ایران پرس- تحریم وزیر خارجه یک دولت عضو سازمان ملل نقض فاحش اصول و هنجارهای حقوق بین الملل از جمله منشور ملل متحد بوده و خدشه‌ای بر دیپلماسی و چندجانبه گرایی است.

"کاظم غریب آبادی" سفیر و نماینده دائم ایران در دفتر سازمان ملل در وین در پی تحریم ظریف در نامه‌ای به مدیران کل سازمان‌های بین‌المللی و سفرای مستقر در این شهر، با تاکید بر این نکته؛ خواستار اقدام جامعه بین المللی برای مقابله با این رویه شد.

اقدامات آمریکا نه فقط در موضوع تحریم وزیر خارجه ایران، بلکه در سایر زمینه ها در طبقه بندی اقدامات غیرقانونی در سطح بین المللی است.

هرچند که آمریکا سعی دارد این اقدام را در راستای سیاست فشار علیه ایران توجیه کند، اما چنین اقداماتی نشانه بی توجهی و بی مسوولیتی دولت آمریکا در قبال کنوانسیون ها و معاهدات بین المللی است.

چنانکه در نامه نمایندگی ایران دردفتر سازمان ملل در وین نیز بیان شده، این تصمیم خودسرانه آمریکا، در ضدیت با اصول و قوانین تاسیسی حقوق دیپلماتیک و مصونیت مقامات عالیرتبه کشورها است.

آمریکا در سفر اخیر "ظریف" به نیویورک برای شرکت در یک نشست بین المللی نیز با اعمال محدودیت‌ در تردد و فعالیت‌های وزیر خارجه ایران، مفاد مربوط به رفتار دیپلماتیک از جمله بند دوم ماده 105 منشور ملل متحد، کنوانسیون 1945 مزایا و مصونیت‌های سازمان ملل و همچنین اصول عرفی بین‌المللی مندرج در کنوانسیون روابط دیپلماتیک 1961 وین را نقض کرد.

طبق این کنوانسیون، اصل مصونیت دیپلماتیک را باید همه کشورهای عضو سازمان ملل رعایت کنند.

آمریکا، اما با تحریم ظریف اهانت آشکار خود به دیپلماسی را نشان داد.

از این رو سفیر و نماینده دائم ایران دردفتر سازمان ملل با هشدار به مقامات سازمان ملل و سفرای مستقر در وین در خصوص عواقب جدی نقض بی وقفه بنیان‌های گفت وگوی میان دولتی، همکاری بین المللی و چندجانبه گرایی، تحریم وزیر خارجه ایران را توهین به همه دیپلمات‌ها در سراسر جهان خواند.

از دید گاه روابط بین الملل تحریم ظریف ضربه به قوانین و اصول دیپلماتیک است که تنها نتیجه متصور از آن به خطر افتادن تعاملات دیپلماتیک برای ارتباط دولت ها با یکدیگر است.

به همین علت نیاز است تا جامعه بین‌المللی این رفتار غیرقانونی آمریکا را به شدیدترین وجه ممکن محکوم کند.

چرا که در غیر این صورت، با پیامدهای منفی طولانی مدت برای دیپلماسی و عملکرد حیاتی آن مواجه خواهند شد.

"رابرت.ای.هانتر"، سفیر پیشین آمریکا در ناتو، در اینباره  تصریح می کند: 

 تحریم ظریف در این شرایط هیچ دستاوردی برای آمریکا نخواهد داشت و سیگنال بدی را مخابره می‌کند.

تحریم ارشدترین دیپلمات یک کشور نقض اساسی تمامی اصول رایج دیپلماتیک است.

نامه نمایندگی ایران در دفتر سازمان ملل در واقع تاکید برهمین نکته است و به روشنی به بیان تبعات این روند اشاره دارد وتصریح می کند:

سازمان ملل، نهادهای فرعی و سازمان‌های تخصصی آن و همچنین دولت‌های عضو آن بایستی در دفاع از اصول تاسیسی حقوق بین الملل و نفی تعصبات جهانی در کنار یکدیگر بایستند.

"علی عابدینی"، کارشناس مسایل حقوق بین الملل با بیان اینکه این اقدام آمریکا بیشتر از اینکه جنبه حقوقی داشته باشد، جنبه سیاسی دارد می گوید:

 دیوان بین‌المللی دادگستری باید برای بررسی این موضوع وارد عمل شود و براساس وظایف خود این اقدام آمریکا را محکوم کند تا همه مردم دنیا بدانند که آمریکا برای تحت فشار قرار دادن سایر کشورها حتی به قوانین بین‌المللی نیز پایبند نیست.

همانگونه که وزیر خارجه ایران پیش از این در توئیتر نوشت؛ آمریکا باید روند منزوی‌سازی خودش را متوقف کرده و با واقعیت‌های جدید جهان کنار بیاید. 

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتربخوانید:

درخواست سازمان ملل برای ایفای تعهدات دیپلماتیک آمریکا در قبال ظریف/ تحلیل

نماینده دائم ایران در ژنو: تحریم ظریف تعرض بی‌سابقه به نهاد دیپلماسی است

دوجاریک در واکنش به تحریم ظریف؛ آمریکا باید به تعهدات خود در قبال سازمان ملل پایبند باشد

138/118