ایران پرس- با آغاز مبارزات انتخابات پارلمان اروپا، نبرد بین طرفداران سیاست‌های مشترک اروپایی و راست‌گرایان افراطی تشدید شده است.

پایگاه اطلاع رسانی بلوار اکستریور در مقاله‌ای به قلم توماس فرنتسی Thomas Ferenczi به بررسی رویارویی بین طرفداران و مخالفان اتحادیه اروپا یا به عبارتی طرفداران سیاست‌های ملی‌گرایانه پرداخت.

این رسانه فرانسوی نوشت: مبارزات انتخابات پارلمانی ماه مه سال 2019 از هم اکنون آغاز شده است. این در حالی است که بر اساس نظرسنجی انجام گرفته در فرانسه؛ حزب امانوئل مکرون رئیس جمهوری این کشور که حزب «جمهوری در حرکت» نام دارد، از نظر محبوبیت در کنار حزب راست افراطی «تجمع ملی» به ریاست مارین لوپن Marine Le Pen قرار گرفته و رقابت تنگاتنگی بین حزب حاکم و حزب راستگرایان افراطی درگرفته است.

بر اساس نتایج به دست آمده از این نظرسنجی؛ حزب حاکم از حمایت بیست و یک ممیز پنج درصدی پرسش شدگان و تجمع ملی از حمایت بیست و یک درصدی شرکت کنندگان در نظرسنجی برخوردار بوده اند.

در این بحبوحه، در اروپا نبرد بین طرفداران اتحادیه اروپا و کسانی که خود را ملی گرا می نامند، شدت گرفته است. ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا به تازگی در سخنرانی سالیانه خود ضمن انتقاد از «ملی گرایی ناسالم» از «میهن پرستی روشنگرانه» حمایت کرد.

رئیس کمیسیون اروپا در ادامه سخنان خود نسبت به ادامه حرکت اروپا به عنوان «قاره ای باز و تحمل پذیر» ابراز امیداری کرد.

روند نبرد بین طرفداران اروپا علیه ملی گرایان به تازگی و در حالی که اروپایی‌ها تا زمان برگزاری انتخابات پارلمان اروپای چند ماه فاصله دارند، شاهد تحولی جدی بوده است. اکثر نمایندگان پارلمان اروپا در یک رای گیری (448 رای موافق، 197 رای مخالف و خودداری 48 نماینده از شرکت در رای گیری) خواستار تحریم مجارستان به دلیل نقض قوانین شدند.

تقریباً دو سوم نمایندگان پارلمان اروپا به این درخواست آری گفتند و ضمن انتقاد از اقدامات ویکتور اوربان Viktor Orban نخست وزیر مجارستان بر ضرورت احترام به ارزش های اروپایی تاکید کردند.

ژان – کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا در همان روز رای گیری سخنرانی کرد. وی در این سخنرانی خواستار حمایت از «حاکمیت اروپایی» بدون هراس از کسانی که مثل ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان به حاکمیتی جز حاکمیت ملی اعتقادی ندارند، شد.

اروپای‌‌ها بیدار می‌شوند

ژان - دومینیک ژیلانی Jean-Dominique Giuliani رئیس بنیاد روبر شومان Robert-Schuman به این دو ماجرا، ماجرایی دیگر افزود: رای گیری درباره اصلاح حق مولف برای پایان دادن به «غارت فکری» که غول های فعال در بخش دیجیتال را هدف قرار می دهد. وی در سخنانی گفت: «اروپایی ها تحت فشار شهروندان خشمگین و به دلیل وضعیت حاکم بیدار می شوند».

وی در پیام خود فقط نخست وزیر مجارستان را هدف قرار نداد، بلکه ماتئو سالوینی وزیر کشور ایتالیا نیز هدف حملات ژیلانی قرار گرفت. ژیلانی، ماتئو سالوینی را متهم کرد که از «خاطرات دوران حاکمیت فاشیسم (در ایتالیا) علیه مسئله مهاجرت استفاده کرده است.» رئیس بنیاد روبر – شومان در ادامه به طرفداران اروپا یادآوری کرد که انحراف در ملی گرایی  پدیده شومی نیست و اروپا قادر است بر این پدیده پیروز شود.

امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه نیز از نبرد بین ملی گرایان و توسعه طلبان سخن به میان آورد. البته باید یادآوری کرد که وی این مضمون را به عنوان محور اصلی مبارزات انتخابات پارلمان اروپایی در نظر گرفته است. اما می توان فهمید که چرا برخی احزاب همانند حزب «فرانسه مستقل» به ریاست ژان – لوک ملانشون Jean-Luc Mélenchon، در این مورد خاص حاضر نیستند در اردوگاهی قرار بگیرند که رئیس جمهوری فرانسه رهبری آن را بر عهده گرفته است.

البته باید خاطر نشان کرد که موضع گیری های ملانشون در قبال اروپا همواره مبهم بوده و حمایت های وی از ملت، گاهی جنبه های ملی گرایانه به خود می گیرد.

به هر ترتیب؛ اصلی ترین بحث های انتخابات پارلمان اروپا بین حاکمیت طلبان به سرکردگی راستگرایان افراطی - که در حال توسعه و کسب موفقیت در سراسر اروپا هستند و لیبرال ها، جمهوری خواهان و دمکرات های طرفدار اروپا که مکرون آن ها را «توسعه طلب» نامیده، درمی گیرد.

«حزب مردمی اروپا» علیه ویکتور اوربان

در این میان؛ تحولات در «حزب مردمی اروپا»، گروهی بزرگ از محافظه کاران در پارلمان اروپا به ویژه تغییر رویه لوران وُکیه Laurent Wauquiez از حزب «جمهوریخواهان» مسئله قابل توجهی است. اکثر نمایندگان راستگرای پارلمان اروپا به ویژه وُکیه از ویکتور اوربان و حزبش «فیدز Fidesz» فاصله گرفته و با این حزب قطع رابطه کردند. این گروه از نمایندگان تصمیم گرفتند به جای تسلیم شدن در برابر ملی گرایان حاکم بر بوداپست، برای تقویت اروپا مبارزه کنند.

مانفرد وبِر Manfred Weber نامزد انتخابات ریاست کمیسیون اروپا از کشور آلمان نیز در راس این گروه قرار گرفت. وی در مصاحبه‌ای با روزنامه فرانسوی لوموند به تصمیمات گروه نمایندگان مخالف ویکتور اوربان اشاره کرد.

وی در پاسخ به سوالی درخصوص انحرافات نخست وزیر مجارستان گفت: «ارزش های بنیادین اتحادیه اروپا قابل مذاکره نیست». وی در ادامه سخنان خود نسبت به شکل گیری یک اکثریت قدرتمند طرفدار اروپا در پارلمان ابراز امیدواری کرد.

مانفرد وبِر گفت: «من به دوستان سوسیال  دمکرات مان به شدت احساس نزدیکی می کنم. ما سه تشکّل سیاسی هستیم که آیندۀ اتحادیه اروپا را در دست خواهیم گرفت».

مانفرد وبر در بخش دیگری از سخنان خود پوپولیست ها، ملی گرایان و اروپا ستیزان را «دشمن» قلمداد کرد و افزود: «ما آن ها را در جریان مبارزات انتخاباتی اروپا شکست خواهیم داد». این ائتلاف متشکّل از محافظه کاران، سوسیال دمکرات ها و لیبرال ها که مانفرد وبر به آن اشاره کرد، به نبرد با کسانی که در اردوگاه راست افراطی قصد تضعیف و به نظر برخی قصد نابودی اتحادیه اروپا را دارند، دعوت شده است.

سخنرانی قدرتمند ژان– کلود یونکر

ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا از فرصت به دست آمده در سخنرانی سالانه خود که در 12 ماه سپتامبر ایراد شد، برای موضع‌گیری در این خصوص بهره‌برداری کرد. وی گفت: به میهن‌پرستی که کسی را علیه کسی دیگر تحریک نمی کند، آری می گوییم. به ملی گرایی که نفرت و رد دیگران را به دنبال دارد، نه می گوییم».

رئیس کمیسیون اروپا در بخش دیگری از سخنان خود از «حاکمیت اروپا» که به گفته یونکر از «حاکمیت ملی کشورهای عضو اتحادیه اروپا» سرچشمه می گیرد، دفاع کرد. وی از بیم آن که یک ضد ملی گرایی معرفی شود، گفت: «کسی که اروپا را دوست دارد، باید ملت هایی را که آن را به وجود آورده اند، دوست داشته باشد.... وبر گفت: نه، به ملی گرایی ناسالم؛ آری به میهن پرستی روشنگرا.

رئیس کمیسیون اروپا در ادامه سخنانش خواستار ادامه سیاست‌های باز و تحمل پذیری در اروپا شد.

برای طرفداران اروپا، دفاع از اتحادیه اروپا بدون آن که در مخاطبان احساس انتقاد از ملیت گرایی ایجاد شود، کاری دشوار است. این هراس را می توان در اظهارات مانفرد وبر رئیس گروه حزب مردمی اروپا مشاهده کرد. وی گفت: من با بحث و بررسی مساله حمایت و یا عدم حمایت از اروپا موافق نیستم. چراکه چنین بحثی مواضع اردوگاه ضد اروپا را تقویت می کند.

مانفرد وبر خاطر نشان کرد که درباره مسائل و منافع مشترک رقابت دمکراتیک را ترجیح می دهد.

البته حق با وبر است. مساله سیاست های اروپایی در مبارزات انتخاباتی، در مرکز مباحثات قرار خواهد گرفت. اما طرح همین مسائل نیز دو اردوگاه اروپایی را رو در روی یکدیگر قرار می دهد: اروپای موافق با تقسیم حاکمیت با ملت ها در برخی موارد و اروپایی که به بهانه حفظ حاکمیت اتحادیه اروپا با کشورهای عضو همکاری ساده ای دارد.

ژان کلود یونکر نیز در سخنانش موافقت خود را با واگذاری حاکمیت به کشورهای عضو در صورت نیاز اعلام کرد.

141/120

مترجم: علیرضا فراهانی

بیشتر بخوانید:

تظاهرات ضد اتحادیه اروپا در ایتالیا

العهد: اروپا در سال 2018 به کدام سو می‌رود؟