درحالیکه تنش ها میان اتحادیه اروپا و چین بالا گرفته است و اتحادیه اروپا قرارداد سرمایه گذاری این اتحادیه در چین را تعلیق کرده و تحریم هایی را نیز علیه برخی مقامات چین اعمال کرده است؛ «نیکولا شاپوی» سفیر اتحادیه اروپا در پکن گفت: "اتحادیه اروپا خواستار تشدید تنش با چین نیست و بر روی یک توافقنامه سرمایه گذاری، کار می کند."
تنش میان اتحادیه اروپا و چین در حالی شدت گرفته است که به رغم خواست و فشارهای واشنگتن، روابط تجاری و اقتصادی اتحادیه اروپا و چین رو به گسترش بوده به طوری که چین شریک تجاری نخست اتحادیه اروپا در سال 2020 بود و حجم تجارت اتحادیه اروپا با چین به 586 میلیارد یورو رسید.
عمده واردات اتحادیه اروپا از چین کالاهای صنعتی و مصرفی، ماشین آلات، تجهیزات و کفش و پوشاک است و صادرات اصلی اتحادیه اروپا به چین هم ماشین آلات و تجهیزات، وسایل نقلیه موتوری، هواپیماها و مواد شیمیایی است. به رغم این روابط گسترده تجاری و اقتصادی، بروکسل طی ماه های اخیر تحت تاثیر موضع گیری های آمریکا و به بهانه های مختلفی چون نقض حقوق بشر دراستان سین کیانگ جایی که محل زندگی اویغورها است، موضعی همسو با واشنگتن علیه چین اتخاذ کرده است.
طی سال های اخیربه ویژه در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رقابت تجاری و امنیتی میان چین و آمریکا گسترش یافته به طوری که سرانجام جنگ تجاری میان دو کشور آغاز وشدت گرفته، این موضوع سبب افزایش نگرانی های واشنگتن و متحدانش شده است.
مقامات آمریکا در دو جنبه امنیتی و تجاری نگران برتری چین در جهان هستند از این رو، رویه مقابله با چین را در پیش گرفته و آن را به متحدان خود نیز تسری داده اند؛ در این راستا مقامات اروپایی طی ماه های گذشته به بهانه نقض حقوق بشر تحریم هایی را علیه برخی مقامات چینی اعمال کرده اند.
اتحادیه اروپا اعلام کرده که این تحریمها به دلیل نقض حقوق بشر در استان سین کیانگ جایی که محل زندگی اویغورها است،علیه پکن وضع شده است. بروکسل معتقد است دولت چین اقدام به بازداشت و نگهداری غیرقانونی اویغورها در کمپهای مستقر در این منطقه کرده است؛ اتهامی که دولت چین آن را رد کرده و معتقد است از این اردوگاه ها به عنوان مراکز آموزش نظامی در راستای مبارزه به تروریسم استفاده می کند.
اتحادیه اروپا در اقدامی جدید نیز سرمایه گذاری در چین را تعلیق کرد. این توافقنامه در دسامبر سال گذشته نهایی شد، اما هنوز همه تاییدات لازم را از سوی نهادهای اروپایی از جمله پارلمان اروپا دریافت نکرده بود، با این حال تعلیق این قرارداد بیش از پیش تنش میان چین و بروکسل را افزایش داد.
هشدار چین به اتحادیه اروپا
این تحریم ها و موضع گیری ها در حالی است که مقامات چین چندی پیش هشداردادند که اینگونه اقدامات ممکن است منجر به رویارویی بیش از پیش میان چین و اتحادیه اروپا شود.
«ژانگ مینگ» سفیر چین در اتحادیه اروپا در این زمینه هشدار داد: "تحریم نوعی رویارویی است. تحریم هایی که بر پایه اطلاعات دروغین استوار شده باشند می توانند لطمه عامدانه به امنیت و توسعه چین قلمداد شوند، حمایت و تامین امنیت و رفاه مردم چین بر عهده دولت چین است و ما خواستار و نیازمند گفت وگو هستیم نه رویارویی."
به رغم اعمال تحریم ها و تعلیق قرارداد، مقامات اروپایی همواره تاکید کرده اند خواهان ادامه روابط خود با چین هستند. «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان در این زمینه گفت: "اتحادیه اروپا با وجود تفاوتهای موجود باید با چین در تعامل باشد، در واقع اتحادیه اروپا با فاصله گرفتن از چین، مسیری اشتباه را طی می کند، چین به طور همزمان شریک، رقیب و حریف سیستماتیک ودر تمام این سه زمینه، به راههای ارتباطی قدرتمند و پایدار با چین نیاز داریم که انفصال مسیر اشتباهی است."
به نظر می رسد، اگرچه اتحادیه اروپا فشارها را در همسویی با آمریکا بر چین افزایش داده است اما از سوی دیگر نگران واکنش تند مقامات چین و تعلیق کامل روابط است. از نظر مقامات اتحادیه اروپا، چین شریکی راهبردی و مهم به ویژه در بخش توسعه تجاری محسوب می شود که نباید از ان صرف نظر کرد چنان که سفیر اتحادیه اروپا در پکن تاکید کرد:وضعیت این توافقنامه آنقدر ناخوشایند نیست، ما هنوز همکاری نزدیکی با وزارت بازرگانی چین داریم.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117