«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان روز شنبه در مصاحبهای، موضع سخت آمریکا در قبال ایران را نادرست خواند و خاطرنشان کرد، اتحادیه اروپا بر خلاف ترامپ بر این عقیده است که استراتژی «فشار حداکثری» راه به جایی نخواهد برد.
پس از اعلام خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام در 8 مه 2018 توسط ترامپ، تحریم های هسته ای علیه ایران در دو مرحله یعنی اوت و نوامبر 2018 به اجرا درآمدند.
این تحریمها یکجانبه بوده و نقض قوانین بینالمللی از جمله قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت محسوب میشود.
با وجود اجرای این تحریم ها که به گفته آمریکایی ها بی سابقه ترین تحریم ها در طول تاریخ بشمار می روند، اما واشنگتن همچنان بر گسترش تحریم ها علیه ایران در راستای سیاست «فشار حداکثری» تاکید دارد.
با این حال سیاست فشار حداکثری ترامپ در قبال ایران تاکنون نتیجه عکس داده است. این مساله ای است که نه فقط مقامات قدرت های رقیب آمریکا به ویژه روسیه بارها آن را مورد تاکید قرار داده اند، بلکه حتی شرکای اروپایی واشنگتن نیز به آن اذعان دارند.
آمریکا بر این تصور است که با جنگ تبلیغاتی و اعمال فشار اقتصادی بی سابقه و نیز تهدید نظامی علیه ایران و در یک کلمه اعمال حداکثر فشار به ایران، آن را وادار به تسلیم در قبال خواسته های خود خواهد کرد.
در این راستا دولت ترامپ با استفاده ابزاری از تحریم ها تلاش می کند تا شرایط زندگی مردم ایران را هرچه دشوارتر و طاقت فرساتر کرده تا بدین ترتیب به زعم خود زمینه ایجاد بی ثباتی و ناآرامی در ایران را فراهم سازد.
این سیاست آمریکا، دقیقا به معنای دخالت در امور داخلی ایران است که اقدامی کاملا غیر مشروع از دیدگاه حقوق بین الملل بوده و بر خلاف قواعد بین المللی و منشور سازمان ملل است.
در عین حال رویکرد ترامپ در قبال ایران موید این مساله است که وی هیچ گونه شناخت واقعی از ایرانیان ندارد.
تجربه چهل سال گذشته نشان می دهد که هر قدر فشار خارجی علیه ایران افزایش پیدا کرده بر همبستگی و انسجام داخلی افزوده شده است.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در پیامی توئیتری نوشت: بعد از 40 سال انتخابهای اشتباه، وقت آن است که «دونالد ترامپ» در سیاست شکستخورده ایالات متحده بازنگری کند.
مساله دیگری که وزیر خارجه آلمان مورد اشاره قرار داد ،غیر قابل درک بودن خروج یک جانبه واشنگتن از برجام است.
ماس گفت: اتحادیه اروپا به جای تشدید درگیری های لفظی، به گفتگو اعتقاد دارد.
ماس در راستای تلاش اروپایی ها برای بقای برجام، روز جمعه در دیدار با «سرگئی لاوروف» همتای روس خود در هلسینکی از دولت روسیه خواست تا تلاش های خود برای حفظ برجام را ادامه دهد.
وی در این دیدار گفت: «روسیه به عنوان یکی از طرفین برجام میتواند مانع از خروج ایران از قرارداد هسته ای شود.
این در حالی است که ولادیمیر پوتین بر تلاش مسکو برای حفظ برجام تاکید کرده، اما بر نقش مهم اروپا برای حفظ برجام نیز صحه نهاده است.
از دیدگاه وی، آینده برجام در گرو اجرایی شدن وعده های اروپایی ها به ایران در زمینه کاهش تاثیر تحریم های آمریکا از جمله با راه اندازی سازوکار ویژه تبادل مالی موسوم به اینستکس است.
این مساله ای است که احزاب آلمانی نیز بر آن تاکید دارند.«امید نوری پور» سخنگوی حزب سبز آلمان از وزارت امور خارجه این کشور به دلیل عدم اقدام جدی در رابطه با راه اندازی ساز و کار حمایت از مبادلات تجاری اروپا با ایران (اینستکس) انتقاد کرد.
135/118
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
تاکید نمایندگان پارلمان آلمان بر حفظ برجام
انتقاد آلمان از سیاستهای یکجانبه ترامپ در قبال ایران
تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، اقدامی در راستای "فشار حداکثری"/ تحلیل