ایران پرس - وزارت خارجه سوریه در بیانیه‌ای از ترکیه خواست هرچه سریعتر نیروهای خود را از استان «ادلب» (شمال غرب سوریه) خارج کند.

وزارت خارجه سوریه عصر شنبه در این بیانیه، ورود نیروهای ارتش ترکیه به ادلب را محکوم کرد و آن را «نقض آشکار» حاکمیت ملی سوریه خواند.

در این بیانیه آمده است: این اقدام ترکیه نه فقط هیچ‌گونه ارتباطی با توافق‌های به عمل آمده بین کشورهای تضمین کننده در نشست آستانه ندارد، بلکه در تعارض با این توافق‌ها بوده و به معنای خروج از آن‌ است. 

در جریان ششمین دور نشست آستانه در 14 سپتامبر 2017 که با حضور نمایندگان جمهوری اسلامی ایران، ترکیه و روسیه و نمایندگان سوریه، معارضان مسلح و همچنین «استفان دی‌میستورا»، نماینده سازمان ملل متحد در امور سوریه در پایتخت قزاقستان برگزار شد، آنان با ایجاد یک منطقه جدید کاهش تنش در استان ادلب به توافق رسیدند. 

سیاست ضد و نقیض ترکیه در بحران سوریه

در این میان سیاست ترکیه در خصوص بحران سوریه متغیر و ضد و نقیض بوده و در خصوص توافقنامه آستانه نیز گاهی در حرف و عمل تفاوت داشته است.

توافق مناطق کاهش تنش، گروه‌های تروریستی مانند داعش و جبهه‌النصره را که نامشان در فهرست بین‌المللی گروه‌های تروریستی قرار دارد، شامل نمی‌شود. 

در این چارچوب ترکیه به عنوان یک طرف این توافق، نیروهای نظامی خود را به بهانه کمک به اجرای توافق کاهش تنش به استان ادلب، در شمال غرب سوریه فرستاده، اما تصاویر منتشر شده نشان می‌دهد که وارد شدن این نیروها به ادلب، با هماهنگی گروه تروریستی جبهه‌ النصره انجام گرفته است.

هماهنگی ورود نیروهای ترکیه به ادلب با جبهه‌ النصره نقض آشکار توافق مناطق کاهش تنش که در آستانه، پایتخت قزاقستان حاصل شده و حرکتی در راستای ایجاد حاشیه امن ایجاد کردن برای تروریستها در این منطقه محسوب می شود. 

ارتش ترکیه از ماه اوت سال 2016 در قالب عملیات موسوم به «سپر فرات» بدون اخذ مجوز از دولت سوریه وارد خاک این کشور شده‌ است.

اقدام ترکیه که با ترفندهای مختلف و سوء استفاده از توافقات بین المللی و منطقه ای درصدد توجیه حضور اشغالگرانه و مداخله جویانه اش در سوریه است، اعتراض مقامات و مردم سوریه و واکنش افکارعمومی را در پی داشته است.

اهمیت استراتژیک منطقه ادلب سوریه

 دلیل ترکیه برای حضور نظامی در سوریه بویژه در منطقه ادلب را باید در اهمیت استراتژیک این منطقه  و همجواری این استان به ترکیه دانست.

قرار داشتن ادلب میان جاده‌های استراتژیک دمشق به حلب و حلب به لاذقیه موقعیت استراتژیک آنرا دو چندان کرده است ضمن آنکه ایجاد محور مواصلاتی برای ارسال تجهیزات نظامی برای تروریستها و گروههای معارض دولت سوریه نیز از اهداف پنهان ترکیه برای تسلط بر ادلب بوده است. 

مردم سوریه با توجه به  اقدامات تجاوزکارانه ترکیه و به اصطلاح ائتلاف ضد داعش به سرکردگی آمریکا در کشورشان که به بهانه مقابله با تروریستها صورت می گیرد شاهد دست به دست شدن برخی از مناطق کشورشان توسط کشورهای متجاوز و تروریستها هستند. 

در چنین  فضایی اصرار مقامات ترکیه به  گسترش تحرکات نظامی خود در سوریه بیش از پیش سوری ها را در خصوص مطامع ارضی ترکیه نگران کرده است.

تشدید تحرکات نظامی ترکیه در سوریه و نقض گسترده حاکمیت این کشور درحالی است که ترکیه براساس بیانیه مسکو (بیانیه مشترک روسیه، ایران و ترکیه) و نشستهای آستانه متعهد به احترام به تمامیت ارضی سوریه شده است.115/111

بیژن نجفی 

بیشتر بخوانید:

آغاز فرایند استقرار پلیس نظامی ترکیه در ادلب سوریه

استقرار پلیس ترکیه در ادلب سوریه/تحلیل