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت نیز در این کنگره به پیامهای امامین انقلاب در مراسم برائت از مشرکین اشاره کرد و گفت: این بزرگواران در این پیامها وحدت اسلامی، همگرایی اسلامی، همراهی مسلمانان را توصیه میکنند؛ و به دفاع از مردم مظلوم فلسطین و قلمرو کشورهای اسلامی میپردازند و در مقابل ستمگران و ستمپیشگان امریکایی و اسرائیلی برخورد میکنند؛ به صهیونیستهای کودککش میتازند و در مقابل مردم مظلوم با مهربانی تمام سخن میگویند.
«حسن قناعت لی» رئیس اتحادیه انجمنهای اهل بیت ترکیه نیز در کنگره بینالمللی «حج؛ جهان اسلام، چالشها و راهکارها» گفت در قرآن کریم برای دو مکان واژه قیام بکار رفته است. یکی قیام در روز قیامت و در محشر است و قیام دیگر که در این دنیا است، در محل کعبه انجام میگیرد؛ بنابراین حج به نوعی تمرین برای محشر است؛ به عبارتی هرکس باید کفن خود را پوشیده، یعنی احرام بسته و در آنجا تمرین محشر کند.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حمید شهریاری، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی هم در این کنگره، یکی از منافع موجود حج را همشناسی عنوان کرد و ابراز داشت: مسلمانان در مناطق مختلف دنیا زندگی میکنند؛ وقتی کنار هم جمع میشوند، نزد یکدیگر حاضر میشوند، با سنن و عقاید مختلف، ویژگیها و سبک زندگی مختلف، نوعی همشناسی و تقارب بینشان ایجاد میشود و همدیگر را بیشتر میشناسند. این شناخت بیشتر موجب همکاری بیشتر بین مسلمانان خواهد شد؛ به طبع اگر انسانها از هم شناخت بیشتری داشته باشند، بهتر میتوانند به هم کمک کنند و همکاری داشته باشند.
وی همافزایی مسلمانان در اجتماع عظیم حج را یکی از کارکردهای این مناسک ویژه مسلمانان عنوان کرد و گفت: این عظمت مسلمانان نشان میدهد که ما میتوانیم کارهای بزرگی را به وسیله این امت واحده شکل دهیم؛ میتوانیم با گرد آمدن دور هم و بهرهمندی از این اجتماع عظیم، اثرات عمیقی را در جهان به عنوان امت رسول الله (ص) پیگیری کنیم و استقامت ببخشیم.
خانم سندس الاسعد، ژورنالیست بحرینی ـ لبنانی نیز برخورد ناعادلانه رسانههای بزرگ جهانی با مسأله حج به دلیل منافع سیاسی را مورد انتقاد قرار داد و ابراز داشت: وهابیت به صورت غیر قابل انکار در حال گسترش، تخریب نشانها و نمادها و وقایع تاریخی در تمام منطقه است. وقایع مهم تاریخی و فرهنگی به وسیله وهابیت در حال از بین رفتن و تخریب است؛ و این به خاطر سرگرمیها و آمال و آرزوهای آنها است.
مولانا عبیدالله خان اعظمی از رهبران اهل سنت هند هم اجتماعاتِ سیاسی جهانی مانند سازمان ملل را بیفایده توصیف و تصریح کرد: آنچه از بطن این اجتماعات بیرون میآید، جز نابودی و تباهی بشریت نیست.
وی در مقابل این سازمانهای جهانی به حج ابراهیمی اشاره کرد و گفت: حج ھم یک اجتماع جهانی است؛ در پس این اجتماع جهانی، تخیلات پاکیزہ آشکار وجود دارد.
مولانا عبیدالله خان اعظمی، اقوام مختلفی که به هر وسیله خود را به مناسک حج میرسانند را مورد توجه قرار داد و گفت: در این میان اختلاف کشورها، عقاید، فرقهها، زبانھا، فرهنگ و تمدن وجود دارد، اما از آنجا که مرز حرم شروع میشود، لباسهای کل جهان از تن خارج میشود و همه یک سرود میخوانند؛ «لبیک اللھم لبیک».
وی مراسم حج را در ایجاد وحدت در جهان منحصر به فرد عنوان و تصریح کرد: افسوس که امروز ملت اسلام از فلسفه بزرگ حج بهرهای نمی برند؛ حج مسیری برای همدردی، صلح و امنیت پایدار است.
مولوی نذیر احمد سلامی عضو مجلس خبرگان رهبری هم در این کنگره بین المللی با ابراز تأسف از اینکه جنبه اجتماعی و سیاسی حج مغفول مانده است، گفت: آیه 27 و 28 سوره حج، یکی از اهداف مهم حج را اطلاع پیدا کردن از مضراتی عنوان میکند که امت اسلامی با آنها مواجه است؛ یا ارزیابی کردن فرصتها و چالشها است و برنامهریزی کردن برای اینکه چگونه ما از فرصتها استفاده بهینه ببریم و با چه روش و منشی بتوانیم چالشها را به فرصتها تبدیل کنیم؛ این یک جنبه اجتماعی و سیاسی حج هست که عموماً مورد غفلت قرار گرفته است و کمتر به آن توجه میشود.
شیخ «ماهر حمود»، رئیس تجمع علمای مقاومت هم در این کنگره بین المللی گفت امروز مهمترین و بالاترین مساله جهان اسلام مساله رژیم صهیونیستی به عنوان غده سرطانی است که باید خط مقاومتی را که امام خمینی و امام خامنه ای ترسیم کردند ادامه دهیم. آن خط مقاومت و استقامت است که در لبنان، فلسطین و یمن و پیروزی جبهه حق بر باطل در سوریه بر دشمن فائق آمد. ان شاءالله با نصرت خداوند بر دشمن پیروز خواهیم شد، اگر متحد و صادق و همدل و مقاوم باشیم.// 114