«فرانسیسکو مادیرا» Francisco Madeira نماینده اتحادیه آفریقا در سومالی دیروز (چهارشنبه) طی اظهاراتی تصریح کرد، اکنون با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سومالی، ضروری است دولت جدید، پیشرفت چند جانبه کشور را هر چه سریعتر در دستور کار خود قرار دهد.
«محمد عبدالله فارماجو» رئیس جمهوری سومالی که در انتخابات هشتم فوریه امسال به پیروزی رسید اما در این زمینه با چالش های بسیاری روبروست.
برقراری امنیت، مبارزه با فساد اداری، گسترش صلح و ثبات، مبارزه با قحطی و خشکسالی و بهبود روابط با همسایگان، از مهمترین دغدغههای رئیس جمهوری جدید است که باید برای حل آن اقداماتی جدی صورت گیرد.
رشد گروه های تروریستی، مهمترین چالش پیش روی دولت جدید
در حال حاضر، اقدامات مسلحانه «الشباب» و گروههای وابسته به آن، مهمترین چالش پیش روی دولت جدید است.
دولت سومالی با کمک نیروهای اتحادیه آفریقا در سال 2012 توانست، عناصر گروه الشباب را از بندر مهم «کیسمایو» Kismayo و «موگادیشو» به عقب براند.
سقوط مناطق کلیدی باعث شد، الشباب با انفجارهای متعدد در مناطق مختلف سومالی و کشورهای همسایه و ترور شخصیت های دولتی در سومالی، اوضاع این کشور را ناامن سازد.
حل مناقشات مرزی، از دیگر چالشهای دولتمردان سومالی به حساب می آِید.
با وجود آن که کنیا به همراه چندین کشور آفریقایی نیروهایی را برای کمک به دولت موگادیشو در مبارزه با گروه تروریستی الشباب به این کشور اعزام کرده است اما مناسبات میان دو کشور طی سال های اخیر پرتنش بوده است.
سومالی و کنیا بر سر مساله مرزهای آبی در اقیانوس هند با یکدیگر اختلاف دارند و کنیا حقوق حفاریهای نفت و گاز را در منطقه مورد مناقشه به کشورهای خارجی واگذار کرده است.
سومالی، همچنین به طرح کنیا برای ساخت دیوار 700 کیلومتری در راستای مرزهای مشترک بین دو کشور اعتراض دارد.
قحطی و خشکسالی، موضوع دیگری است که بحران در این کشور را دامن زده است.
اخیرا هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل در سومالی اعلام کرد، خشکسالی که جان مردم شمال سومالی را هدف قرار داده، این کشور را تا آستانه دومین قحطی در طول شش سال پیش برده است.
اختلافات داخلی، از دیگر مشکلات مقامات سومالی است
دولت سومالی، اخیرا ضمن رد توافق جمهوری خودمختار «سومالی لند» با امارات برای ایجاد پایگاه نظامی ابوظبی در این منطقه به ابوظبی هشدار داد که علیه این کشور به دلیل نقض قوانین بین المللی، شکایت خواهد کرد.
سومالی لند از سال 1991 از کشور سومالی جدا شد و شهر «هارگیسا» را پایتخت خودخوانده خود اعلام کرد.
به نظر می رسد، درحال حاضر، تقویت سرویس امنیت ملی، نیروهای پلیس، اطلاعاتی - امنیتی و ارتش چه از نظر نیروی انسانی و چه از نظر تجهیزاتی، باید در الویت دولت جدید قرار گیرد.
در این میان همگان در انتظار ایفای نقش پررنگ تری از سوی اتحادیه آفریقا هستند.
طی سالیان اخیر، استعمارگران، توجه ویژهای به قاره افریقا پیدا کرده اند و ردپای آنان در بسیاری از درگیریهای داخلی این قاره به وضوح دیده می شود.
نیروهای «افریکام» در مناطق حیاتی قاره افریقا خصوصا در شاخ افریقا حضور دارند و بخشی از اموزش نظامی نیروهای اتحادیه افریقا توسط مشاوران آمریکایی صورت می گیرد.
ورود بازیگران جدیدی مثل چین و ژاپن با هدف سلطه بر منابع طبیعی آفریقا، اوضاع را پیچیدهتر کرده است.
در واقع ریشه بسیاری از منازعات و تنشهای موجود در قاره افریقا به رقابت میان قدرت های خارجی برمی گردد.116/112
بیشتر بخوانید:
رئیس جمهور جدید سومالی سوگند یاد کرد/ تحلیل
حمله الشباب به مقر سازمان ملل در سومالی
بازپس گیری شهری در جنوب سومالی توسط نیروی های اتحادیه آفریقا