ایران پرس- وزیر خارجه کشورمان گفت: "چابهار حلقه اتصال کشورهای پاکستان، افغانستان، چین و ایران است و می‌تواند نقش مهمی در توسعه مناطق همجوار داشته باشد."

"محمدجواد ظریف" روز پنجشنبه در نشست بررسی راهبردهای منطقه‌ای در بندر چابهار، تصریح کرد، "چابهار به‌ عنوان یک بندر و منطقه راهبردی می‌تواند برای جمهوری اسلامی ایران بندر ثبات، آرامش و توسعه باشد."

بندر چابهار در استان سیستان و بلوچستان، تنها بندر اقیانوسی ایران است که در کرانه دریای مکران و اقیانوس هند قرار دارد. بندر چابهار به‌ سبب موقعیت راهبردی و نزدیک‌ترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای مرکزی همچون افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان به آبهای آزاد از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

بندر اقیانوسی چابهار همچنین به‌ سبب قرار گرفتن درمسیر کریدورهای ترانزیتی شمال - جنوب و کشورهای حاشیه خلیج فارس به عنوان مرکز تجاری چند منظوره برای ایران و کشورهای افغانستان، پاکستان و هند باهدف ورود به بازارهای جهانی و ترانزیت چندجانبه کالا قلمداد می‌شود.

بندر چابهار هم‌اکنون از ظرفیت تخلیه و بارگیری سالیانه هشت و نیم میلیون تُن کالا برخوردار است. با توسعه بندر چابهار می‌توان این ظرفیت را در سال تا 15 میلیون تُن بارگیری و ترانزیت کالا افزایش داد.   

در همین زمینه؛ "محمد اسلامی" وزیر راه و شهرسازی کشورمان چند روز پیش درباره ظرفیت بندر چابهار اظهار کرد، "بندر چابهار نخستین و بزرگترین بندر اقیانوسی ایران است که ظرفیت آن در سه سال اخیر به هشت و نیم میلیون تُن کالا در سال رسیده است."

بندر چابهار، چهارراه اقتصادی آسیایی

موقعیت و ظرفیت بندر راهبردی چابهار علاوه بر اینکه در توسعه و آبادانی استان سیستان و بلوچستان و قدرت اقتصادی ایران نقش به‌سزایی دارد، به چهارراه اقتصادی آسیایی هم تبدیل شده است.

با ترانزیت کالاهای افغانستان از بندر چابهار، دسترسی هند به بازارهای جهانی و تنوع‌بخشی به مناسبات تجاری پاکستان از طریق ارتباط بندر گوادر این کشور با بندر چابهار، این مسیر به‌عنوان مرکز ثقل ارتباط اقتصادی آسیایی مورد توجه سران کشورهای افغانستان، پاکستان و هند قرار گرفته است.

درهمین چارچوب، توافقنامه سه‌جانبه ترانزیتی چابهار 23 اکتبر 2018 در نشست جمهوری اسلامی ایران، هندوستان و افغانستان در تهران به امضا رسید. پس از امضای این توافقنامه نخستین محموله صادراتی افغانستان به هند از طریق بندر چابهار انجام شد.

"محمد اشرف غنی"، رئیس جمهوری افغانستان در واکنش به انتقال نخستین محموله صادراتی افغانستان به هند از طریق بندر چابهار گفت: اکنون افغانستان از کشوری وارد کننده، به یک کشور صادرکننده تبدیل شده است."

هند هم به بندر چابهار به‌ عنوان دروازه ارتباط این کشور با افغانستان و آسیای مرکزی نگاه می‌کند و درهمین چارچوب، در توسعه این بندر اقیانوسی ایران برای مدت 10 سال سرمایه‌‎گذاری کرده است.

همکاری بنادر چابهار و گوادر Gwadar پاکستان نیز تکمیل کننده حلقه دیگر ترانزیت منطقه‌ای است که همکاری دو بندر، به‌عنوان پل ارتباطی بین جنوب و شرق آسیا در چین مورد توجه است. همکاری مثبت و سازنده این دو بندر می‌تواند ترانزیت کالا در مسیر جنوب و شرق آسیا را در سایه امنیت‌پایدار محقق کند.

درهمین چارچوب، "محمدجواد ظریف" وزیر خارجه کشورمان عصر پنجشنبه پیش از سفر به اسلام‌آباد، در بندر راهبردی چابهار تاکید کرد، "بنادر "چابهار" ایران و "گوادر" پاکستان دو بندر رقیب نیستند، بلکه مکمل یکدیگرند."

نویسنده: علی‌کرمی

116/117

بیشتر بخوانید: 

ظریف در چابهار: بندر چابهار، یکی از اولویت‌های سیاست خارجی ماست

روز چابهار؛ همایشی  با رویکرد به سرمایه گذاری و توسعه چابهار/ تحلیل