ایران پرس- رئیس جمهور افغانستان گفت: آمریکا صلاحیت تصمیم گیری در مورد آزاد کردن زندانیان طالبان را از زندان های افغانستان ندارد.

"محمد اشرف غنی" در یک نشست خبری در کابل با اشاره به اینکه هیچ تعهدی برای آزادی  پنج هزار زندانی طالبان ندارد، افزود، موضوع آزادی این زندانیان فقط در صلاحیت دولت و مردم افغانستان است و آمریکا در این زمینه صلاحیت ندارد.

رئیس جمهور افغانستان تاکید کرد، آزادی زندانیان طالبان به هیچ صورت به عنوان پیش شرط آغاز مذاکرات میان افغان‌ها مطرح نیست؛ اما این موضوع می تواند در مذاکرات صلح میان افغان ها مطرح شود.

سخنان رئییس جمهور افغانستان در حالی مطرح شد که "شیرمحمدعباس استانکزی" رئیس تیم مذاکره کننده طالبان امروز در سخنانی گفت: مذاکرات بین‌الافغانی 10 مارس (20 اسفند) آغاز خواهد شد و پیش از آن براساس توافقنامه با آمریکا، باید 5 هزار زندانی طالبان از زندان‌های دولتی آزاد شوند.

تنها با گذشت یک روز از امضای توافق صلح بین آمریکا و افغانستان ابعاد تعارضات این توافقنامه مبتنی بر بی توجهی کاخ سفید به دیدگاه های دولت کابل درباره کیفیت برقراری صلح در این کشور آشکار شده است.

نخستین واکنش اشرف غنی و مشاور امنیت ملی وی به توافق دوحه بین طالبان و آمریکا برای خاتمه جنگ در افغانستان، گنجانده شدن کلمه امارت اسلامی بجای تحریک طالبان در این توافق بود که خشم برخی مقامات، شخصیت ها و رسانه های این کشور را در پی داشت.

این برداشت وجود  دارد که آمریکا بر خلاف نظر مردم و دولت افغانستان، هدف طالبان درباره تشکیل امارت اسلامی  که بیش از دو دهه این کشور را به ناامنی کشانده، پذیرفته است.

در حالی درتوافقنامه دوحه به امارت اسلامی افغانستان اشاره شده است که قانون اساسی این کشور نوع حکومت در افغانستان را جمهوری مشخص کرده که در سخنان غنی نیز بر آن تاکید شده است.

دومین مسئله ای که خشم مقامات افغانستان را برانگیخته است، بحث آزادی زندانیان طالبان از زندان های افغانستان است که در صحبت های "شیر محمد عباس استانکزی" رئیس تیم مذاکره کننده این گروه مورد توجه قرار گرفته است  که با استناد به مفاد توافقنامه دوحه، بر آزادی زندانیان طالبان پیش از شروع مذاکرات بین الافغانی تاکید دارد.

سخنان استانکزی نشان می دهد که دولت آمریکا در توافق صلح با طالبان، بجای دولت افغانستان درباره آزادی زندانیان طالبان تا پیش از شروع مذاکرات بین الافغانی ابراز نظر کرده است که این دخالت غیر قانونی واشنگتن در امور داخلی این کشور با واکنش تند غنی مواجه شده است و وی تصمیم گیری در این زمینه  را  خارج از صلاحیت های واشنگتن دانسته است.

در چنین شرایطی، انتظار طالبان آنست که بر اساس وعده آمریکا در چارچوب توافق صلح دوحه، زندانیان این گروه پیش از آغاز مذاکرات بین الافغانی آزاد شوند که مخالفت دولت افغانستان با چنین درخواستی، می تواند نشانه ای جدی از بروز چالش هایی باشد که پس از توافق صلح کاخ سفید با طالبان برای استقرار واقعی صلح برای دولت و مردم این کشور به وجود خواهد آمد.

به طور طبیعی آنگونه که رئیس جمهور افغانستان تاکید کرده مسئله آزادی زندانیان طالبان تنها در صلاحیت تصمیات دولت این کشور است که باید در فرایند گفت وگوهای بین الافغانی درباره نحوه مبادله زندانیان، در اینباره توافق شود.

به نظر میرسد، آمریکا در توافق دوحه با طالبان تنها درصدد یافتن راهی برای خروج  از بن بست و شکست در مبارزه با افراط گرایی در افغانستان بوده و برای رسیدن به آن منافع و مصالح این کشور را نادیده گرفته است.  

نویسنده:محمدرضا عسگری                       

133/118

بیشتر بخوانید:

توافق آمریکا و طالبان برای توقف جنگ در افغانستان/ تحلیل

واکنش منفی اشرف غنی به برخی مفاد توافق صلح طالبان و آمریکا/ تحلیل