ایران پرس- مجلس سنای افغانستان بر ضرورت لغو پیمان امنیتی کابل - واشنگتن تاکید کرد.

برخی از اعضای سنای افغانستان با ابراز نگرانی از اوضاع امنیتی این کشور تاکید کردند، پیمان امنیتی با آمریکا باید لغو شود زیرا این پیمان به دلیل افزایش ناامنی‌ها، سودی برای افغانستان نداشته است.

اعضای سنای افغانستان تصریح کردند، در حالی که حضور نظامیان آمریکائی به جنگ و ناامنی در این کشور دامن می زند، برای برون رفت از چنین شرایطی باید دولت موقت و لویه جرگه تشکیل شود.

پیش از این نیز نمایندگان پارلمان افغانستان از ادامه حضور نظامیان خارجی در این کشور انتقاد کرده و تجدیدنظر در پیمان امنیتی افغانستان و آمریکا را خواستار شده بودند.

درخواست تازه مجلس سنای افغانستان برای لغو پیمان امنیتی با آمریکا، پس از توقف مذاکرات این کشور با طالبان که با دستور «دونالد ترامپ» انجام شد، پیام خاصی دارد.

از نظر اعضای سنای افغانستان شروع و توقف گفتگوهای دو جانبه آمریکا و طالبان در حدود یکسال اخیر، تنها با هدف تحقق منافع یکجانبه کاخ سفید بود و عدم دعوت از دولت کابل برای مشارکت در این مذاکرات بزرگترین نشانه از رویکرد واشنگتن در نادیده گرفتن منافع ملی افغانستان در این گفتگوها بود.

به خصوص آنکه توقف مذاکرات با طالبان از سوی رئیس جمهوری آمریکا، پس از کشته شدن یک نظامی این کشور در کابل صورت گرفت.

این واکنش ترامپ در حالی اتخاذ شد که در حدود یکسالی که از آغاز گفتگوهای آمریکا و طالبان سپری شد بارها مردم و نیروهای امنیتی افغانستان آماج حملات مرگبار این گروه قرار گرفتند، اما گفتگوهای کاخ سفید با طالبان در اعتراض به این اقدامات وحشیانه متوقف نشد.

در شرایطی که آمریکا تنها به اهداف خود در توافق با طالبان برای خاتمه جنگ در افغانستان می اندیشد و حتی گفتگوها با این گروه را نیز تنها با ملاحظات خاص  خود متوقف کرد، این نگرانی بیش از پیش در بین مردم این کشور قوت گرفته است که پیامدهای توافق احتمالی کاخ سفید با طالبان در تضاد با منافع و امنیت ملی افغانستان باشد.

به همین دلیل است علاوه بر دولت افغانستان، مردم و گروه های سیاسی این کشور نیز خواهان آنند هر گونه توافق آمریکا و طالبان باید به تایید دولت کابل برسد تا ملاحظات مربوط به منافع و امنیت ملی افغانستان در آن مورد توجه قرار گرفته باشد.

درچنین شرایطی، درخواست مجدد سنای افغانستان برای لغو پیمان امنیتی با امریکا علاوه بر تکرار واکنش های قبلی به افرایش ناامنی در آن کشور و بی تعهدی کاخ سفید در قبال کمک به تامین امنیت، اعتراض به تصمیم اخیر ترامپ است که گفتگوهای صلح با طالبان را متوقف کرده است.

«عین الدین بیگ» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان درباره پیمان امنیتی کابل و واشنگتن گفته است: "آمریکا آنچنان که باید مطابق این پیمان عمل می کرد، عمل نکرده است و چندین مورد از ابتدای امضای این توافقنامه تاکنون اتفاق افتاده است که مطابق آن باید امریکا از افغانستان حمایت می کرد، اما از انجام آن خودداری کرده است."

از نظر نمایندگان مجالس افغانستان، مردم و دولت این کشور، اگر چه مذاکرات دو جانبه آمریکا با طالبان بدون حضور و مشارکت نمایندگان دولت کابل انجام شد، اما چنین رویکردی موجب باز ماندن روزنه های گفتگویی با این گروه بود که حتی می توانست به مذاکرات بین الافغانی منجر شود.

با توقف مذاکرات آمریکا و طالبان به دستور تامل برانگیز کاخ سفید، ضمن آنکه امیدها به خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان به یاس تبدیل شده است، فضای گفتگو با طالبان هم برای دولت این کشور بیش از گذشته مسدود شده است، زیرا طالبان تنها در صورت خروج نیروهای خارجی از افغانستان حاضر به مذاکره با دولت این کشور است که گفتگوهای کاخ سفید با این کشور می توانست نقش مهمی در این زمینه ایفا کند.            

نویسنده: محمدرضا عسگری

116/118

بیشتر بخوانید:

تاکید مجلس سنای افغانستان بر لغو پیمان امنیتی واشنگتن - کابل/ تحلیل