در این همایش ضرورت های چندجانبه گرایی مورد تاکید قرار گرفت؛ اما دلایل تغییر رویکردها در جامعه بین الملل به چند جانبه گرایی چیست و یکجانبه گرایی چه آسیب هایی به همراه داشته است؟
ظریف در این زمینه با بیان اینکه دولت ها نمی توانند یکجانبه برای جهان تصمیم بگیرند گفت؛ دولتها به این نتیجه رسیدهاند که نه میتوانند مشکلات خود را به تنهایی حل کنند و نه میتوانند به تنهایی مانع اقدامات هنجارشکنانه دیگران شوند، لذا به چند جانبه گرایی روی آورده اند.
در شرایط کنونی که تحولات جهانی سریع و تاثیرات آن بر جامعه بین الملل بسرعت آشکار می شود؛ سخنان ظریف از جنبه حقوق بین الملل حائز اهمیت زیادی است.
این موضوع در سخنرانی «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس امسال مجمع عمومی سازمان ملل نیز مورد تاکید و توجه قرار گرفت.
رییس جمهوری ایران در سخنرانی خود تصریح کرد؛ یک جانبه گرایی، نه نشانه قدرت بازو، بلکه علامت ضعف اندیشه است و حکایت از عدم شناخت از جهانی درهم تنیده و پیچیده دارد.
سید «محمد باقر نور بخش»؛ کارشناس امور بین الملل این مواضع را در قالب تقابل یکجانبه گرایی با چند جانبه گرایی ارزیابی کرده ومی گوید: " تاکید ایران برگسترش روابط با همسایگان وتشکیل سازوکاری مشترک برای منطقه خلیج فارس با حضور و مشارکت همه کشورهای منطقه، حفاظت از امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز، مقابله با هرگونه تلاش برای اِخلال در این آبراه حیاتی نقطه مقابل در برابر زورگویی ها و جنگ طلبی های «ترامپ» است."
آنچه برای جامعه بین الملل اهمیت دارد؛ پایبندی به تعهدات و پیمان های بین المللی، اعتمادسازی و گفت وگو است.
اظهارات ظریف در همایش تهران در واقع بیان این واقعیت ها است.
ظریف با اشاره به هزینه های نظامی آمریکا، گفت: دولت آمریکا بعد از حادثه 11 سپتامبر، میلیاردها دلار صرف هزینه های نظامی کرد، اما همچنان نتوانسته است، امنیت شهروندان خود را تامین کند.
در قضیه برجام نیز آمریکا مرتکب خطایی بزرگ شد.
آمریکا به گفته «آرمن گورگن» سردبیر ارشد بخش بین الملل فرانس 24، با خروج از توافق هسته ای (برجام) در انزوا قرار گرفته و از مسیر اصلی خارج شده است.
یکجانبه گرایی و البته بیتفاوتی نهادهای بینالمللی در قبال آن میتواند خطری برای صلح جهانی باشد.
«اسحاق آل حبیب» سفیر جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل نیز روز دوشنبه در نشست کمیته چهارم مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در همین زمینه هشدار داد و گفت؛ اقدامات یکجانبه شرم آور دولت آمریکا در سطح بین المللی می تواند با عواقب عظیمی برای صلح، امنیت و توسعه بین المللی همراه شود.
اما چگونه می توان با یکجانبه گرایی مقابله کرد؟
تجربه سال های اخیر نشان داد که همکاری کشورهای مستقل می تواند قدرت آن ها را برای مقابله با جریان یکسویه یکجانبه گرایی افزایش دهد.
جمهوری اسلامی ایران دراین عرصه با ایفای نقشی فعال در قبال بحران های منطقه در سوریه و عراق، تاثیر گذار بودن چند جانبه گرایی را در قالب تجربه ای موفق به اثبات رسانده است.
البته حرکت در این مسیر سختیها و دشواریهایی را دارد.
قدرت های جهانی تمایلی به چند جانبه گرایی ندارند و منافع خود را در انحصار گری می دانند.
تحولات منطقه؛ اما نشان می دهد که سیاست چند جانبه گرایی در نقطه مقابل یکجانبه گرایی می تواند ظرفیت های تازه ای را بوجود می آورد که فراتر از اراده قدرت های جهانی است.
به تعبیر ظریف؛ دنیای بدون غرب به معنای این واقعیت است که نه همه اتفاقات در غرب اتفاق می افتد و نه غرب می تواند همه تصمیمات برای تحولات جهانی را اتخاذ کند.
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتربخوانید:
ظریف: یکجانبه گرایی محکوم به شکست است + ویدیو
ضرورت مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا؛ محور سخنان روحانی در نشست اوراسیا/ تحلیل
آل حبیب: یکجانبه گرایی آمریکا، توافقات بین المللی را تضعیف کرده است
138/118