«عبدالله عبدالله» در جلسه هیات وزیران افغانستان در کابل گفت، صلح با گروه طالبان با محوریت دولت این کشور انجام خواهد شد و تماس های مسئولان آمریکایی با نمایندگان طالبان، اقدامی با هدف تسهیل این گفتگوها است.
رییس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان افزود، دولت کابل در تلاش برای گفت و گوی صلح با گروه طالبان است اما تا زمانی که این گروه در جنگ با مردم افغانستان است، دشمن تلقی می شود.
پیشترهم عبدالله گفته بود، هیچ کشوری حق تصمیم گیری انحصاری درباره طرح صلح افغانستان را ندارد.
درهمین حال، معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان نیز گفت، خارجیها اجازه تصمیمگیری در روند صلح و مذاکرات با گروه طالبان را ندارند.
واکنشهای متعدد به دخالت خارجی در روند صلح و گفتگوهای احتمالی دولت افغانستان با گروه طالبان پس از آن در داخل افغانستان تشدید شد که چندی پیش معاون وزیرامور خارجه آمریکا با نمایندگان طالبان دردفترسیاسی این گروه درقطردیدارکرد.
«آلیس ولز»Alice Wells معاون وزیر خارجه آمریکا در امور آسیای جنوبی و مرکزی درباره روند صلح افغانستان با نمایندگان گروه طالبان گفتگو کرد.
از نظر مقامات مختلف افغانستان در دولت و مجالس نمایندگان و سنای این کشور، اقدام یکجانبه آمریکا در گفتگو با نمایندگان گروه طالبان در قطر، مداخله در امور داخلی افغانستان است که به حاکمیت و منافع ملی این کشور آسیب می زند.
البته این برای اولین بار نیست که نمایندگان وزارت خارجه آمریکا با نمایندگان طالبان در قطر دیدار و گفتگو کرده اند و درسال های اخیر، اقدامات مشابهی از سوی کاخ سفید در این خصوص صورت گرفته که با واکنش تند دولت افغانستان مواجه شده است.
نهادهای مختلف درافغانستان تاکید دارند که مسئله گفتگو با طالبان به دلیل ماهیتی داخلی باید تحت مدیریت و نظارت دولت این کشور انجام شود و هرگونه مداخله بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای دراین فرآیند به هیچ وجه پذیرفتنی نیست.
البته اتخاذ این موضع همیشگی درتاکید بر رهبری دولت افغانستان در مذاکرات صلح به مفهوم نفی کمک دیگر کشورها در روند صلح و گفتگوها با گروه طالبان نیست و مقامات کابل از مساعدت و همکاری دیگر بازیگران در موفقیت گفتگوهای صلح با رعایت نقش محوری افغانستان استقبال می کنند.
برغم اعلام موضع صریح و روشن دولت افغانستان در مخالفت با گفتگوهای دو جانبه دیگر کشورها با طالبان بدون هماهنگی با کابل، اما دولت آمریکا هیچگاه به این خط قرمز افغانستان توجه نکرده و بر اساس منافع و ملاحظات خاص خود در این زمینه تصمیم گیری می کند.
«لطیف نظری» کارشناس و استاد دانشگاه می گوید، امریکا در افغانستان تنها حضور نظامی و امنیتی ندارد؛ بلکه بعنوان قدرتی که قصد دارد بازیهای ژئوپلتیکی جدیدی را در منطقه راه اندازی کند، برنامه های مشخصی دارد و برهمین اساس است که واشنگتن می کوشد در همه امور مداخله و آن را در راستای منافع خود مدیریت نماید.
البته واکنش دولت افغانستان به مداخله در روند صلح افغانستان، تنها به آمریکا محدود نشده و برگزاری نشستی سه جانبه در آوریل سال 2017 با حضور چین و پاکستان که بدون دعوت از دولت افغانستان به میزبانی روسیه انجام شد، با اعتراض شدید دولت کابل مواجه شد.
دولت افغانستان اتخاذ روندهای یکجانبه وهمچنین نادیده گرفتن نقش دولت افغانستان در روند صلح و رهبری گفتگوها با طالبان از سوی بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای را تهدیدی برای منافع ملی خود می داند.
139/110
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
درخواست شورای عالی صلح افغانستان از طالبان برای پیوستن به روند صلح
انتقاد شورای عالی صلح افغانستان از آمریکا
گفتگو: دخالت بیگانگان مانع برقرای صلح در افغانستان