"رجب طیب اردوغان" درجریان سخنرانی اخیر خود اعلام کرد، ترکیه تمامی جنگ های خود در کشورهای منطقه و جهان را به علت همه گیری ویروس کرونا متوقف می کند.
اظهارات رئیس جمهور ترکیه نشان دهنده استیصال مقام های آنکارا به منظور کنترل ویروس نوظهور و خطرناک کرونا در این کشور است.
رئیس جمهور ترکیه که طی یکسال گذشته بارها تاکید کرده است هیچ عاملی نمی تواند مانع تحرکات نظامی این کشور در سوریه و عراق شود، اکنون با اعلام توقف عملیات نظامی درمنطقه و جهان، ازاظهارات پیشین خود عقب نشینی کرده است.
این امر تا حدود زیادی غرور رئیس جمهور ترکیه را جریحه دار کرده است. نکته قابل تامل دراین ارتباط، هزینه های هنگفت و سرسام آور لشکرکشی نظامی ترکیه به سوریه، عراق، جزیره قبرس، دریای مدیترانه و لیبی است.
در شرایط جاری این احتمال را نباید نادیده گرفت، تمامی کشورهایی که به مناطق مختلف جهان نیروی نظامی اعزام کرده اند، موضع مشابه اردوغان را اتخاذ کنند.
در این میان، تردیدی نیست ترکیه کشوری که طی نزدیک به دو دهه گذشته به شکوفایی اقتصادی دست یافته و در صف کشورهای صنعتی قرار گرفته بود، اکنون درآستانه ورشکستگی اقتصادی است.
شاید تهدیدهای "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا علیه ترکیه که در سال گذشته گفته بود، درصورت عملیات نظامی ترکیه و کشتار کردهای سوری، اقتصاد ترکیه را نابود خواهد ساخت، درحال تحقق است.
"علی یامان" استاد دانشگاه و کارشناس برجسته ترک درامور سیاسی اخیرا" درگفت وگو با رادیو ترکی استانبولی برون مرزی، از گمانه زنی های حمله بیولوژیک و عامدانه بودن انتشار ویروس کرونا درجهان توسط آمریکا خبر داد.
این کارشناس ترک معتقد است: "اگر کشوری نظیر آمریکا در راستای جنگ بیولوژیک اقدامی کند درحقیقت وارد بازی بسیار خطرناکی شده است. علی الخصوص که چنین بیماری هایی که می توانند ابزار جنگ بیولوژیک باشند به سرعت منتشر شده و غیرقابل کنترل خواهند بود و این بدعت بسیار بدی برای جهان است".
به هر حال، دولت ترکیه علاوه بر هزینه های هنگفت اعزام نیروی نظامی به کشورهای منطقه و جهان، اکنون با بحران جدیدی مواجه است. این بحران با نابودی صنعت گردشگری ترکیه طی روزها و ماه های آتی مرتبط است.
ترکیه علاوه برمعضلات یادشده، با بحران تنش با اتحادیه اروپا و مساله آوارگان سوری نیز مواجه است که این مشکلات می تواند اقتصاد آشفته ترکیه را آشفته تر سازد.
با آگاهی از شرایط قابل پیش بینی، مقام های آنکارا بویژه رئیس جمهور ترکیه طی ماه های اخیر ضمن تلاش برای پنهان سازی وجود ویروس خطرناک کرونا، علاوه بر مخفی نگه داشتن شمار مبتلایان به این ویروس ناشناخته، تلاش کرده اند این کشور را همچنان برای گردشگری کشوری مناسب و مطلوب معرفی کنند.
در حالی که پروازهای اکثر کشورهای جهان به مقصد ترکیه لغو و حتی ممنوع شده است.
در این میان، تضعیف صنعت گردشگری که سهم عمده ای در درآمدهای دولت و مردم ترکیه دارد، مقام های آنکارا را با این سوال جدی مواجه ساخته است که آیا ترکیه می تواند تمامی بحران های جاری را بدون آسیب های جدی پشت سر بگذارد؟
در حقیقت، باید گفت: دولت ترکیه درشرایطی که درگیر بحران تجاوز نظامی به سوریه و عراق و همزمان تنش در روابط با اتحادیه اروپا درخصوص پرونده مهاجران است، آیا می تواند از درآمدهای هنگفت این صنعت (گردشگری) چشمپوشی کند؟.
نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی
139/117
بیشتر بخوانید:
ادامه ماجراجویی های ارتش ترکیه در شمال عراق/ تحلیل
تاکید سوریه بر لزوم پایان دادن به تجاوزگریهای ترکیه
شمار قربانیان ویروس کرونا در ترکیه به 44 نفر رسید