پس از برگزاری مراسم استقبال رسمی، روسای جمهور دو کشور دیداری خصوصی خواهند داشت و سپس در نشست مشترک فعالان اقتصادی و بازرگانان ایران و تاجیکستان شرکت خواهند کرد؛ در جریان این سفر همچنین مقامات ایران و تاجیکستان چند سند همکاری مشترک امضا می کنند.
«سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری پس از این سفر به دعوت رسمی «شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبکستان و به منظور شرکت در شانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاریهای اقتصادی «اکو» به تاشکند سفر خواهد کرد.
این یازدهمین سفر خارجی رییسی در سال جاری (۱۴۰۲) است؛ رئیس جمهوری اسلامی ایران از زمان آغاز فعالیت دولت سیزدهم (مرداد 1400) تاکنون به ۲۰ کشور سفر کرده که چهار سفر آن در سال ۱۴۰۰ به تاجیکستان، ترکمنستان، روسیه و قطر و شش سفر در سال 1401 به عمان، ترکمنستان، ازبکستان، سازمان ملل، قزاقستان و چین اختصاص داشته است.
توسعه مناسبات با همسایگان، اولویت دولت سیزدهم
ایران ظرفیت های فراوان و قابل توجه منطقه ای از جمله جغرافیا، فرهنگ و منابع طبیعی دارد که آن را به سوی همکاری و تعاملات درون منطقه ای و میان منطقه ای سوق می دهد؛ بر همین اساس، دولت سیزدهم ایران از زمان آغاز به کار در مرداد 1400 با اولویتبخشی همسایگان و کشورهای منطقه، گسترش مناسبات با آنها از جمله همکاری های دو جانبه، چند جانبه و منطقه ای را دنبال می کند.
در این حال، تاجیکستان از جمله کشورهایی محسوب می شود که در مدار همکاری های سیاسی، اقتصادی و امنیتی ایران قرار دارد و دو کشور درباره روابط دوجانبه و مسائل منطقه ای در ارتباط مستمر هستند؛ در سال های اخیر، همگرایی در روابط دو کشور تقویت شده است.
روابط ایران و تاجیکستان با آغاز به کار دولت سیزدهم ایران در چارچوب سیاست همسایگی از رکود خارج شد و روابط در مسیر توسعه همکاری قرار گرفت؛ سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان در سپتامبر ۲۰۲۱، فصل نوینی در همکاری های همه جانبه تهران و دوشنبه به وجود آورد و در جریان این سفر هشت سند همکاری در حوزههای مختلف بین دو کشور به امضا رسید.
طی دو سال گذشته همکاری های قابل توجهی در سطوح دوجانبه، منطقهای و بینالمللی بین دو کشور انجام شده و هیات های متعددی هم بین طرفین تبادل شده است.
در این مدت همچنین چهاردهمین و پانزدهمین کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و تاجیکستان در شهرهای دوشنبه و تهران برگزار شد.
تاجیکستان به لحاظ اقتصادی، کشوری با ظرفیت تبدیل شدن به یک شریک بزرگ اقتصادی برای ایران در آسیای مرکزی است که میتواند از طریق بنادر جنوبی ایران به آبهای آزاد دسترسی داشته باشد؛ آمارها نیز حاکی از جهش در مناسبات تجاری دو کشور است؛ بر اساس گزارش سازمان آمار ریاست جمهوری تاجیکستان، حجم مبادلات تجاری این کشور با ایران در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۳ به بیش از ۱۷۵ میلیون دلار رسید که نسبت به سال قبل ۱۱.۴ درصد افزایش داشته است.
ایران و تاجیکستان در چارچوب سازمانهای منطقهای نظیر سازمان همکاری اقتصادی (اکو) و سازمان همکاری شانگهای نیز همکاری خوبی دارند و از مواضع یکدیگر در این سازمانها پشتیبانی میکنند.بدیهی است، علاوه بر اراده مقامات ایران و تاجیکستان، قرابت و پیوند های دیرینه فرهنگی، دینی و تاریخی میان دو کشور نیز بستری مناسب برای توسعه و تعمیق مناسبات به وجود آورده است، بر همین اساس سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان می تواند نوید بخش گسترش مناسبات دو کشور باشد.
نویسنده: حسن عقیقی
117
بیشتر بخوانید:
سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان
رئیس جمهور به تاجیکستان و ازبکستان سفر میکند