با توجه به این چالش؛ محورمهم این اجلاس دوهفته ای بررسی دلایل پیشرفت نکردن اجرای معاهده خلع سلاح هسته ای و اجرا نشدن قطعنامه 1995 خاورمیانه عاری از سلاح های هسته ای و همچنین بررسی وضعیت اجرای همکاری های بین المللی برای استفاده از مصارف صلح آمیز انرژی هسته ای است.
کشورهای عضو معاهده «ان .پی. تی»، هر پنج سال یک بار برای بازبینی اجرای این معاهده گردهم می آیند. پیش از هر کنفرانس بازبینی، نشست های کمیته مقدماتی برگزار می شود.
معاهده منع اشاعه سلاح های هسته ای «ان پی تی» در سال 1970 اجرایی شد و در سال 1995 بدون مشخص کردن محدودیت زمانی تمدید شد. هدف معاهده ان پی تی اما فقط این نبوده که از دستیابی کشورهای غیرهسته ای به سلاح هسته ای جلوگیری شود، بلکه خلع سلاح هسته ای نیز از اهداف ذاتی و حتی هدف مهمتر این معاهده بوده است.
الزام به خلع سلاح هسته ای در ماده شش «ان.پی.تی» تصریح شده و بایستی ان را اجرا کرد. در واقع خودداری دارندگان سلاحهای هستهای از اجرای تعهدات در زمینه خلع سلاح هستهای، اصلیترین چالش «ان.پی تی» است که باید به آن پایان داده شود. ماهیت معاهده «ان پی تی» جهانشمولی بودن این پیمان است. بنابراین در اختیار داشتن سلاح هسته ای به هر بهانهای تهدیدی برای صلح و امنیت است.
نشست وین درحالی برگزارمی شود که وجود هزاران کلاهک اتمی درجهان برامنیت کره زمین سایه انداخته است. دارندگان این سلاح همچنان میلیاردها دلار صرف نوسازی جنگ افزارهای اتمی می کنند. در این راستا رژیم صهیونیستی نیز بعنوان تنها دارنده سلاح اتمی در خاورمیانه امنیت منطقه را به مخاطره انداخته است.
ازاینرو «غلامحسین دهقانی» مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین المللی وزارت خارجه ایران در نخستین نشست کمیته مقدماتی کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای «ان.پی.تی» خواستار اعمال فشار جامعه جهانی براین رژیم برای پیوستن بدون قید و شرط به «ان.پی.تی» و قرارگرفتن کلیه فعالیت های هسته ای اسراییل تحت نظارت اژانس بین المللی انرژی اتمی شد. اکنون در نشست مقدماتی وین فرصت مناسبی به دست امده است تا ضمن بررسی چالشها؛ علل تحقق نیافتن اهداف این معاهده مشخص شود.
زیرا با وجود چالشها بر سر راه اجرای معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای و کند بودن روند بازنگری دراین معاهده؛ نمی توان آنرا اجرا کرد. از طرفی، با توجه به افزایش کاربرد صلح آمیز انرژی هستهای در جهان و ضرورت بهره مند شدن کشورها از انرژی هستهای؛ باید این موضوع ازبحث تهدید های اتمی تفکیک شود و محدودیتها در زمینه استفاده صلح امیز از انرژی هسته ای به ویژه در انتقال مواد، تجهیزات دانش و تکنولوژی هستهای به کشورهای در حال توسعه رفع شود. اکنون باید دید نشست وین به چه راهکارهایی برای تحقق این اهداف دست خواهد یافت.118/110
بیشتر بخوانید:
دهقانی: قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل با واقعیت های سوریه در انطباق نیست
دهقانی: شورای امنیت باید به وظایف خود برای پایان دادن به اشغال سرزمین فلسطین عمل کند
دهقانی: حمایت از دولت وحدت ملی افغانستان، اولویت ایران است
دهقانی: حقوق بشر به ابزار فشار بر ملت های مستقل تبدیل شده است