«بن علی ییلدیریم» در دیدار با «سورنبای جینبیکاف» Sooronbai Jeenbekov رئیس جمهوری قرقیزستان در آنکارا تاکید کرد: دولت ترکیه مایل است هرچه زودتر شاهد گام های دولت بیشکک در جهت مبارزه با اعضای گروه گولن در قرقیزستان باشد.
رییس جمهوری قرقیزستان نیز در این دیدار با تاکید بر این که حساسیت دولت آنکارا در مبارزه با گروه گولن را درک می کند، گفت که کشورش اهمیت زیادی برای توسعه روابط با ترکیه قائل است.
اظهارات نخست وزیر ترکیه در دیدار با رئیس جمهوری قرقیزستان را باید تاکید دوباره یک مقام بلندپایه ترک در زمینه مقابله دولت بیشکک با جریان گولن قلمداد کرد.
شرط دولت آنکارا برای تقویت همکاری آتی ترکیه و قرقیزستان
چنین به نظر می رسد که اظهارات ییلدیریم به عنوان شرط دولت آنکارا برای تقویت همکاری های آتی ترکیه و قرقیزستان مطرح شده است؛ در واقع باید گفت: این نخستین بار نیست که دولت ترکیه از دولت قرقیزستان درخواست می کند تا فعالیت مراکز آموزشی و مدارس وابسته به جریان گولن را تعطیل کند.
برغم درخواست های دولت آنکارا، مقام های دولت بیشکک بنابه دلایلی، حاضر نشده اند مدارس این جریان را تعطیل کنند.
ترکیه یکی از نخستین کشورهایی بود که پس ازفروپاشی شوروی با کشورهای آسیای مرکزی روابط گسترده ای در تمامی زمینه ها برقرار کرد.
جدا از نشست موسوم به کشورهای تُرک زبان که در گام های نخست ناکام مانده است، روابط ترکیه با جمهوری های آسیای مرکزی را باید در چند زمینه خلاصه کرد؛ نفوذ ترکیه در جمهوری های آسیای مرکزی در زمینه های فرهنگی و امور آموزشی، اقتصادی و سرمایه گذاری، انرژی و امنیت انتقال انرژی متمرکز است.
برای ترکیه نیز همکاری با قرقیزستان در زمینه های یادشده، از اهمیت زیادی برخوردار است.
در این ارتباط ، «دوسیم ساپتایف» Dusim Saptayev مدیرگروه ارزیابی ریسکها بر این باور است: «ترکیه تلاش میکند خسارت های اقتصادی را جبران کرده و تعامل با جمهوریهای آسیای مرکزی را تقویت کند؛ مقام های دولت آنکارا به منظور تحقق این هدف از آرمان های پان ترکیستی استفاده میکنند.»
قرقیزستان؛ مهمترین شریک تجاری ترکیه در منطقه آسیای مرکزی
قرقیزستان را باید مهمترین شریک تجاری ترکیه در منطقه آسیای مرکزی تلقی کرد؛ در عین حال، قرقیزستان، پایگاه مناسبی برای میزبانی ترکیه در این منطقه استراتژیک محسوب می شود.
برای رهبران دولت بیشکک نیز گسترش هر چه بیشتر رابطه با ترکیه، از جمله اولویت های اصلی سیاست خارجی دولت قرقیزستان محسوب می شود.
شاید به همین دلیل باشد که «سورنبای جینبیکاف» Sooronbai Jeenbekov رئیس جمهوری قرقیزستان نخستین سفر خارجی مستقل خود را پس از انتخاب به سمت ریاست جمهوری این کشور، به ترکیه انجام داده است.
با توجه به اهمیت نفوذ فرهنگی و آموزشی ترکیه در جمهوری های آسیای مرکزی بویژه قرقیزستان، برغم تهدیدهای دولت آنکارا، بروز تنش در روابط دوطرف بعید و دور از انتظار است.115/110
نویسنده: محمد علی طالبی
بیشتر بخوانید:
برنامه سفر رئیسجمهوری قرقیزستان به ترکیه چیست/ تحلیل