«سورنبای جینبیکاف» اعلام کرد: جمعیت قرقیزستان شامل فرهنگها، مذاهب، اقوام و زبانهای مختلف است که هدف اصلی دولت بیشکک، همزیستی آنان با یکدیگر است.
نگاه رئیس جمهوری قرقیزستان به دین مبین اسلام و نقش آن
نگاه رئیس جمهوری قرقیزستان به دین مبین اسلام و نقش این دین آسمانی در برقراری امنیت در این کشور آسیای مرکزی، حاکی از نفوذ دین مبین اسلام در متن جامعه این کشور مسلمان است. این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است.
به عنوان مثال، درشرایطی که کشورهای مستقل مشترک المنافع - همسود - به منظور برقراری ثبات و امنیت درمنطقه آسیای مرکزی سخن به میان می آورند، می بایست، نقش امنیتی دین مبین اسلام را در جامعه قرقیزستان بپذیرند.
با این حال سخنان رییس جمهور قرقیزستان درباره ترسیم خط میان فرهنگ سنتی و باورهای دینی هم شایسته توجه است:
«برای حفظ استقلال قرقیزستان باید زبان، تاریخ، فرهنگ و سنت های خود را بشناسیم. در واقع، ما قرقیز هستیم و آداب و رسوم منحصر و خاصی داریم. دین ما اسلام است، اما نباید آن را با گزاره هایی مثل علم و فرهنگ اشتباه گرفت.
عده ای از معلمین زن مدارس از من درخواست کردند که سر کلاس با حجاب اسلامی حاضر شوند. در تاریخ قرقیزستان زنان بزرگی را می توان سراغ گرفت که هرگز آنها چهره خود را با لباس مشکی نمی پوشاندند این لباس ها با لباس های ملی ما و فرهنگ ما مانوس نیست.»
اظهارات آقای جین بیک اف نشان می دهد که ، منظور وی از اسلام سنتی ، دین مبین اسلام در کنار سنت های مردم قرقیزستان است.
درحقیقت، باید گفت: رئیس جمهوری قرقیزستان بر ین باور است که، بین فرهنگ عربی و فرهنگ اسلامی تفاوت وجود دارد. با این نگاه می توان به حجاب به عنوان یک پدیده وارداتی نگریست. در واقع، بخشی از جامعه قرقیزستان به مساله حجاب نگاه مشابهی دارند.
رئیس جمهوری قرقیزستان می گوید: «من هم مسلمانم، اما ما نباید فرهنگ و سنت های خود را فراموش کنیم این مساله برای حفظ وحدت و یکپارچگی کشور ضروری است.»
در مقابل، «قادر ملک اف» اسلام شناس و مدیر مرکز «دین ، قانون و سیاست» گفته است :
«مردم قرقیزستان آگاهانه به ارزش های دینی تن می دهند. برای این گونه افراد حجاب صرفاً لباس نیست،بلکه مسوولیت دربرابرخداوند است، حجاب ایمان و انتخاب آن ها است.»
واقعیت آن است که، طی سال های اخیر جمعیت کثیری ازمردم قرقیزستان درجستجوی هویت خود، به دین اسلام روی آورده اند. اکنون دین مبین اسلام، درهویت و خودشناسی اکثریت مردم قرقیز نقش یک راهنما را پیدا کرده است. ازجمله نشانه های این گرایش می توان به فراگیر شدن پوشش اسلامی، وجود زنان محجبه با برقع و یا نقاب درسطح جامعه قرقیزستان اشاره کرد.
درمجموع باید گفت: اظهارات اخیر«سورنبای جینبیکاف» رئیس جمهوری قرقیزستان نشان دهنده اهمیت دین مبین اسلام در جامعه این کشور آسیای مرکزی نهادینه شده و سیاستمداران حاکم بر این کشور مسلمان به این واقعیت تن داده اند.
135/118
نویسنده:محمد علی طالبی
بیشتر بخوانید:
تأکید رییس جمهوری قرقیزستان بر نقش اسلام در توسعه جامعه
تشدید نظارت دولت بر فعالیتهای دینی شهروندان قرقیزستان/ تحلیل