ایران پرس- رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در سفر به بخش ترک نشین قبرس، بر یافتن راه حلی عادلانه و پایدار برای برقراری صلح و ثبات در این منطقه تاکید کرد.

رجب طیب اردوغان سه شنبه شب - دهم ژوئیه در نشست مشترک مطبوعاتی با "مصطفی آکینجی" (Mustafa Akinci) رئیس بخش تُرک نشین قبرس، گفت: به هیچ عنوان اجازه نخواهد داد مردم تُرک قبرس قربانی بن بست سیاسی شوند.

رئیس جمهوری ترکیه پس از انتخاب دوباره به سمت ریاست جمهوری، عازم جمهوری آذربایجان و بخش ترک نشین قبرس شد.

وی مساله قبرس را مساله ملی برای ترکیه خواند و گفت: کشورش به هیچ عنوان اجازه نخواهد داد، تُرک ها به اقلیتی در قبرس تبدیل شوند.  

پشت پرده سفر اردوغان به قبرس

کارشناسان، سفر رئیس جمهوری ترکیه به جمهوری آذربایجان و بخش ترک نشین قبرس پس از ادای سوگند ریاست جمهوری را سفری نمادین و با هدف تقویت آن چه که پان ترکیسم یا ملی گرایی ترک خوانده می شود، ارزیابی کرده اند.

سفر اقای رجب طیب اردوغان به باکو و نیکوزیای شمالی، برای دولت های این حوزه بویژه ترکیه حائز اهمیت است.

در واقع، این سفرها نشان می دهد که آنکارا همچنان به سیاست ملی گرایی ترک و بهره برداری از ملت های قفقاز جنوبی و جزیره قبرس در جهت منافع ملی ترکیه توجه ویژه دارد.

سوء استفاده از مردم مسلمان جمهوری آذربایجان با پان ترکیسم

این در حالی است که ملی گرایی ترک با دولت و مردم مسلمان جمهوری آذربایجان سنخیت ندارد و به نظر می رسد دولت مردان ترک همچنان تلاش می کنند از این کشور شیعه نشین در جهت اهداف بلندمدت ترکیه بهره برداری به عمل آورند.

برغم انتقادهای محافل سیاسی از سیاست ترکیه در زمینه بهره برداری از ترک های قبرس شکی نیست که حضور رجب طیب اردوغان در نیکوزیا پس از مراسم تحلیف ریاست جمهوری ترکیه نشان می دهد که آنکارا همچنان به سیاست استفاده از بخش ترک نشین قبرس در جهت منافع ملی خود علاقمند است.

قبرس؛ قربانی سیاست های دیکتاتوری ترکیه

در این زمینه "لارکوس لارکو" (Larcus Larco) کارشناس سیاسی و مدیر آژانس خبری قبرس گفته است: مشکل اساسی این است که دولت ترکیه به دیکته کردن سیاست ها و نقشه های استراتژیک خود به ترک های قبرس ادامه خواهد داد. فارغ از این که چه کسی به ریاست  بخش ترک نشین قبرس دست یابد.  

در واقع محافل و کارشناسان سیاسی مداخلات ترکیه در امور داخلی قبرس را مانع حل و فصل مسائل این جزیره قلمداد می کنند.  

از سال 1974 میلادی و پس از مداخله نظامی ترکیه در جزیره قبرس که به تقسیم این جزیره به دوبخش ترک نشین و یونانی نشین منجر شد، ترکیه همواره در اقناع جامعه جهانی برای پذیرش موجودیت مستقل سیاسی بخش ترک نشین تحت نام "جمهوری ترک قبرس شمالی" ناکام بوده است.

تاکنون هیچ کشوری استقلال بخش ترک نشین قبرس که خارج از جمهوری قبرس واقع است و صرفاً با حمایت های ترکیه به حیات خود ادامه می دهد، به رسمیت نشناخته است.

هزینه چندصد میلیون دلاری ترکیه برای حفظ قبرس

با وجود این آنکارا با استقرار نزدیک به 30 هزار نظامی ترک و کمک های مالی سالانه نهصد میلیون دلاری، تلاش می کند ضمن حفظ موقعیت نظامی خود دربخش شمالی جزیره قبرس، بر موضع خود برای حمایت از استقلال این جمهوری خودخوانده پافشاری کند. 134/110

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

هشدار ترکیه به یونان و قبرس

ترکیه مناطق جدیدی از سواحل یونان و قبرس را منطقه ممنوعه اعلام کرد

نقض حریم هوایی قبرس توسط جنگنده های ترکیه