ایران پرس- نخست وزیر مالزی، سیاست‌های تجاری رئیس جمهور آمریکا ضد دیگر کشورها را سبب ایجاد تنش و رکود در اقتصاد جهان خواند.

«ماهاتیر محمد» روز سه‌شنبه در حاشیه سومین نشست سالانه سران 10 کشور عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا  (آ. سه. آن) در سنگاپور تاکید کرد، بدون‌تردید جنگ تجاری که «دونالد ترامپ» درجهان به راه انداخته است، مورد حمایت هیچ کشوری درجهان نیست و حتی در خود آمریکا نیز مورد تایید و موافقت احزاب جمهوریخواه و دموکرات نخواهد بود.

نخست وزیر مالزی همچنین حضور نیافتن رئیس جمهور آمریکا را در نشست (آ. سه. آن) بی‌اهمیت خواند و افزود، تصمیمات رئیس جمهور آمریکا از هیچ ثباتی برخوردار نبوده و ممکن است هرلحظه تغییر کند. 

سی و سومین اجلاس سالانه سران ۱۰ کشور عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا (آ. سه. آن) وهشت شریک آن از روز دوشنبه با حضور سران این کشورها در سنگاپور در حال برگزاری است.

«مایک پنس» معاون رئیس جمهور آمریکا به جای «ترامپ» در این نشست سالانه شرکت کرده است.

انتقاد نخست وزیر مالزی از سیاست‌های ضد تجاری ترامپ در اجلاس (آ. سه. آن) نشان می‌دهد که اعتراض به سیاست‌های کاخ سفید دامنه بیشتری گرفته و کشورهای مختلف با مواضع تجاری انقباضی رئیس جمهور آمریکا مخالفند.

«ترامپ» درشرایطی از زمان به قدرت رسیدن در کاخ سفید به سیاست‌های حمایت‌گرایانه در داخل آمریکا روی آورده است که این کشور تا پیش از آن سردمدار تجارت آزاد بود که سیاست‌های تعرفه‌ای دیگر کشورها را به دلیل برهم زدن روند اقتصاد آزاد واختلال دراصل اجتناب‌ناپذیر رقابت درعرصه تجارت، بشدت مورد نکوهش قرار می‌داد.

حتی مقامات آمریکایی تلاش می‌کردند از طریق اعمال فشار نهادهای تجاری بین‌المللی از جمله سازمان تجارت جهانی، کشورهای مدافع سیاست‌های تعرفه‌ای را به تغییر رویکرد خود در زمینه اقتصاد حمایتی و پذیرش اصل رقابت در عرصه اقتصاد بین‌الملل وادار کنند اما در دوره «ترامپ»، آمریکا با اقدامات خود علیه تجارت آزاد، درمقابل رویه‌های مورد انتظار سازمان تجارت جهانی ایستاده است. حتی این گمانه پس ازشکایت چین از آمریکا به این سازمان مطرح شد که ترامپ ضمن آنکه توجهی به رای این نهاد در این پرونده نخواهد داشت، بلکه ممکن است سازمان تجارت جهانی را به خروج واشنگتن تهدید کند.

برخلاف رویه طولانی مدت دولت آمریکا درسال‌های گذشته درحمایت و ترویج اقتصاد و تجارت آزاد، این کشور در دوره ترامپ با نقض تعهدات خود درچارچوب تجارت آزاد عملا موجب اختلال در روند تجارت بین‌الملل شده است که این مسئله واکنش منفی بسیاری از کشورهای جهان را در پی‌داشته است.

تعرفه اعمالی ترامپ بر واردات آلومینیم و فولاد از مارس 2018 ازبرخی کشورها شامل چین، کشورهای عضو اتحادیه اروپا، مکزیک، کانادا و کره جنوبی موجب شده تا این شرکای تجاری کاخ سفید با تاکید بر اتخاذ اقدامات مشابه درباره تاثیر سیاست‌های تعرفه‌ای رئیس جمهور آمریکا بر تجارت بین‌المللی هشدار دهند.

پس ازاعلام ترامپ مبنی برخروج آمریکا ازپیمان تجاری ترانس پاسیفیک Trans-Pacific و برخی دیگر از پیمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله «نفتا» و توافقنامه آب و هوایی پاریس این امکان وجود دارد که آمریکا از برخی توافقات چند جانبه در قالب نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی هم خارج شود.

عدم حضور ترامپ در اجلاس (آ. سه. آن) در سنگاپور که نخست وزیر مالزی به آن واکنش نشان داد از نظر برخی شرکت کنندگان در این نشست به خصوص «ماهاتیرمحمد» اقدام تهدیدی رئیس جمهور آمریکا علیه اتحادیه (آ. سه. آن) است که پیام آن خروج احتمالی از فهرست شرکای این نهاد است.

با توجه به اقتصاد صادرات محوراعضای (آ. سه. آن)، کشورهای عضو نگران هستند که سیاست ترامپ درنقض تجارت آزاد و به کارگیری ابزار تعرفه‌ای، موجب کاهش میزان صادرات آنان به دلیل اخلال در روند تجارت بین الملل شود. 139/120

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:

آغاز سی‌و سومین اجلاس سران «آ. سه. آن»

نشست وزیران دفاع آسه آن و شرکا در سنگاپور/تحلیل

اجلاس سران «آ.سه.آن» و تدابیر شدید امنیتی در سنگاپور