«رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه در مراسم نخستین سالگرد کودتای نافرجام پانزدهم ژوئیه سال 2016 میلادی، با تاکید بر محاکمه همه کودتاگران، اعلام کرد: دولت آنکارا دیگر اجازه نخواهد داد که، گروه هایی همچون «گولن» بار دیگر در ترکیه فعالیت کنند.
برغم اظهارات رئیس جمهوری ترکیه و سایر مقام های این کشور مبنی بر مشارکت گروه گولن در کودتای نافرجام ژوئیه گذشته، رهبران این گروه اتهام های دولت آنکارا را رد می کنند. شکی نیست که، دولت آنکارا با تبلیغات علیه کودتای نافرجام سال گذشته ترکیه، سرکوب مخالفان را در دستور کار دارد.
وزارت دادگستری ترکیه در آستانه سالگرد کودتای نافرجام 15 ژوییه 2016 میلادی، شمار افرادی را که به اتهام ارتباط با این کودتا تحت پیگرد قرار گرفته اند را نزدیک به 170 هزار نفر اعلام کرد. بنابر اعلام وزارت دادگستری ترکیه، 169 ژنرال و هفت هزار و 98 تن از افسران ارتش ترکیه - که شمار زیادی از آنان دارای درجه سرهنگ هستند - در بازداشت بسر می برند. بر این اساس، 24 تن از استانداران سابق، 73 معاون استاندار، 116 فرماندار، 8 هزار و 815 تن از کارکنان تشکیلات پلیس ترکیه نیز زندانی هستند.
تبلیغات گسترده دولت آنکارا در آستانه کودتای نافرجام ماه ژوئیه گذشته بازتاب های منفی فراوانی داشته است. در همین زمینه، «دوغو پرینچک» رهبر حزب وطن ترکیه خواهان بر چیده شدن این تبلیغات شده و از رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه خواست، از مقام خود استعفا دهد.
دولت آنکارا مدعی است که، «فتح الله گولن» با تشکیل گروهی و با رخنه در تشکیلات قضایی، نظامی، آموزشی و ارکان دولتی، کودتای نافرجام ماه ژوئیه گذشته در ترکیه را سازماندهی کرده است، اما گولن این اتهام ها را رد می کند.
در حالی که، افشاگری های رسانه های منطقه و جهان از مشارکت دولت امارات در کودتای نافرجام ترکیه گزارش ها و مقاله های متعددی منتشر کرده اند، دولت آنکارا به اظهارنظر درباره مشارکت مالی امارات در کودتای سال گذشته ترکیه تمایلی از خود نشان نمی دهد.
سال گذشته میلادی «دیوید هارتز»، روزنامه نگار برجسته غربی و سردبیر پیشین گاردین، با انتشار گزارشی دراین روزنامه مدعی شد، امارات متحده عربی از کودتاگران ترکیه حمایت مالی کرده است.
«عمر داغلی»، نویسنده روزنامه «ئنی شفق» ترکیه نیز در مقاله ای در این زمینه نوشت: امارات برای براندازی حکومت رجب طیب اردوغان به «محمد دحلان»، سردسته افراد وابسته به فتح الله گولن 3 میلیارد دلار داده است.
اظهارات رئیس جمهوری ترکیه علیه فتح الله گولن در حالی است که، حزب حاکم عدالت و توسعه مسبب اصلی معرفی گروه گولن به جهان اسلام و کشورهایی است که، با ترکیه روابط دوستانه دارند. طی چند سال گذشته، عرصه سیاسی ترکیه میدان جنگ و ستیز میان حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه و گروه گولن بوده است.
در واقع، از زمان روی کارآمدن حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه در ماه مارس سال 2003 میلادی ، ماموریت اصلی دولت آنکارا معرفی گروه گولن به دیگر کشورهای جهان بود.
سیاستمداران حاکم بر آنکارا طی یک دهه - تا سال 2013 میلادی - همه مساعی خود را به کار گرفتند تا بستر مناسبی برای مراکز آموزشی فتح الله گولن رهبر معنوی نورچی های ترکیه در سایر کشورهای عضو «سازمان همکاری اسلامی» فراهم شود.
در عین حال، بسیاری از مقام های دولت آنکارا علی الخصوص مقام های دولت رجب طیب اردوغان به گونه ای وابسته به گروه گولن هستند. در واقع باید گفت: مقام های حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه یا با هزینه های گروه گولن، مدارج علمی را طی و یا این که در مدارس وابسته به این گروه تحصیل کرده اند.
در یک جمع بندی کلی از اظهارات اخیر رئیس جمهوری ترکیه، می توان گفت: آقای اردوغان و سایر مقام های دولت آنکارا، ترساندن مردم از گروه گولن را بهترین روش برای اعمال فشار بر مخالفان قلمداد کرده و در این راستا، گام های ماجراجویانه ای بر می دارند. 113/110
بیشتر بخوانید:
تاکید اردوغان بر ادامه سیاست سرکوبگری در مراسم سالگرد کودتای نافرجام ترکیه
تحت پیگرد قرار گرفتن صد ها هزار نفر در ترکیه پس از کودتای نافرجام در این کشور