ایران پرس: جمهوری اسلامی ایران از تلاش های سازمان ملل در جهت تحکیم حاکمیت ملی و تمامیت ارضی  سوریه، تشویق گفت وگوهای سوری - سوری و  ایجاد صلح و ثبات در این کشور، همواره حمایت کرده و خواهد کرد.

علی اصغر خاجی مشاور ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی، این موضوع را در دیدار با « گیر پترسون» نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه، مورد تاکید قرار داد.

پترسون،  که درصدر  هیاتی به تهران سفر کرده است در این دیدار از تلاش های  ایران  در همکاری با سازمان ملل و همچنین در قالب فرمت آستانه با هدف  تقویت حل و فصل سیاسی بحران سوریه و حمایت از  گفتگوهای ملی سوری،  قدردانی نمود و بر  استمرار این  همکاری ها تاکید کرد.

‏‎سوریه از اواخر ژانویه 2011 درگیر توطئه ای با اهداف براندازانه شد .یکی از اهداف تحمیل جنگ به سوریه تجزیه این کشوربود. این توطئه اما با مقاومت درمقابل فشارهای دشمن شکست خورد.

سوریه طی این سال ها با چالش های  متعددی  مواجه شد و از بحران های سخت عبور کرده است با این حال بازگشت کامل ثبات و ایجاد وفاق سیاسی در این کشور منوط به تقویت اعتماد ملی و ادامه تلاش های بی طرفانه و رفع اشغالگری در سوریه است.

 دولت آمریکا ادعا مى‌کند که حضور نیروهایش درسوریه مبتنى بر اصل مداخله بشردوستانه، اصول حقوق بشری و بر اساس اصل مسئولیت حمایت استوار است. در حالیکه نتیجه این مداخلات ایجاد نا امنی های بیشتر و رشد تروریسم در منطقه  بوده است .

در شرایط فعلی، مسئله مهم پیگیری تلاش های بیطرفانه با محوریت سازمان ملل برای هموار کردن مسیر گفت و گوهای نتیجه محور برای حل مسایل سوریه است.

در همین خصوص در مذاکرات پترسون در تهران   پیرامون آخرین تحولات بحران سوریه،  گفتگوهای کمیته قانون اساسی، مقابله با تحریم ها و ارسال کمک های بشردوستانه برای مردم این کشور، بحث و تبادل نظر شد.

در هفدهمین نشست بین المللی آستانه که با حضور هیئت‌های دولت سوریه و معارضان، کشورهای ضامن شامل ایران، روسیه، ترکیه و کشورهای ناظر؛در شهر «نورسلطان» پایتخت قزاقستان برگزار شد مقرر گردید اجلاس سران آستانه در سال جاری میلادی در تهران برگزار شود.

 پیش از اجلاس سران نیز نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو روند آستانه در ماه ژانویه یا اوایل فوریه برگزار می‌شود.

نکته دیگر حائز اهمیت در نگاه به مسایل و چالش های سوریه  ؛ضرورت کمک به باز سازی سوریه است.

علی اصغر خاجی مشاور ارشد وزیرامور خارجه در این خصوص  تصریح کرد، سازمان ملل متحد و سایر بازیگران منطقه ای و بین المللی باید  به  شرایط  دولت و ملت سوریه، توجه کرده و برای رفع تحریم ها، کمک رسانی به مردم، بازگشت آوارگان و آغاز بازسازی این کشور، تلاش ها  را تشدید کنند.

حسن هانی زاده، کارشناس مسائل سیاسی، با اشاره به اینکه سوریه در حال حاضر در مرحله گذار از یک بحران نفس گیر جنگ  و ورود به مرحله سازندگی است؛ با اشاره به تجربیات مفید ایران در بازسازی شهرهای جنگ زده  معتقد است که ایران می تواند این تجربه را در اختیار دولت و ملت سوریه قرار دهد.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در دیدار اخیر خود از سوریه با بیان اینکه روابط تهران- دمشق راهبردی است، تصریح کرد: سوریه از روزهای سخت عبور کرده است و جمهوری اسلامی ایران در شکوفایی روابط دو کشور فعالانه عمل خواهد کرد.

آنچه درشرایط کنونی اهمیت نقش  تهران را درکنار اقدامات سازمان ملل برجسته می‌کند، ضرورت اسقرار ثبات و پایان دادن به اشغالگری و تحریم های ضد بشری علیه مردم سوریه است.

این اهداف در واقع بخشی  از تلاش های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال  سوریه است.

اظهارات «گیر پترسون» نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه  در دیدار با مقام های تهران نیز حاکی از توجه ویژه سازمان ملل به نقش موثر ایران در کمک به حل مسایل سوریه است.  

نویسنده: جمشيد امین زاده

112

 بیشنر بخوانید:

آخرین تحولات بحران سوریه، محور دیدار خاجی و گیر پترسون