مهمترین راهبرد دولت ابراهیم رئیسی در حوزه سیاست خارجی طی دو سال گذشته، تمرکز بر احیا یا توسعه روابط با همسایگان یا کشورهای اسلامی و همسو بوده است. ضمن اینکه توسعه روابط با این کشورها در دستور کار قرار گرفت، نیم نگاهی نیز به احیای روابط با عربستان وجود داشت. با میانجیگری چین، روابط ایران و عربستان پس از ۷ سال در مارس گذشته احیا شد. چهار دیدار دیپلماتیک میان وزرای خارجه دو کشور از جمله در تهران و ریاض انجام شد. در پی احیای روابط تهران و ریاض، مشکل روابط با امارات متحده عربی هم برطرف شد و گسترش روابط با کشورهای عربی نیز در دستور کار قرار گرفت.
راهبرد دیگر در حوزه سیاست خارجی، عضویت در سازمانها و گروههای مهم فرامنطقهای بود. در همین راستا نیز عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای و همچنین عضویت رسمی در گرده بریکس محقق شد. مهمترین پیامد عضویت در این نهادها، شکست منزوی سازی ایران توسط اروپا و آمریکا و تحقق متوازن سازی در سیاست خارجی بود.
تأمین اهداف اقتصادی؛ راهبرد مهم دولت سیزدهم
علی باقری کنی، معاون سیاسی وزارت خارجه در این خصوص میگوید: پیوستن ایران به بریکس مانند پیوستن ایران به شانگهای، در بعد بین المللی سیاست خارجی دولت سیزدهم است. جنبه بین المللی سیاست خارجی دولت سیزدهم مبتنی بر این است که ایران بتواند جایگاه شایسته خودش را در مناسبات بین المللی پیدا کند و بتواند نقش مؤثر در ساختارها و سازوکارهای بین المللی ایفا کند برای اینکه هم منافع جمهوری اسلامی و ملت ایران تأمین شوند و هم اینکه بتواند ایدههای خودش را جمهوری اسلامی ایران در عرصه مناسبات منطقهای و بین المللی عرضه کند و به ثمر بنشاند.
راهبرد مهم دیگر دولت سیزدهم در سیاست خارجی، تأمین اهداف اقتصادی بود. در واقع، ویژگی مهمی که سیاست همسایگی دولت سیزدهم دارد این است که چه در عرصه سیاسی و چه در عرصه امنیتی و چه در عرصه اقتصادی، یک بازی برد- برد برای همه کشورهای منطقه تعریف میشود. این موضوع به طور خاص در دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم مشهود است.
تراز تجاری مثبت دولت سیزدهم
گسترش روابط تجاری با کشورهای همسایه از اهدافی بود که دولت سیزدهم در آغاز راه خود تعیین کرده بود که به نتایج چشمگیری دست یافته است و تراز ۲.۵ میلیارد دلاری مثبت نشان از انتخاب درست اولویت در ارتباط با همسایگان دارد. این اولویتبندی دولت سیزدهم در دو سال گذشته به قراردادها و توافقات بسیاری انجامیده که برای توسعه روابط راهگشا بوده است؛ به همین دلیل نیز در پایان ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۱ تراز تجاری ایران با کشورهای همسایه به ۲۸میلیارد دلار رسید و تراز تجاری نیز برای ایران ۲ میلیارد و ۵۲۰ میلیون دلار مثبت شد.
در این ۱۱ ماه مورد اشاره، ۸۸ میلیون و ۱۵۳هزار و ۴۶۴ تن کالا به ارزش ۵۳ میلیارد و ۳۶۴ میلیون و ۶۸۰ هزار دلار بین ایران و ۱۵ کشور همسایه تبادل شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۶ درصد رشد داشته که سهم صادرات ۶۸ میلیون و ۸۰۲ هزار تن کالا به ارزش ۲۷ میلیارد و ۹۴۲ میلیون و ۴۳۳ هزار دلار با رشد ۲۰ درصدی و سهم واردات ۱۹ میلیون و ۳۵۲ هزار تن کالا به ارزش ۲۵ میلیارد و ۴۲۲ میلیون و ۲۴۶ هزار و ۵۹۵ دلار با رشد ۱۲ درصدی بوده است.
نویسنده: سید رضی عمادی
116