ایران پرس - در راستای مخالفت‌های آنکارا با عملیات پاکسازی استان «ادلب» از وجود گروه‌های تروریستی، «سلیمان سویلو» وزیر کشور ترکیه اعلام کرد: آنکارا مسوولیت آوارگان ناشی از این عملیات را به عهده نمی‌گیرد.

«سلیمان سویلو» تاکید کرد: ترکیه به دلیل احتمال موج آوارگان به سوی ترکیه ناشی از عملیات آتی ارتش سوریه برای باز پس گیری استان ادلب، با این عملیات مخالف است.

«مولودچاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه نیز اعلام کرده است: هدف کشورش ممانعت از عملیات نظامی برای آزادسازی ادلب آخرین پناهگاه تروریست‌ها در خاک سوریه است.

این موضعگیری های مقام های ترکیه، در حالی است که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه درنشست سه جانبه روز جمعه گذشته در تهران با حضور «حسن روحانی» و «ولادیمیر پوتین» روسای جمهوری ایران و روسیه، بر عزم خود برای ادامۀ همکاری ها تا نابودی نهایی داعش، جبهةالنصره و گروه‌ها، تشکل‌ها و موجودیت‌های وابسته به القاعده یا داعش در سوریه که از سوی شورای امنیت سازمان ملل شناسایی شده‌اند، تاکید کرده است.

برغم امضای بیانیه تهران، چنین به نظر می رسد مقام های ترکیه تلاش می کنند مخالف بیانیه تهران موضعگیری کنند و مواضع غرب در زمینه بازپس گیری استان ادلب را بر مواضع ایران و روسیه ترجیح می دهند.

دولت ترکیه در داخل نیز مخالفان جدی دارد. احزاب مخالف و حتی برخی از اعضای احزاب موافق سیاست های دولت اردوغان نیز با سیاست آنکارا در قبال دمشق همچنان مخالفت می کنند.

به عنوان مثال، «دوغو پرینچک» رئیس حزب وطن ترکیه یکشنبه شب از مواضع «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری این کشور در قبال سوریه انتقاد کرد و با تاکید بر اینکه بیانیه تهران نشان داد که، تنها راه حل مساله ادلب، خلع سلاح تروریست ها است، تصریح کرد: اجلاس سران ایران، روسیه و ترکیه در تهران نشان داد، سیاست خارجی ترکیه بخصوص در حوزه سوریه مدیریت درستی ندارد. 

بویژه، دولت ترکیه با حمایت ازمعارضان مسلح سوری، امنیت ترکیه را به خطر انداخته است.

نیروهای ترکیه در سوریه

استان ادلب در شمال غربی سوریه و با ترکیه هم مرز است. به همین دلیل، سرنوشت استان ادلب برای ترکیه اهمیت دارد.

در حال حاضر، بیش از سه میلیون پناهجوی سوری در ترکیه سکونت دارند. تخمین زده می شود که، بیش از 30 هزار نفر از چندین گروه مسلح در استان ادلب مستقرهستند.

واقعیت آن است که اگراستان ادلب به طور کامل دراختیار دولت قانونی دمشق قرار گیرد، نگرانی دولت ترکیه، اقدامات احتمالی دولت سوریه برای باز پس گیری «عفرین» و «جرابلس» خواهد بود. مناطقی که نیروهای نظامی ترکیه در آن مناطق مستقر شده اند.

درمجموع، می توان گفت: شکی نیست، دولت دمشق به تدریج کنترل بخش های وسیعی ازخاک سوریه را در دست گرفته است. مقام های آنکارا به شدت نگران وضعیت آینده ترکیه در سوریه و ادامه اشغال این کشور است.

در نتیجه باز پس گیری اراضی سوریه، بسیاری از گروه های مخالف دولت دمشق به استان ادلب درمرز با ترکیه گریخته اند. ادلب یکی از آخرین مناطق تحت اشغال گروه «تحریرالشام» مرتبط با القاعده و سایر تروریست ها در خاک سوریه است که باز پس گیری آن، ترکیه و دولت های غربی را به تکاپو انداخته است.

نویسنده: محمدعلی طالبی 

139/116

بیشتر بخوانید:

چاووش‌ اوغلو: هدف ترکیه توقف عملیات «ادلب» است

مدیاپارت: احتمال الحاق «ادلب» سوریه به ترکیه

استقرار پلیس ترکیه در ادلب سوریه/تحلیل

 

نیروهای ترکیه در سوریه