ایران پرس: انتخاب نخست وزیر جدید از احزاب مخالف و لغو نتایج هفتمین دوره انتخابات مجلس ملی قرقیزستان، احتمال بروز ناآرامی و بحران جدید در این کشور آسیای مرکزی را افزایش داده است.

ناآرامی های جاری سیاسی در قرقیزستان - که یک روز پس از اعلام نتایج انتخابات مجلس ملی این کشور آغاز شده است - با گذشت زمان، ابعاد گسترده تری به خود می گیرد.  

اعتراضات رهبران احزاب مخالف و حامیان آن ها پس از آن آغاز شد که «سورونبای جیین‌بک‌اف» رئیس‌جمهوری قرقیزستان اعلام کرد، ناظران بین المللی نتایج انتخابات مجلس ملی را قانونی اعلام کرده اند.

انتخابات مجلس ملی قرقیزستان روز چهارم اکتبر برگزار شد. ناآرامی ها در قرقیزستان نیز از زمان اعلام نتایج انتخابات مجلس ملی آغاز شد. در جریان اعتراض های اخیر، یک نفر کشته و 590 نفر نیز زخمی شده‌اند.

این در حالی است که چند تن از رهبران احزاب مخالف در قرقیزستان نیز از جمله زخمی شدگان هستند. در پی درگیری های اخیر احزاب مخالف و نیروهای پلیس، مخالفان چندین ساختمان دولتی را درپایتخت به تصرف درآورده و «الماس بیگ آتامبایف» رئیس‌جمهوری سابق این کشور را از زندان آزاد کردند.

معترضان به نتایج انتخابات مجلس ملی قرقیزستان همچنین خواهان برکناری سورونبای جین بیکف رئیس جمهوری قرقیزستان و اصلاح قانون انتخابات شده اند.

مداخلات خارجی، زمینه تشدید بحران سیاسی در قرقیزستان

با توجه به تعدد احزاب فعال در عرصه سیاسی قرقیزستان، بروز درگیری در هر رویداد سیاسی در این کشور دور ازانتظار نیست. با وجود این، تردیدی نیست که مداخلات خارجی و صرف هزینه های هنگفت دولت های بیگانه در این کشور آسیای مرکزی زمینه های تشدید بحران های سیاسی را در قرقیزستان بیش از پیش فراهم می کند.

طی چند سال گذشته، برخی گزارش های مستند رسانه های بیشکک حاکی از آن بوده است که دولت های آمریکا و انگلیس با ارسال پول نقد برای احزاب مخالف، درصدد به دست گرفتن ابتکار عمل در این کشور آسیای مرکزی هستند.

به همین دلیل باید گفت، قرقیزستان یکی ازموارد خاص درآسیای مرکزی است که مورد توجه سیاستمداران غربی قرار دارد. بنابراین، دولت های بیگانه، یک کشور نسبتاً کوچک، اما آرام را درگیر می‌کنند. برخی سیاستمداران قرقیز هم -که خود را دموکرات قلمداد می کنند- نمی‌خواهند کشوری آرام و شکوفا داشته باشند.

در همین ارتباط، «گریگوری تروفیمچوک» کارشناس مسائل بین‌المللی روسیه معتقد است: "احزاب سیاسی قرقیزستان از تنوع و تعدد زیادی برخوردار است. همین نکته را می‌توان عاملی برای ایجاد بی‌ثباتی در قرقیزستان عنوان کرد. این موضوع نه تنها درسخنان و شعارهایشان ، بلکه دراقدامات احزاب نمایان است."

این کارشناس سیاسی روس همچنین تصریح کرده است: "دولت های غربی از طریق سفارت خانه و نهادهای فعال خود، بودجه‌های احزاب مخالف را به طور مخفیانه، غیرعلنی و تحت عنوان کمک‌های بشردوستانه توزیع می‌کنند."

با توجه به نقش علنی و بارز دولت های غربی بویژه انگلیس و آمریکا، درانتخابات اخیر قرقیزستان باید گفت، هفتمین دوره انتخابات مجلس ملی قرقیزستان، زمینه های بروز بحران دراین کشور کوچک آسیای مرکزی را فراهم کرده بود.

درعین حال، باید گفت، هفتمین دوره انتخابات مجلس ملی قرقیزستان درشرایطی برگزار شد که به دلیل درگیری روسای جمهوری سابق و فعلی این کشور در حزب حاکم، حزب سوسیال دموکرات قرقیزستان درعمل قدرت لازم برای کسب اکثر کرسی های مجلس ملی را ازدست داد. به همین دلیل، زمینه های تقلب درنتایج انتخابات و بروز مشکل در عرصه سیاسی قرقیزستان از پیش فراهم شده بود.  

نویسنده: محمدعلی طالبی

117

بیشتر بخوانید:

استعفای رئیس دولت قرقیزستان/ رهبر مخالفان نخست وزیر شد

یورش معترضان قرقیزستانی به ساختمان ریاست جمهوری