"علی اصغر خاجی" مشاور ارشد وزیر امور خارجه ایران در گفت و گوی تلفنی با "هانس گروندبرگ" نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن با اشاره به وضعیت اسفناک مردم این کشور و شرایط بسیار دشوار ناشی از جنگ و محاصره ظالمانه اقتصادی، خواستار تلاش جدی سازمان ملل متحد و جامعه جهانی برای توقف جنگ و رفع محاصره یمن شد.
"علی اصغر خاجی" تصریح کرد، رفع محاصره ظالمانه یمن مقدمه حل و فصل سیاسی بحران این کشور خواهد بود.
«امین محمد حطیط» کارشناس امور راهبردی منطقه در یادداشتی با اشاره به شکست سنگین عربستان در جنگ یمن می نویسد: "حاکم عربستان در سال 2015 این جنگ ویرانگر را با عنوان طوفان قاطعیت ضد یمنی ها آغاز کرد. تصور عربستان این بود که تحقق اهدافش در این جنگ کاری آسان و قطعی است و افتادن ثروت نفتی و گازی یمن به دست عربستان و سیطره این کشور بر باب المندب و اشراف بر دریای سرخ صرفاً نیاز به چند هفته زمان دارد. این جاه طلبی عربستان همراه با فشار آمریکا و بریتانیا تقویت شد و این توهم در ذهن سعودی ها شکل گرفت که آن قدر قدرتمند هستند که هیچ کس نمی تواند در برابر آنها مقاومت کند."
بر پایه این تصورات و محاسبات غلط، جنگ تجاوز کارانه و ویرانگر علیه یمن ادامه یافت. جریان مقاومت اما نشان داد که این جنگ هر اندازه طول بکشد، عربستان به اهداف نظامی خود نخواهد رسید و قتل و کشتار و محاصره ملت یمن اراده این مردم را در هم نخواهد شکست. جنگ عربستان علیه یمن در واقع یک جنگ شکست خورده و پرهزینه برای عربستان است و گذشت زمان در این جنگ به نفع ائتلاف سعودی ـ آمریکایی نیست. خروج از این بن بست به تصمیم منطقی و واقع بینی از سوی عربستان بستگی دارد. به باور ناظران سیاسی و تحلیگران مستقل برای رها شدن از این بنبست به اتخاذ 3 تصمیم راهبردی نیاز است:
نخست؛ توقف جنگ و پایان دادن به حملات و محاصره یمن.
دوم؛ تعامل مناسب با سازمان ملل.
راهبرد سوم، بازگشت به سمت اعتماد سازی و احترام به اصل تعیین سرنوشت سیاسی این کشور توسط یمنی هاست.
"حسین امیرعبداللهیان" وزیرامور خارجه ایران در مصاحبه اخیرخود با شبکه تلویزیونی "الجزیره"، با اشاره به اینکه وضعیت یمن یک موضوع کاملا نگران کننده است؛ گفت: "تقریبا شش سال از شروع جنگ و تجاوز به یمن می گذرد. این موضوعی است که به نظر ما هم ظلمی را علیه مردم یمن رقم می زند و هم عربستان به عنوان یک کشور مسلمان در منطقه به جای این که سرمایه هایش صرف رشد و توسعه منطقه و کشورهای اسلامی شود، صرف یک جنگ می شود. در این میان تنها طرف هایی که به عربستان سلاح می فروشند و به دنبال جنگ افروزی در منطقه ما هستند، سود می برند. این جنگ برنده نظامی نخواهد داشت."
آنچه طی 7 سال حملات عربستان در یمن اتفاق افتاده جنایت جنگی و نسل کشی دسته جمعی مردم یمن است. طبق گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد، بیش از نیمی از مردم یمن گرفتار قحطی و در خطر گرسنگی هستند و این کشور شاهد حادترین بحران بشردوستانه در سطح جهان است.
موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال این جنگ ظالمانه، تاکید بر راه حل سیاسی است. ایران به عنوان یک کنشگر سیاسی موثر در منطقه در این مسیر از همه ظرفیت های دیپلماتیک و روابط منطقه ای خود استفاده خواهد کرد.
نویسنده: جمشيد امین زاده
115