اسپوتنیک: بنابر اظهارات این تحلیلگر سیاسی، نباید این مساله را به دست فراموشی سپرد که هیلاری کلینتون هنگامی که سمت وزارت اموخارجه آمریکا را بر عهده داشت، کلیه تلاشهای خود را بر گسترش ایده محوریت آمریکا در آسیا معطوف نموده بود. به این ترتیب منطقه آسیا-اقیانوس آرام به عنوان محرک و محور اصلی سیاست جهانی قلمداد می شود. بنابراین یکی از مهمترین اصول سیاست گذاری آمریکا در یک دهه گذشته با هدف متمرکز کردن انواع سرمایه گذاریها در عرصه های مختلف دیپلماتیک، اقتصادی و راهبردی در منطقه آسیا و اقیانوس آرام معطوف بوده است .
با تکیه بر استدلالات "ماتیو ماواک"، از انجاییکه خواست کلینتون در طی پنج سال گذشته، تمرکز بر منطقه آسیا-اقیانوس آرام به عنوان محلی برای اخذ تصمیمات آتی سیاسی با هدف محوریت آمریکا دراین منطقه محقق نشده است و نیز با توجه به رشد اقتصادی منطقه "آسه آن " و دور شدن آنها از سیاستهای واشنگتن و نزدیک شدن هرچه بیشتر به چین، وی در صورت به قدرت رسیدن به عنوان رئیس جمهوری آمریکا قطعا از این فرصت ارزشمند و گرانبها که مجدد ا نصیب وی شده است نهایت استفاده را خواهد برد. در عین حال در این رابطه سوال دیگری که به ذهن می رسد این است که در این صورت آیا آمریکا سیاست خصمانه ای را با چین در پیش خواهد گرفت و سختگیری بیشتری را در قبال مقامات این کشور اعمال خواهد کرد یا خیر ؟
ماواک با تاکید فراوان پاسخ این سوال را مثبت ارزیابی کرد. وی در ادامه خاطر نشان کرد: با توجه به این نکته که کشورهای منطقه آآسیا-اقیانوس آرام به استثنای ژاپن و سنگاپور همچنان از بالاترین میزان رشد اقتصاد ی برخوردارهستند و نیز با در نظر گرفتن این نکته که اقتصاد ژاپن، سنگاپور در سراشیبی سقوط قرار گرفته یا اقتصاد کره جنوبی روند کند را در پیش گرفته است، تلاش آمریکا برای کسب محوریت در این منطقه به خوبی قابل تامل خواهد بود. چرا که به این ترتیب اکثر کشورهای این منطقه که به خوبی می دانند از نزدیک شدن به آمریکا سودی عایدشان نمی شود از برقراری روابط اقتصادی با این کشور دوری می کنند. به عنوان مثال در این باره می توان به فیلیپین اشاره کرد که علیرغم مناقشات دریایی خود با چین سعی در نزدیک دن به این کشور را دارد. این مساله خود می تواند به بروزمناقشاتی در منطقه آسیا-اقیانوس آرام از سوی همپیمانان آمریکا منجر شود.
کلینتون قبل از اعلام نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری طرح «تجارت آزاد دوسوی اقیانوس آرام» TPP را می ستود و آن را استاندارد طلایی معاهدات تجاری توصیف می کرد. حال باید دید آیا موضع کلینتون در این باره تغییر خواهد کرد یا خیر، البته به نظر می رسد حفظ این موضع برای کلینتون در صورت پیروزی در انتخابات به منزله ریسک بزرگ ی خواهد بود و وی را در معرض مواجهه با هرگونه واکنش سیاسی قرار خواهد داد.
به نظر ماواک نکته اصلی در اینجاست که این آمریکا نیست که در منطقه آسیا-اقیانوس آرام محور محسوب می شود بلکه این منطقه اسه آن است که در این راستا حکم محور را دارد. بنا براین دیگر امریکا نمی تواند در چهارچوب TPP حرکت کند یا دستورات خود را در این زمینه به کشورهای دخیل دیکته کند.
این استاد دانشگاه مالزی در خاتمه هشدار داد: در هر حال پیروزی احتمالی کلینتون در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تنها حربه این کشور برا ی ایجاد بی ثباتی آشکار در منطقه آسیا اقیانوس آرام خواهد بود و واشنگتن برای دستیابی به این مهم ممکن است با توسل به سازمان های غیردولتی و سایر سازمانهای مدافع حقو ق بشر یا قدرت نمایی نظامی در دریای چین جنوبی، پکن را تحت فشار قرار دهد.