پس از اعلام آغاز مرحله سوم کاهش تعهدات برجامی از جانب جمهوری اسلامی ایران، مسکو به این اقدام واکنش نشان داد.
در این زمینه "میخائیل اولیانوف"، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، از جمله آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اعلام کرد؛ تصمیم ایران برای استفاده از سانتریفیوژهای جدید را نباید مسئلهای تراژیک ارزیابی کرد.
این اقدام همچنان تحت نظارت آژانس قرار دارد و ارسال علامت مجددی از تهران درباره ضرورت ایجاد توازن منافع در چارچوب برجام است.
"اولیانوف" در صفحه توییتر خود نوشت: تصمیمگیری ایران برای استفاده از سانتریفیوژهای بیشتر را نبایستی بیش از اندازه تراژیک ارزیابی کرد.
البته بایستی قبول کرد که این اقدام خارج از توافقات در چارچوب برجام است، ولی همچنان تحت کنترل آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد و هیچ تهدیدی در این رابطه وجود نخواهد داشت.
این اقدام مقامات تهران تنها یک ارسال علامت قاطع در این باره است که لازم است تا توازن منافع در چارچوب توافقنامه هستهای برقرار شود.
اشاره روسیه به ضرورت ایجاد توازن بین حق و تکلیف درباره برجام است.
غربی ها اعم از اروپایی ها و حتی آمریکا که از این توافق خارج شده است، همواره بر ضرورت ادامه ایفای تعهدات ایران در چارچوب برجام تاکید می کنند اما نمی خواهند یا نمی توانند تعهداتی را که خود طبق توافق هسته ای برجام برعهده دارند، عملی کنند.
طبیعتا ایران در چارچوب منافع ملی خود اجرای برجام را پذیرفته و زمانی که به دلیل خروج یکی از اعضای آن یعنی آمریکا و اعمال مجدد تحریم ها، تحت فشار قرار گرفته است انتظار دارد دیگر اعضای گروه 1+4 تعهدات خود ذیل برجام را به انجام رسانند.
این تعهدات درباره اروپایی ها شامل کاهش تاثیرات منفی تحریم های دولت ترامپ از طریق ایجاد ساز وکارهایی برای ادامه تعاملات اقتصادی، تجاری و نفتی با ایران و نیز تامین نیازمندی های آن است؛ در حالی که اروپایی ها فقط به تشکیل ظاهری ساز وکار تبادل مالی وتجاری با ایران موسوم به "اینستکس" بسنده کرده اند و هیچ گام عملی و موثری برای اجرایی کردن آن برنمی دارند.
"حسن روحانی"، رئیس جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه شب اعلام کرد، ایران گام سوم کاهش تعهدات برجامی را از روز جمعه برخواهد داشت و در چارچوب آن سازمان انرژی اتمی باید هر آنچه ایران در زمینه تحقیق وتوسعه فناوری هستهای نیاز دارد، اقدام کند.
روز شنبه نیز "بهروز کمالوندی" سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام کرد، ایران سانتریفوژهای نسل جدید را مورد بهره برداری قرار داده است.
به گفته کمالوندی، مرحله سوم کاهش تعهدات ایران در چارچوب توافق هستهای، اهمیت ویژهای دارد برای این که فعالیتهای تحقیقاتی در عرصه انرژی اتمی دیگر هیچ محدودیتی نخواهند داشت.
گام سوم ایران در کاهش تعهدات هسته ای نشان دهنده قاطعیت و جدیت تهران در عملی کردن هشدارهای خود به اروپایی ها است.
اکنون واشنگتن تلاش می کند تا اروپا را به همراهی با خود تشویق کند.
"مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا در توییتی نوشت: اطمینان داریم بریتانیا، فرانسه و آلمان و در واقع همه ملتهای متمدن جهان اقدامات قاطعی را برای متوقف کردن اخاذی هستهای ایران انجام خواهند داد.
هرچند واکنش اروپایی ها به این اقدام تهران درخواست توقف روند کاهش تعهدات هسته ای بود، ولی آنها به خوبی آگاه هستند که تهران طبق گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی به طور کامل به تعهدات برجامی خود عمل کرده و این اروپایی ها هستند که به رغم وعده های بسیار، اقدامی موثر به منظورعملی کردن آنها انجام نداده اند.
اکنون نوبت اروپا است که اگر واقعا خواهان حفظ برجام در چارچوب منافع خود است، به جای حرف زدن و وعده های توخالی، به اقدامات جدی برای کاهش تاثیرات تحریم های ضد ایرانی دولت "ترامپ" بپردازد؛ آن هم قبل از این که فرصت از دست برود و دیگر راه بازگشتی وجود نداشته باشد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
138/117
بیشتربخوانید:
گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران؛ ورود به مرحله پایان اجرای تعهدات کشور در حوزه فنی/ تحلیل
آژانس: تصمیم ایران برای تولید خوراک سانتریفیوژها نقض برجام نیست
گزارش: گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران