«شکیب مستغنی» که در کنفرانسی خبری در کابل سخن می گفت همچنین تصریح کرد، دولت افغانستان در اجلاس آتی چهار جانبه صلح تنها زمانی شرکت خواهد کرد که پاکستان به تعهدات خود برای ایجاد صلح در افغانستان عمل کند.
نشست روز دوشنبه نمایندگان کشورهای پاکستان، افغانستان، چین و آمریکا در مسقط ،دو هفته پس از دیدار ژنرال «قمر جاوید باجوا» فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان و «محمد اشرف غنی» رییس جمهوری افغانستان در کابل با هدف پیگیری روند ایجاد صلح در افغانستان برگزار شد.
ششمین اجلاس چهار جانبه صلح افغانستان در شرایطی به میزبانی عمان در شهر مسقط برگزار شد که در پنج دور نشست قبلی نمایندگان افغانستان،پاکستان،چین و آمریکا، نتیجه موثری برای کمک به احیای گفتگوهای صلح بین طالبان ودولت کابل حاصل نشد.
از نظر افغانستان، ناکام بودن نشست های قبلی اجلاس چهار جانبه درباره صلح در این کشور، ناشی از نبود شفافیت لازم در بین مقامات پاکستان درخصوص روند صلح در افغانستان و عدم اجرای تعهدات اسلام آباد در این زمینه بوده است.
«احمد سعیدی» کارشناس مسائل افغانستان می گوید، ازسر گیری و نتیجه بخشی مذاکرات صلح بیشتر به نیت و همکاری پاکستان بستگی دارد و تا زمانی که این کشور اراده جدی برای کمک به احیای گفتگوهای صلح در افغانستان نداشته باشد،هر گونه تلاش برای استقرار ثبات در این کشور بی نتیجه خواهد بود.
توقف چند ماهه نشست های نمایندگان عضو اجلاس چهارجانبه صلح افغانستان هم ناشی از بی اعتمادی و عدم امید به تغییر رویکرد پاکستان در قبال تصمیمات اتخاذ شده در نشست های قبلی بود.
ششمین دور نشست های چهار جانبه صلح افغانستان هم اگر چه در سایه ناکامی اجلاس گذشته برگزارشد، اما دیدار فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان با رئیس جمهوری افغانستان دو هفته قبل از اجلاس مسقط این امید را ایجاد کرد که اسلام آباد به دلایل مختلف رویکرد خود را در قبال این اجلاس و روند صلح در این کشورتغییر داده باشد.
امید ها به تغییر رویکرد پاکستان در قبال روند صلح در افغانستان و اجلاس چهار جانبه علاوه بر دیدار اخیر ژنرال باجوا از کابل و گفتگوی وی با غنی، به فشارهای آمریکا و چین بر اسلام آباد هم استوار است.
به خصوص آنکه در جریان اعلام راهبرد جدید «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در خصوص افغانستان،باردیگر پاکستان در معرض اتهام حمایت از تروریسم و تهدید به قطع کمک های مالی و نظامی از سوی کاخ سفید قرار گرفت.
«احمد سعیدی» کارشناس مسائل افغانستان در این زمینه بر این باور است که در دور جدید مذاکرات چهارجانبه صلح ،آمریکا و چین بازیگران اصلی هستند؛ چرا که آنها می توانند در نزدیک شدن جوانب درگیر در افغانستان تاثیرگذاری زیادی داشته باشند.
البته این دیدگاه هم وجود دارد که برای احیای گفتگوی صلح در افغانستان،شرط لازم حمایت و همکاری پاکستان ازبرنامه اشتی ملی در آن کشور است،اما شرط کافی در این خصوص خروج نیروهای خارجی از افغانستان است.
«وحید مژده» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان می گوید،دور تازه اجلاس چهارجانبه صلح که از مسقط شروع شده همانند تلاش های قبلی کابل ناکام می ماند و تا زمانی که نیروهای خارجی از افغانستان بیرون نروند، طالبان به مذاکرات صلح با دولت این کشور تن نخواهد داد.
با وجود نگرانی ها از عدم حضور طالبان در مذاکرات احتمالی صلح،اما دولت افغانستان زمینه اصلی برای این گفتگوها را همکاری جدی پاکستان می داند و به همین دلیل سخنگوی وزارت خارجه آن کشور تاکید کرده که تا زمانی که تعهدات اسلام آباد اجرایی نشود،دور بعدی نشست چهارجانبه برگزار نمی شود. 112/114
محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
جنگ لفظی پاکستان و افغانستان و متهم شدن پاکستان از سوی دولت کابل به دخالت در این کشور
عضو مجلس ملی افغانستان: مشکل افغانستان با دولت پاکستان است نه ملت آن
تعلیق نشست مشترک پاکستان و افغانستان در امور ترانزیت/ تحلیل