ایران پرس: درحالی که تلاش ها برای پایان دادن به بحران لیبی و برگزاری انتخابات با مشارکت همه گروه های سیاسی در این کشور ادامه دارد؛ حضور نیروهای خارجی و ادامه مداخلات آشکار و نهان کشورهای خارجی روند صلح در این کشور را کند و با مانع روبه رو کرده است.

در این راستا، «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در دیدار با نخست وزیر لیبی بر پایان مداخلات و خروج نیروهای خارجی از این کشور تاکید کرد.

تاکید مکرون بر قطع مداخلات خارجی در لیبی در حالی است که فرانسه خود یکی از بازیگران اصلی در بحران لیبی بوده و هست.

تقابل قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در لیبی یک دهه است که این کشور را با بحران مواجه کرده و این شرایط همچنان ادامه دارد، منابع غنی نفت این کشور، موقعیت استراتژیک لیبی که به تعبیری بام آفریقا محسوب می شود، نزدیکی این کشور به مرزهای اروپا، دسترسی به آب های دریای مدیترانه  سبب شده تا کشورهای مختلف در صدد سهم گیری و نقش آفرینی آشکار و پنهان در عرصه سیاسی لیبی برآیند.

مقامات فرانسه بارها نسبت به تحولات لیبی واکنش نشان داده و به ویژه با ترکیه که به صورت آشکار در حمایت از دولت وفاق ملی نیروی نظامی به طرابلس اعزام کرده است، وارد جنگ لفظی شده اند.

هدف اصلی فرانسه از مداخله در لیبی

در واقع هدف اصلی و طولانی‌مدت فرانسه از مداخله در لیبی به دست آوردن سهم بیشتری از تولیدات نفت، امتیازات اقتصادی و افزایش نفوذ در منطقه شمال آفریقا است زیرا فرانسه نه تنها در لیبی بلکه در بسیاری از کشورهای شمال آفریقا در قالب استعمار جدید و به بهانه های مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی حضور دارد و بخش عمده ای از مراودات اقتصادی خود را با این کشورها انجام می دهد.

در این راستا لیبی به عنوان کشوری که دروازه ورود به کشورهای موسوم به ساحل آفریقا محسوب می شود برای فرانسه اهمیت حیاتی دارد.

بسیاری از نظامیان فرانسه در مالی و دیگر کشورهای منطقه ساحل حضورفعال نظامی دارند و بخش بزرگی از منابع اقتصادی مورد نیاز فرانسه از جمله اورانیوم لازم برای نیروگاه های برق فرانسه از این کشور تامین می شود.

«کارن جیس» کارشناس سیاسی دراین مورد می نویسد: "منافع فرانسه در منطقه در درجه اول از نوع منافع اقتصادی است و اقدامات نظامی اش برای اطمینان از دسترسی این کشور به نفت و اورانیوم در این ناحیه است؛ شاید باور کردنی نباشد که 75 درصد از برق تولید شده در فرانسه توسط نیروگاه های هسته ای این کشور وابسته به اورانیوم استخراج شده در منطقه کیدال در آن سوی مرز مالی است."

در شرایط کنونی نیز اگر چه مقامات فرانسه با ادعای بی طرفی و تاکید بر حمایت از صلح در لیبی حضور دارند اما در واقع حفظ منافع و موقعیت فرانسه در این کشور را مد نظر دارند و به مداخله جویی های خود به صورت نهان ادامه می دهند چنانکه چندی پیش شورای عالی دولت لیبی ضمن محکوم کردن بیانیه مشترک مداخله جویانه سفارت های فرانسه، آلمان، ایتالیا، بریتانیا و آمریکا درباره انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری لیبی که قرار است در تاریخ 24 دسامبر 2021 برگزار شود، آن را نقض حاکمیت این کشور دانست.

در این راستا تاکید کنونی مکرون بر خروج نیروهای خارجی و قطع مداخلات کشورهای بیگانه نیز در صورتی قابل پذیرش است که فرانسه، خود از مداخله گری و بازیگری در عرصه سیاسی لیبی دست برداشته و برقراری روند صلح در این کشور را برعهده مردم لیبی بگذارد؛ اما به نظر می رسد لیبی درگیر جنگ، منافع بیشتری را برای این کشور و دیگر مداخله گران خارجی  به همراه داشته و راه را برای مداخله بیشتر و تامین منافع آنها فراهم می سازد؛ از این رو تنها به شعارهایی درحمایت از لیبی مستقل بسنده می کنند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

گفتگوی تلفنی پوتین و مکرون/ تاکید بر خروج نظامیان خارجی از لیبی

 سفر وزرای خارجه سه کشور اروپایی به لیبی