این بیانیه پس از دیدار «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و «ولادیمیر ورونکوف»، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور تروریسم در بروکسل صادر شد.
دیدار دو طرف در چارچوب برگزاری نخستین گفتگوهای عالی رتبه اتحادیه اروپا و سازمان ملل در زمینه مقابله با تروریسم صورت گرفت.
فدریکا موگرینی در این دیدار بر تعهد اتحادیه اروپا به مبارزه علیه تروریسم در سطح اروپا و جهان در عین احترام کامل به حقوق بنیادین و حاکمیت قانون تاکید کرد. ولادیمیر ورونکوف نیز بر تعهد «دفتر مقابله با تروریسم سازمان ملل» UNOCT به ایفای نقش مرکزی در تقویت مشارکت میان اتحادیه اروپا و سازمان ملل بر مبنای ارزش ها، اهداف و اولویتهای مشترک تاکید کرد.
هر چند اتحادیه اروپا و سازمان ملل در بیانیه صادره پس از این دیدار بر لزوم مبارزه با تروریسم تاکید کرده اند، اما نگاهی به عملکرد غرب از جمله اروپا نشان می دهد که غربی ها در عمل به گسترش تروریسم در سال های اخیر کمک کرده اند و در برخورد با این پدیده مخرب برخوردی دوگانه را در پیش گرفته اند.
اساسا یکی از مهمترین علل گسترش تروریسم در سال های اخیر، برخورد دوگانه با تروریسم افراط گرا در خاورمیانه بوده است.
تحولات پس از پیدایش جنبش های مردمی در جهان عرب، از ژانویه 2011 به بعد باعث شد تا در برخی کشورها زمینه های شکل گیری و گسترش افراط گرایی و تروریسم ناشی از آن فراهم شود.
این مساله بویژه در مورد سوریه مصداق دارد که به میدانی برای جولان گروههای تروریستی خشن مانند داعش و جبهه النصره تبدیل شد.
با این حال در سوریه غربی ها و متحدان عرب آنها، برای پیشبرد منافع و رسیدن به اهداف مد نظر خود، به جای مقابله با تروریسم افراط گرا به حمایت از این گروهها و دهها گروه تروریستی دیگر پرداختند.
«فردریک پیشون» کارشناس مسائل خاورمیانه معتقد است:
"فرانسه در کنار آمریکا مسئولیت ظهور داعش را برعهده دارد. در نتیجه این گروهها توانستند ضمن فراهم آوردن نیرویی قابل توجه به اقدامات تروریستی مبادرت کنند که تا قبل از آن، شاید امکان انجام دادن آنها غیر قابل تصور نبود. حتی اکنون نیز آمریکا و شرکای اروپایی آن، به هر بهانه ای درصدد حمله به سوریه وحمایت همه جانبه از تروریست ها هستند"
به گفته «ایوان ایپولیتوف» کارشناس سیاسی، هدف آمریکا در سال های اخیر همواره استفاده ابزاری از تروریسم و افراط گرایی برای پیشبرد سیاست خارجی این کشور و پیامد آن تضعیف کشورهای خاورمیانه و ایجاد زمینه رشد تروریسم و افراط گرایی بوده است.
با توجه به حملات تروریستی پیاپی توسط تروریست های افراط گرا در چند سال اخیر در اروپا، اکنون اروپایی ها حاصل سیاست های خود در خاورمیانه را درو می کنند.
درعین حال غربی ها با اقدامات یکجانبه گرایانه خود به رشد و ادامه تروریسم تکفیری کمک می کنند. بدین ترتیب تا زمانی که برخی کشورها، منافع خود را در گروی بقا و گسترش افراط گرایی و تروریسم تکفیری می بینند، بقا وگسترش تروریسم در نقاط مختلف جهان امری اجتناب ناپذیر خواهد بود. دفتر مقابله با تروریسم سازمان ملل نیز باید در سیاست و اقدامات خود درزمینه مبارزه با تروریسم، به این مساله جدی یعنی حمایت آشکار و پنهان غرب از تروریسم و برخورد دو گانه با این پدیده شوم، توجه نماید.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
137/116
بیشتر بخوانید:
حامیان مالی تروریسم مدعی مبارزه علیه منابع مالی تروریسم/ تحلیل
شمخانی: استفاده ابزاری غرب از تروریسم، باعث تسری آن به قلب اروپا شده است
هشدار درباره گسترش نفوذ تروریسم در اروپا/ تحلیل