«حافظ ضیا احمد» معاون سخنگوی وزارت خارجه دولت طالبان در افغانستان در پیامی از دیدار «حسن کاظمی قمی» نماینده ویژه رئیس جمهوری اسلامی ایران با «امیرخان متقی» سرپرست وزارت خارجه طالبان خبرداد.
امیرخان متقی گفت: اکنون زمان آن فرا رسیده است مبادلات اقتصادی با ایران افزایش یابد. وزیر خارجه طالبان همچنین ایجاد تسهیلات در زمینه تجارت و ترانزیت با ایران را خواستار شد. متقی در این دیدار بر برطرف شدن محدودیت حسابهای بانکی تجار افغان در بانکهای ایران نیز تاکید کرد.
هیات جمهوری اسلامی ایران نیز در این دیدار تاکید کرد، اجازه داده نشود، برخی مسائل بر روابط دو کشور آسیب وارد کند.
ایران، پیشتاز ارائه کمک های بشر دوستانه به مردم افغانستان
از زمان به قدرت رسیدن مجدد طالبان در افغانستان در 30 مرداد (15 اوت 2021) ایران سیاست کمک به برقراری ثبات در آن کشور را همانند گذشته در پیش گرفته است و با توجه به اوضاع آشفته اقتصادی افغانستان، از کشورهای پیشتاز در عرصه ارائه کمک های بشر دوستانه به مردم افغانستان بوده است.
درچارچوب چنین راهبردی، ایران در 27 اکتبر 2021 میزبان دومین نشست کشورهای همسایه افغانستان برای کمک به برقراری ثبات و آرامش در این کشور بود.
در بیانیه یازده ماده ای نشست کشورهای همسایه افغانستان در تهران، شرکت کنندگان شکل گیری یک ساختار سیاسی فراگیر با مشارکت همه اقوام را تنها راهحل مسائل افغانستان دانستند.
درخواست از جامعه بینالمللی به منظور ارائه کمکهای بشردوستانه فوریتر از جمله غذا، دارو، تجهیزات زمستانی و غیره برای جلوگیری از بحران انسانی و موج پناهجویان در افغانستان و جلوگیری از شوک جدید به کشورهای همسایه و جامعه بینالمللی و همچنین در خواست از طرفهای افغان در راستای اجرای سیاستهای داخلی و خارجی متواضعانه و محتاطانه از دیگر مفاد بیانیه نشست کشورهای همسایه این کشور در تهران بود.
روند برنامه های ایران درخصوص کمک به تقویت ثبات و آرامش در افغانستان در دوره حاکمیت طالبان، علاوه بر ارائه کمک های بشر دوستانه و تلاش برای ترغیب این گروه به ایجاد یک دولت فراگیر با حضور همه اقوام که می تواند به شرایط بی ثبات کنونی در این کشور پایان دهد، از توسعه همکاری های دو جانبه نیز در بخش های مختلف با افغانستان استقبال کرده است.
انتصاب نماینده ویژه رئیس جمهوی ایران در امور افغانستان برای پیگیری ویژه مسائل دو جانبه، نشان دهنده اولویت افغانستان در سیاست خارجی ایران دربعد منطقه ای و همسایگی است که می تواند موضوعات موجود در روابط دو طرف را در زمان کوتاه مورد بررسی و تصمیم گیری قرار دهد.
برغم آنکه ایران در دوره حاکمیت طالبان، با ارائه کمک های بشر دوستانه به مردم افغانستان و رایزنی های دو و چند جانبه با دیگر بازیگران منطقه ای برای کمک به برقراری ثبات دراین کشور تلاش کرده است اما بارها براین مسئله تاکید کرده که شرط به رسمیت شناختن طالبان تشکیل دولت فراگیر در افغانستان است که می تواند در کاهش بحران های کنونی تاثیر غیر قابل انکاری داشته باشد.
دولت طالبان که بشدت در انزوای بین المللی قرار گرفته است و به این دلیل با بحران اقتصادی روبرو است، بشدت به همکاری تجاری و اقتصادی با همسایگان از جمله ایران نیاز مبرم دارد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117