آنتونیو گوترش با اشاره به شرایط سخت غذایی و مناقشات در کشورهای سودان جنوبی، سومالی، نیجریه و یمن، هشدار داد، تا زمانی که این مناقشات برطرف شود و توسعه ریشه بگیرد، جوامع و کل مناطق دچار گرسنگی و درد و رنج خواهند بود.
سخنان دبیر کل سازمان ملل در حالی است که جنگ و درگیری در بخش های زیادی از آفریقا و خاورمیانه ادامه دارد.
این مناقشات نه تنها بحران سیاسی و امنیتی را دامن زده اند بلکه بحران غذایی و دارویی را سبب شده اند که اکنون دامنه آن به قحطی در بسیاری از کشورهای آفریقا و وخامت شرایط انسانی منجر شده است.
ریشه مناقشات و درگیری ها در بخشی از این مناطق چون سودان جنوبی، داخلی و در برخی مناطق، خارجی و حاصل فعالیت های گروه های تروریستی و شبه نظامی است.
در بسیاری از مناطق آفریقا ریشه جنگ های داخلی به اختلافات قومی و قبیله ای، مذهبی، بافت سنتی و فرهنگی جامعه، عدم توسعه یافتگی سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، عدم نهادینه شدن دموکراسی، فقر و شرایط نامساعد اقتصادی، دخالت دولت های خارجی به ویژه کشورهای غربی باز می گردد.
«فرانسوا لونسنی فال» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در منطقه مرکز آفریقا، در این زمینه معتقد است:
"تنش های سیاسی مداوم در برخی از کشورهای منطقه آفریقا، مانعی جدی در مسیر رسیدن به صلح در این منطقه محسوب می شود."
در سودان جنوبی بیش از چندین سال است که جنگ میان دولت و شبه نظامیان ادامه دارد.
بسیاری از تحلیلگران ریشه جنگ در سودان جنوبی را حاصل از اختلافات قومی و قبیله ای دانسته و از کشتارهای کنونی به عنوان نسل کشی یاد می کنند. در برخی دیگر از کشورهای این منطقه چون آفریقای مرکزی نیز شرایط بدین گونه است.
اما بخشی از این مناقشات نیز ریشه خارجی داشته و حاصل افزایش حضور و فعالیت های گروه های تروریستی و شبه نظامی است.
فعالیت های گروه تروریستی بوکوحرام در مناطق شمال و شمال شرق نیجریه نیز سبب نا امنی و بی ثباتی در این مناطق شده است به طوری که ساکنان این مناطق با کمبود مواد غذایی و دارویی مواجه هستند.
براساس آمارها بیش از هشت میلیون و 500 نفر اکنون در شمال شرقی نیجریه به کمک بشر دوستانه نیازمندند.
در سومالی نیز شرایط وخیم است.
بخش های بزرگی از مرکز و جنوب سومالی تحت کنترل یا نفوذ گروه تروریستی الشباب قرار دارد و میلیون ها نفر از شهروندان این مناطق با قحطی رو به رو هستند.
تجاوز رژیم عربستان به یمن در حالی ادامه دارد که گزارش های بین الملی حاکی از کمبود مواد غذایی و بروز قحطی در بسیاری از مناطق این کشور است.
همچنین شیوع بیماری وبا جان صدها تن از شهروندان یمنی را گرفته و بسیاری نیز در شرایط وخیم مبارزه با این بیماری قرار دارند.
اگرچه سازمان و نهادهای بین المللی با وخامت شرایط کمک هایی را برای این مناطق اختصاص داده اند؛ اما به نظر می رسد این کمک ها راه نجات شهروندان این مناطق نیست بلکه پایان مناقشات و برقراری ثبات و ارامش می تواند به بحران انسانی در این مناطق پایان دهد، چنانچه «فیلیپو گراندی» کمیسر عالی آوارگان سازمان ملل متحد نیز تاکید دارد:
"راه پایان دادن به بحران، حل و فصل مناقشات مسلحانه در جهان است."
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116/110
بیشتر بخوانید:
سازمان ملل برای مقابله با تهدید بوکوحرام در افریقا تلاش می کند
تلاش کشورهای غرب افریقا برای حل سیاسی بحران گامبیا
ارایه طرح اتحادیه افریقا برای حل بحران لیبی