«یوسف بن علوی» وزیر امور خارجه عمان روز شنبه به منظور گفت و گو پیرامون تحولات منطقه و گسترش همکاریهای دو جانبه وارد تهران شد و پس از مذاکره با "محمد جواد ظریف" وزیر امورخارجه ایران با "علی شمخانی" نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز دیدار کرد.
وزیر امور خارجه عمان در این دیدار بر لزوم بهره گیری از تجربیات گذشته برای جلوگیری از افزایش تنش در منطقه و پرهیز از اقداماتی که به توسعه بی ثباتی و ناامنی دامن می زند تاکید کرد.
بن علوی تصریح کرد همه کشورها بایستی مقررات ایمنی را به ویژه در منطقه تنگه هرمز رعایت و از اقداماتی که موجب ایجاد و تسری بحران و یا تحمیل هزینه های غیرضرور به تجارت خود و دیگران می شود اجتناب کنند.
این اظهارات اشاره به ماجراجویی های اخیر بریتانیا است که ابتدا با یک دزدی دریایی و توقیف غیر قانونی نفتکش ایران آغاز شد و سپس با نقض مقررات دریا نوردی در تنگه هرمز ادامه یافت.
در 19 ژوئیه کشتی انگلیسی "استینا ایمپرو stena impero" در تنگه هرمز با یک کشتی ماهیگیری ایرانی برخورد و به آن خسارت واردکرد بطوری که حال شماری از خدمه و ماهیگیران کشتی صدمه دیده ایرانی وخیم اعلام شده است. کشتی انگلیسی پس از این حادثه هشدارهای مسئولان ایرانی را نادیده گرفت و با خاموش کردن سیستم های ناوبری خود، در اقدامی خطرناک، مسیرش را تغییر داد و با حرکت در جهت مخالف در حال تلاش برای فرار بود که نیروهای ایرانی آن را توقیف کردند.
در چارچوب قوانین دریانوردی از جمله کنوانسیون حقوق دریاها مصوب سال 1982 یک کشتی نظامی می تواند در دریای آزاد برای اجرای قواعد حقوق بینالملل در مواقعی که یک کشتی (کشتی غیرنظامی و غیردولتی) مقررات بین المللی دریایی را رعایت نکند آن را متوقف و مورد بازرسی قرار دهد.
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل روز جمعه گذشته در نامه ای به شورای امنیت جزییات این تخلف دریانوردی را اعلام کرد.
با این حال در این زمینه سه نکته قابل تامل وجود دارد.
نکته اول؛ مربوط به اقدام دولت بریتانیا می شود که تخلفی آشکاردر عرصه دریانوردی است. بنا براین پیگیری این موضوع از طریق مراجع رسمی ذیصلاح در دستور کار ایران قرار دارد.
نکته دوم؛ بحث امنیت خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز است.
این موضوع برای همه کشورهای منطقه بویژه ایران و عمان حائز اهمیت است.
حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی در این زمینه تاکید کرد مسوولیت اصلی حفاظت از تنگه هرمز و خلیج فارس بر عهده ایران و کشورهای همجواراست.
اما نکته سوم؛ حاشیه سازی ها و هیاهوی تبلیغاتی مشترک بریتانیا و آمریکا با همسویی برخی دولت های وابسته به بیگانگان در منطقه در این باره است.
این حاشیه سازی ها البته نمی تواند راه گریزاز مسوولیت پذیری لندن باشد. اما علاوه بر آنچه در عرصه مقررات دریایی لازم به اجراست مسئله مهم دیگر، تامین امنیت توسط کشورهای منطقه است.
از دیدگاه ایران؛ ترتیبات امنیتی غرب آسیا باید از طریق کشورهای منطقه تامین شود و دخالت بیگانگان هیچ تاثیری به جز افزایش مشکلات نخواهد داشت.
چنانکه دبیر شورای عالی امینت ملی ایران تاکید کرده است؛ سیاست اصولی ایران مبتنی بر پیگیری مناسبات مبتنی بر خویشتنداری و تفاهم با همسایگان است؛ اما برخی کشورهای منطقه با اقدامات و رفتارهای شتاب زده و متکبرانه ضمن از میان بردن زمینه تفاهم و گفت وگو منطقه را با چالشهای جدی مواجه کرده اند.
اظهارات یوسف بن علوی وزیر امور خارجه عمان در دیدار با مقام های جمهوری اسلامی ایران نیز تاکید برهمین دیدگاه است.
113/118
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتربخوانید:
شمخانی: اقدام ایران در توقیف نفتکش انگلیسی کاملا قانونی است
دیدار وزیر امور خارجه عُمان با ظریف
رایزنی درباره تحولات منطقه؛ محور مذاکرات وزرای خارجه ایران و عمان در تهران/ تحلیل