"رجب طیب اردوغان" درمراسم افتتاح چند طرح عمرانی درشهر ریزه درشمال شرق ترکیه گفت: پس از آنکه فعالیت های ترکیه برای اکتشاف نفت و گاز درشرق مدیترانه آغاز شد، قدرت هایی که در منطقه در پی منافع خود هستند در مقابل این کشور قرار گرفتند.
اظهارات رئیس جمهوری ترکیه مبنی بر دفاع از حقوق کشورش و ترک های قبرس را باید به معنای تداوم وضعیت فعلی و تقابل کشورهای واقع در شرق دریای مدیترانه و قدرت های جهانی قلمداد کرد. این تقابل، صرفا" ادامه اختلاف های طرفین درزمینه بهره برداری ازمنابع نفت و گاز درشرق دریای مدیترانه است. درحالی که، اختلاف های ترکیه با یونان و دولت قبرس، اختلاف های تاریخی است و سابقه دیرینه دارد.
دولت ترکیه به منظور قدرت نمایی در شرق دریای مدیترانه و تاکید بر مواضع خود، اوایل ماه جاری میلادی با اعزام یک هیات نظامی به سرپرستی "خلوصی آکار" وزیر دفاع، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و فرماندهان نیروهای هوایی، دریایی و زمینی این کشور به بخش ترک نشین قبرس، پیام جدی تری به رقبای منطقه ای خود داده است.
این اقدام دولت آنکارا، در واقع به عنوان یک رفتار سیاسی و نظامی مهم تلقی شد که پیامهای متفاوتی برای همسایگان دریایی ترکیه و حامیان بخش قبرس جنوبی داشته است.
این تحرکات و رفتارهای دولت ترکیه در حالی دستورکار مقام های سیاسی و نظامی این کشور قرار گرفته است که، دولت آنکارا به منظور حفظ موجودیت بخش ترک نشین جزیره قبرس همه ساله، صدها میلیون دلار به ترک های این جزیره کمک مالی وتسلیحاتی اعطا می کند.
ارتش ترکیه ازسال 1974 میلادی طی یک عملیات نظامی بخشی ازجزیره قبرس را اشغال کرده است، با کوچ دادن بخشی ازمردم ترکیه به جزیره قبرس، شرایطی فراهم کرده است تا بتواند درطول دهه های بعد ازآن شرایط درجهت منافع ملی این کشور بهره برداری به عمل آورد.
در این ارتباط، "لارکوس لارکو" (Larcus Larco) کارشناس سیاسی و مدیر آژانس خبری قبرس می گوید: "مشکل اساسی این است که دولت ترکیه به دیکته کردن سیاست ها و نقشه های استراتژیک خود به ترک های قبرس، ادامه خواهد داد. فارغ ازاین که چه کسی ریاست بخش ترک نشین قبرس را دردست داشته باشد".
درحقیقت، محافل سیاسی و کارشناسان مسائل منطقه، مداخلات دولت آنکارا درامور داخلی قبرس را مانع حل و فصل مسائل این جزیره قلمداد می کنند. این درحالی است که، دولت آنکارا با مشارکت درطرح های پرهزینه درسطح منطقه تا حدود زیادی به اقتصاد ترکیه ومعیشت مردم این کشور لطمه وارد کرده است. علاوه برجزیره قبرس، ترکیه به سوریه وعراق نیز نیرو اعزام کرده است.
دولت و نیروهای مسلح ترکیه درسه حوزه حساس دست به قدرت نمایی زدهاند و به نظر میرسد که این قدرتنمایی با موجی ازهیجان همراه شده و دولت "اردوغان" قصد دارد طرف های مقابل خود را دربرابر عمل انجام شده قرار دهد. حال سوال اینجاست که، آیا ارتش ترکیه میتواند به شکل همزمان، درسه جبهه متفاوت و دور ازهم، به جنگ و جدال مشغول شود؟
در حالی که، دولت آنکارا می بایست سیاست های خود را در این سه حوزه برای افکار عمومی داخلی و بین المللی توجیه کند. 139/118
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
تاکید اردوغان بر حمایت از حقوق بخش ترک نشین قبرس
واکنش ترکیه به تمدید حضور نیروهای سازمان ملل در قبرس شمالی/تحلیل
تاکید ترکیه بر ادامه فعالیت های حفاری گازی در سواحل قبرس